Thursday, November 7, 2013

EDISI SENTAP - salahlaku di Instagram

dulu.. shin just active blogging.. setiap ari nnak tulis entri hehe.. pastu slow.. mendak.. mendap semendap mendapnyer.. masuk era pesbuk plak.. bila kengkawan tanya ada pesbuk? (facebook).. shin ckp xde.. malas nak maen.. pastu.. tetiba gatai wat akaun.. terus addict.. setiap masa nak update status.. pastu giler men farmville.. sehari x lekang men pesbuk.. pastu lelama bosan.. dah lama x update status hehe.. terbiar sepi.. then shin beralih men Instagram plak.. senang.. x yah update status.. just tepek gambo jer.. yer ar.. temanya "setiap gambo ada cerita" pastu nnt org komen.. shin pon reply.. ada gak kengkawan just like jer.. adehhh malas nak komen ler tu.. so tema suda bertukar "setiap gambo ada yak LIKE jer" #sengih

la ni.. pesbuk senyap.. instagram pon senyap.. apa pon shin x tau nak wakpe dah.. kalo men tenet shin just suka melayan YouTube.. then nengok movie online.. tu jer.. lelaen xde yak menarik.. tp bebanding pesbuk.. shin lebih banyak bukak Instagram ler.. nengok gambo org.. 

arini terbaca bite pasal Instagram kat suratkabo Kosmo.. haa.. terasa nak menepek pasal tu hehe.. mcm terasa sentap jer bila baca.. mcm tekena batang hidung sendiri jer.. hikk

 ‘AMARAN’ artikel kat bawah ni agak panjang.. so.. hanya sesuai untuk golong yak suka membaca sahaja ek

Bukan isu besar kalau kita perhatikan ramai remaja tak kiralah sama ada si gadis atau si jejaka suka tangkap gambar sendiri pada zaman sekarang. Apatah lagi cabang media sosial yang semakin banyak membuatkan mereka semakin obses untuk tonjolkan diri sendiri dalam kalangan rakan lain.
 

Perempuan terkenal dengan sikap yang suka cantik dan sedikit menunjuk-nunjuk sekiranya penampilan terlebih cantik pada hari tertentu. Oleh itu, sikap ini secara tak langsung akan membuatkan mereka cuba berkongsi kegembiraan dengan rakam gambar sendiri untuk dimuat naik di laman sosial.
 

Bagaimanapun, lain pula kisahnya turut terkena tempias tabiat ini. Lelaki yang terkenal dengan sikap ‘macho’, ego dan tegas juga tidak dapat tahan diri daripada tidak ‘selfie’. Tarikannya terlalu kuat hingga mampu buatkan golongan ‘control macho’ turut tergolong dalam kelompok ini.

‘Selfie’

Selfie adalah singkatan kepada gabungan perkataan potret diri sendiri (self-potrait). ‘Selfie’ juga merujuk kepada perbuatan suka mengabadikan gambar sendiri yang ditangkap tanpa bantuan orang lain. Perbuatan ini bukanlah dikategorikan sebagai salah, tetapi apabila semakin ramai yang gemar ‘selfie’ walau di tempat tak sepatutnya, ia agak menjengkelkan.
 

Tabiat suka tangkap gambar sendiri ini ibarat virus kerana sudah merebak kepada semua golongan. Tak kiralah, anak gadis, mak cik, pak cik, ibu bapa atau saudara-mara, gambar ‘selfie’ boleh dikatakan wajib ada dalam akaun laman sosial masing-masing.
 

Tak keterlaluan jika penulis berpendapat, ‘selfie’ boleh dikategorikan sebagai tabiat yang sukar dimengertikan. Sehingga ke hari ini, bukan saja wanita yang mahu tonjolkan penampilan dan paras rupa seharian, tetapi kaum lelaki juga tidak mahu ketinggalan malah ada di antaranya lebih obses berbanding wanita. 

‘Depan Cermin’ 

Diakui, melihat gambar ‘selfie’ yang dimuat naik di laman sosial membuatkan penulis tertanya-tanya, kenapa perlu rakam gambar sendiri di tempat tak sepatutnya? Sebagai contoh, banyak gambar ‘syok sendiri’ ini boleh dikatakan dengan ‘pose’ di depan cermin.

