Tuesday, April 19, 2011

Bangkok Traffic Love Story


ari minggu lepas.. shin rasa sunyi sgt.. ngan kengkawan yg bz.. shin pon xde plan nak wat.. shin golek golek atas katil sambil nengok citer Thailand ni.. Bangkok Traffic Love Story.. citer ni shin sedut dari Shamsul.. masa bulan 3 aritu.. dah lama terperap dalam lappy shin.. baru la ni nengok.. yg pasti.. citer ni sgt best.. no wonder la.. banyak menang award.. ngee~


tajuk ala ala sama mcm citer Bangkok Love Story kan huhu~


pilem ni released pada 15 october 2009.. aiyoo jaman tok kaduk daa.. huhu.. baru la ni nengok ek.. pelakon utama pilem ni Sirin Horwang sebagai heroinnya.. dan hero nya lak Theeradej Wongpuapan. Sangat cute la lakonan dorang.. suka sgt~

jom shin citer skit pasal pilem ni ek~


cerita bermula bila Mei Li (Sirin Horwang) dok attend majlis kawen kawan baek dia.. antara kawan kawan dia.. cuma Mei Li jer lom kawen.. apatah lagi ada boipren.. umo dah 30.. tapi masih single.. uwaaaaaaaaaaaa mcm shin jer *nanges

semua ni gara gara mak Mei Li penah la dok ckp kat dia.. orang pompuan ni.. kalo gedik gedik.. dok birah ngurat lelaki.. pintu neraka terbukak luas utk dia.. maknanya.. pompuan ni kena tunggu lelaki yg mulakan dulu... so Mei Li ni percaya la bulat bulat.. padahal... mak dia yg ngurat bapak dia.. pastu buat muka seposen dok ckp dia xpernah la bagitau pasal neraka tu semua kat Mei Li.. huhu.. keluarga Mei Li ni mmg lawak skit la.. sgt protected la.. sbb Mei Li sorang jer anak dorang.. ngee~

kul 4 pagi.. Mei Li drive balik umah dalam keadaan mabuk.. pastu dia dok emosi la.. nangis bagai.. tup tup.. dia terlanggar divider jalan.. pastu xcident.. time ni la dia jumpa Lung ( Theeradej Wongpuapan) engginer BTS, tren kat Bangkok.. ensem.. huhu.. pastu dorang berpisah camtu jer.. lepas Lung tolong Mei Li tolak kete dia..

sebagai denda.. parent Mei Li x bagi lagi dia bawak kete.. so terpaksalah Mei Li gunakan Tren utk pergi kerja.. haaa mcm jodoh la utk dia terserempak ngan Lung lagi..

ntah camne.. dorang terjumpa balik.. lepas ada insiden berlaku kat umah Mei Li.. masa tu la Mei Li rasa Lung ni ada lah lelaki idaman yg patut dia jadikan teman hidup.. ngee~


macam macam la Mei Li ni buat untuk dekatkan diri dia lantas mendapat kan Lung.. tp satu jer.. Mei Li ni pemalu orangnya.. mcm shin.. dan setiap kali dia wat sesuatu.. mesti jadi x betul.. jadi makin teruk laa.. salah satu masalah yg Mei Li hadapi.. bila Plern (Unsumalin Sirasakpatharamaetha) kenalan tetangga dia yg try potong line huhu.. tp Lung lebih berminat kat Mei Li.. cuma Mei Li x perasan jer huhu


belum belum lagi Mei Li dah pecahkan cemin mata Lung.. x pasal pasal dia ganti.. pastu dia letak no tepon kat kotak cemin mata tu.. dia harap.. Lung akan tepon dia ar.. tp hampeh...

x abis ngan tu.. x pasal pasal Mei Li ni rosakkan lappy Lung.. huhu pastu xleh baiki lagi dah.. huhu sib baek la Lung x kesah..


tp masalah yg paling besar Mei Li bagi kat Lung bila Mei Li kutip beg lappy yg Lung buang sbb rosak.. bila Mei Li bawak balik.. dia pasan ada negatif filem dalam tu.. pastu suka bebeno la dia.. dok pi cuci gambo tu kat kedai.. mula mula dia suka ar.. sbb dapat tengok gambo Lung.. tp bila dia tengok gambo gambo laen.. ada plak gambo mesra Lung ngan awek dia.. artis terkenal.. masa tu Mei Li dah patah hati ler.. sedih bila dapat tau Lung dah ada gurlren..

x sangka plak.. tokey kedai gambo tempat dia cuci filem tu leh jual gambo Lung kat press.. pastu heboh la satu Thailand.. Lung x tau la sapa punya angkara.. Mei Li plak rasa besalah sgt.. dia amek masa jugak laa nak bagitau hal sebenar kat Lung..

sampai la satu hari.. Mei Li terserempak ngan Lung kat dalam tren.. lama gak dia amek masa.. utk bagitau hal sebenar.. last last Lung bagitau la.. yang kesah tu dah lama.. dia ngan gurlfren dia dah lama clash.. masa tu.. Mei Li rasa gembira balik ar.. ada peluang lagi..

