Wednesday, April 27, 2011

satu musibah seribu hikmah


sampai jer umah parent tadi pagi.. shin di sambut ngan wajah sugul mak.. pastu babah plak tanya shin camne nak dapatkan no tepon lama celcom.. shin pelik ar.. naper plak ni.. then baru la dorang cite.. awal pagi or malam tadi.. rumah ni di masuki pencuri.. habis semua handphone kat umah ni, camera, cincin, beg mak, wallet adik, pancing pancing dia kena kebas.. sib baek la cicak tokek dia x kena angkut sekali..

terkedu shin kejap.. pastu cepat cepat masuk bilik.. shin takot.. apa plak barang barang shin yg kena kebas.. mujur xde.. mungkin pencuri tu lemas nengok bilik shin yg mcm tongkang pecah.. tp camera yg pakcik bagi ngan lappy ada kat atas katil.. shin takot kalo benda ni pun dorang angkut.. nak dpt balik or nak beli bukan senang *nanges

walaupon barang barang shin selamat.. tapi xde la shin hepi even rasa lega sedikit.. tetap rasa x sedap ati lelebih lagi nengok muka sedey mak.. ngan dia citer berulang ulang pasal barang yg hilang.. mesti dia ralat.. sib baek la bideo cam babah yg dok tengah cas tu pencuri x pasan.. kalo x.. hilang jugak..

ni kali ke 2 la umah shin di masuki pencuri.. first dulu.. grill tingkap kena umpil.. la ni.. grill bilik adik kat dapur plak kena pecah.. bilik tu baru tambah tahun lepas.. so parent lom mampu nak sediakan bajet buat grill.. tingkap nya 6 pasang.. kalo satu tingkap Rm300 kurang lebih.. total semua mau 2 ribu lebih.. tp insiden camni wat rasa x selamat la kan.. nak tak nak.. kena ikhtiar..

baru semalam petang.. sebelum pergi kerja.. shin mengeluh la kat mak shin.. bil air bulan ni kena Rm101.07, bil api plak Rm78.80, hurm nanges shin nak bayar.. shin pelik pesal bil api sangat byk bulan ni.. mungkin sbb cuaca panas.. time kenduri aritu pasang aircond.. then time abang ngan family balik tido umah parent.. pun dorang pasang aircond.. kalo bil air tu.. mungkin ar.. sbb dah 2 bulan x dapat bil.. selalu shin mmg standbykan duit.. agak agak berapa yg patut bayar utk bulan yang x dapat bil.. so xde la masalah sgt.. biasa bil air ngan bil api utk sebulan pakai x lebih Rm40, so shin bengang ar.. sbb shin yang bayar tiap bulan.. shin leh agak penggunaan kat umah ni.. tp ni mcm larik bajet jer nampaknya bulan depan..

puas la shin luahkan x puas ati tu kat mak.. ngan bil Astro, bil telefon umah.. semua shin nak settlekan.. tu lom campur shin nyer bil streamyx, broandband, nak bayar loan umah, top up handphone, sib baek bil api air kat umah bujang shin x banyak sebab jarang ada kat sana..

tp bila shin ckp kat mak camtu.. apa yg dia leh buat.. dia dengar jer la.. sambil wat citer lain.. adehhh.. x membantu tul.. paling tak dia fire shin balik semula.. cakap shin banyak jalan.. merayap sana merayap sini..

hurm.. memangnya mak shin x tau.. sepanjang shin merayap rayap ni.. shin just kuar utk hepi hepi jer.. paling tidak makan makan.. namanya shopping tu mmg tak ada la.. sejak beli umah.. mmg budaya shopping tu dah lama jadi fossil..

tp.. bila barang barang mak hilang, barang babah hilang... barang adik hilang.. shin rasa sedey plak.. shin ngeluh kat mak.. tetiba.. mak ngan semua org kat umah ni plak kena musibah yg camni plak.. lagi banyak masalah nak kena settlekan.. nak wat report polis semua.. nak kena pegi celcom utk dapatkan nombor semula.. nak kena prepare duit beli handphone.. sian kat mak.. sian kat babah.. sian kat adik shin..

shin mmg benci giler kat orang yg jahat camni.. yg dptkan duit ngan cara nyusahkan org len.. x kesah la ngan cara mencuri ker.. merompak ker.. menipu ker.. atau apa cara jer la yg terang terang salah.. mmg celaka lah hidup dorang ni dunia akhirat selagi x pulangkan semula dan mintak maap.. mmg x bahagialah lah hidup dorang ni dengan apa yg dia buat.. dok aniaya orang len..

cuma.. sib baek la pencuri tu x kecutkan mak shin or babah.. paksa utk kuarkan barang berharga.. pencuri tu just masuk senyap senyap.. amik barang.. then kuar secara senyap.. parent shin dah la ada darah tinggi ngan sakit jantung.. shin takot dorang panic dan bawak kesan yg memudaratkan kesihatan dorang plak.. Alhamdulillah.. kejadian tu x berlaku.. cuma memasing trauma la..

mak plak baru semalam wat check up penyakit dia.. so badan lemah lemah.. pastu nak pikir masalah abang shin yg jobless tu.. rumah dah tahap nak kena lelong.. dok pening pikir mana la family abang shin nak duduk.. pastu tambah plak kes malam tadi.. sian kat mak..

mak.. shin mintak maaf kalo luahan perasaan shin semalam wat mak betambah pening.. even shin tau.. mak xde la pikir sangat pasal masalah shin.. tp kot kot ada la kan.. mintak maaf banyak banyak.. nnt la.. shin bantu skit kalo mak nak wat grill.. then shin akan mintak semua anak anak mak yak lain bantu gak.. shin doakan.. Allah tenangkan hati mak, babah ngan adik.. permudahkan segala urusan semua org selepas ni ek... semoga musibah yg kita hadapi ni memberi banyak hikmah *nanges

p/s : kena pikir.. camne nak wat ngan tingkap tingkap yg lom pasang grill tu.. apa nak buat bagi x leh di umpil ek... hurm....

sekian~

:'(

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

http://bukankosong.blogspot.com/ said...

sabar jela shin ekk...betul kata ang,ada hikmah tu

Shamsuddin Amin said...

umah ak pon pene ade kecurian...
tapi x masuk umah la...
cuz dorg tau dlm umah byk laki sasa...
dorg amik baja sawit je...
baja skrg kan dah mahal... seratus lebih wo sekampit... huhu
ayah kata... insyaAllah satu pergi... seribu mari... alhamdulillah btul kata ayah...^^

setiap yg terjadi pasti ade hikmahnye...
allah x akan menguji diluarkemampuan hambanye...^^

Santan berlada : bowling :: Sejarahnye...

i'm shin... i'm inesen said...

bukan kosong : mudah mudahan yer

i'm shin... i'm inesen said...

shamsuddin : bak meh pinjam 2-3 org yg sasa tu utk dok umah shin plak bley?

::FAIZ FARISH:: said...

alahai Siannya, Sabarla ye... Moga2 Keluarga Shin Tabah

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : mekaceh

Mohd Zambri said...

sabar ye shin ... bak kata shin ... setiap kejadian tu ada hikmahnya ....