tp paling kelakar.. rekasi muka Mei Li.. bila Lung tanya.. kenapa dia kutip beg yg dia buang dalam tong sampai.. Mei Li hanya sengih.. wat muka x bersalah huhu




scene paling besh.. dan romantik.. bila Mei Li x jadi ikot parent dia pi China semata mata ngan sambut pesta Songkran ngan Lung.. huhu kira 1st date dia la... tp di spoilekan ngan Plern cuba nak caras Lung dari Mei Li huhu... tp seronok sgt.. bila Lung lebih bagi attention kat Mei Li.. cuma Mei Li mcm x hepi.. sian kat Lung.. dia x bersalah pun dalam hal ni..


pastu Mei Li rasa mcm besalah gak la.. dia pi cari umah Lung.. pastu dorang pi dating lagi sekali.. bedua jer.. romantik sangat... huhu


esonya dorang kuar lagi.. ada Hari Keluarga kat BTS.. tempat Lung bekerja.. masa ni la Mei Li terpecahkan camera Lung.. aishh x abis abis huhu.. sib baek Lung x kesah.. pastu dorang sambung dating semula..

then tetiba jadi x best.. bila Mei Li dapat tau.. yg Lung akan di transfer ke Jerman selama 2 thn untuk belajar.. masalahnya Mei Li dapat tau dari orang len.. bukan dari Lung..

Lung sebenarnya nak bagitau Mei Li.. tp dia berat hati.. dia akan ke Jerman lagi 2 ari selepas dorang jumpa aritu.. sedih sgt..


Mei Li rasa sedih.. so dia decide.. mungkin dorang xde jodoh.. so harap perasaan yg ada sekarang ni.. habis setakat perkenalan biasa jer.. 2 tahun tempoh yang lama utk dia tunggu Lung.. dia takot x jadi apa apa.. dan dia sunyi kalo Lung xde..


masa hari Lung berangat ke Jerman.. Mei Li x pernah jenguk pon.. pastu.. Lung ada bagi Mei Li satu kotak la.. then Mei Li bukak kotak tu.. sangat touching masa ni.. nanges2 shin nengok.. uwaaa~

1. Lung bagi Mei Li side mirror kete dia yg tercabut masa Mei Li xcident dulu.. dia ckp laa.. pasal xcident tu la.. dorang betemu dan berkenalan.. actually.. side mirror tu hampir tekena kat kepala Lung masa tu huhu.. sib baek xkena.. kalo x.. dorang x dpt kenal pon..

2. Lung bagi Mei Li cemin mata yg Mei Li penah pecahkan dulu.. dia ckp lar.. kalo x sbb cemin mata tu.. dia x kan dpt no tepon Mei Li yg Mei Li tulis kat kotak tu.. cuma Lung x berani nak tepon Mei Li.. huhu sbb dia tau.. dia akan ke Jerman.. dan tinggalkan Mei Li

3. Lung bagi Mei Li.. lappy dia yg rosak tu.. pastu dia bagi semula note yg Mei Li bagi kat Lung sebagai tanda rasa besalah dan mintak maaf. ( lirik lagu ), Lung teringin nak dengar Mei Li nyanyikan lagu tu kat dia huhu

4. Lung bagi tiket dorang masuk planetarium masa 1st dating.. dia ckp la.. dia happy datang tengok bintang ngan Mei Li.. even masa tu masa siang.. dan dorang tetido time tu huhu

5. Lung bagi Mei Li camera yg Mei Li rosakkan.. dia ckp la.. even cameranya rosak.. tp memory cardnya masih leh guna.. pastu Mei Li kuarkan la memory card tu.. dia tengok gambar2 yg ada dalam memory card tu kat lappy.. so banyak la gambar gambar Mei Li yg lung amek.. yg ada Mei Li x pasan pon.. sweet sgt.. cute.. masa ni Mei Li nanges.. shin pun nanges.. huhu

Mei Li terus rushing pi airport.. tp syg.. masa tu dah terlambat.. Lung dah berlepas 4 jam suda.. lambat bebeno.. Mei Li x sempat ucapkan selamat jalan...

2 thn berlalu.. dan.. penghujung citer.. biarlah korang tengok sendiri ek.. huhu shin xmo citer la.. ntn x best.. cari la kat youtube atau crunchyroll ek!!


trailer pilem ni

kalo korang sejiwa ngan shin.. suka nengok cite romantik komedi camni.. mesti sesuai la.. jgn lepaskan ek.. best.. x tipo.. shin lebih rela tengok citer ni dari tengok pilem KRU, David Teo, Razah Mohideen tu huhu... ngee~


ensem gile hero dia Theeradej Wongpuapan.. ngee~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

a m e said...

bangkok love story for me , sangat sangat sedeh cerita die . erk . ye ke ? tapi ye la . bila tengok tu , feeling feeling gak laa . haha .

pakcik said...

i rather read a book..
this "romance story" is too artificial...

hahahahahaaaa

i'm shin... i'm inesen said...

ame : org cite pasal Bangkok Traffic Love Story laa.. *cepuk lelaju

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : elehhhhhhhhhhhhhh~

Edy Fee said...

mcm best jugak citer ni...
haha bangkok love story tu citer lain...
citer ni dah mcm korean drama...best2!