Mungkin pantulan imej daripada cermin boleh menampakkan seluruh tubuh pemilik kamera, sekali gus tercapai hasrat untuk berkongsi penampilan harian dengan rakan lain. Jika itu sebabnya, ia boleh difahami, tetapi apabila si ‘selfie’ terlalu aktif hingga tidak boleh bezakan lokasi mungkin akan buatkan dia kelihatan seperti obses dengan rupa paras sendiri.

Bergaya dan menangkap gambar di depan cermin adalah budaya baru dan ibarat lokasi wajib untuk ‘selfie’. Paling banyak dilihat adalah ‘selfie’ di depan cermin tandas awam berbanding rumah sendiri. Kenapa perlu tandas awam? Faktor cermin yang besar hingga menampakkan keseluruhan tubuh membuatkan ia jadi pilihan ramai. Jangan menuding jari kepada satu golongan saja, si jejaka juga tak kurang hebatnya.

Antara lokasi lain yang menjadi pilihan termasuklah dalam kereta, di tempat kerja, atas katil sebelum tidur atau di kedai makan.

‘Duckface’


‘Duckface’ merujuk kepada pose memuncungkan mulut seperti itik. Dengan bibir yang dimuncungkan, ada beranggapan ia boleh menampakkan tulang pipi sekali gus membuatkan wajah si ‘selfie’ kelihatan berbentuk bujur dan tidak terlalu bulat.

Mungkin faktor itulah membuatkan gaya ini menjadi ‘trademark’ si gadis apatah lagi apabila bibir diwarnakan dengan gincu warna terang. Cukup menggoda! Jangan terkejut apabila ada juga lelaki sukakan gaya ini apatah lagi apabila ‘selfie’ beramai-ramai dengan rakan wanita.

Selain posisi biasa, gaya rakam gambar daripada sisi atas kepala juga antara pilihan. Dipercayai, ia boleh buatkan wajah seseorang khususnya berbentuk bulat kelihatan muncung tirus selain boleh sembunyikan lemak di bawah dagu.

Gaya ini bukanlah bertujuan untuk memburukkan sesiapa terutama golongan berbadan besar tetapi pandangan ini dikongsi melalui forum dan blog yang menceritakan mengenai isu ini.

‘Obses Diri Sendiri’

Itu tanggapan sesetengah individu yang tak gemar ‘selfie’. Bagi mereka, sesiapa yang suka rakam gambar sendiri lebih kepada masalah syok sendiri. Obses dengan rupa paras dan penampilan diri hingga terlalu yakin untuk berkongsi dengan orang ramai.

Obses di sini merujuk kepada mereka yang terlalu aktif ‘selfie’ hinggakan dalam satu hari, lebih lima gambar ‘selfie’ dimuat naik di laman sosial hingga membuatkan orang mula menyampah. Hakikatnya ramai gadis cantik dan jejaka tampan turut obses dengan ‘selfie’ contohnya seperti selebriti atau ‘public figure’ lain.

Oleh kerana mereka mempunyai ribuan peminat, keadaan kadang-kala mendesak mereka untuk muat naik gambar sendiri kerana tidak mahu mengecewakan peminat. Itu kisah selebriti, bagi orang biasa pula, apa nak dikisahkan dengan pandangan orang asalkan anda buat perkara yang boleh membahagiakan anda, sudah memadai.

Walaupun ramai beranggapan ‘selfie’ adalah perbuatan syok sendiri tetapi dari segi positifnya, lebih baik obses dengan diri sendiri daripada obses dengan orang lain yang jelas tiada faedahnya. Teruskan ‘selfie’ dan pedulikan pandangan sinis orang lain walaupun ketika anda sedang ‘selfie’ beramai-ramai di tepi jalan!


Sumber : Kosmo

camtu la huhuhu.. shin selalu gak amek gambo sendiri.. depan cermin.. time nak tido.. gambo makanan.. just utk sesuka.. mmg la.. lepas amek gambo tu.. rasa mcm comel jer.. rasa mcm lawa jer.. rasa macam helokkk jer.. tu yak post.. hehehe.. kekadang penah gak delete lepas post.. rasa geli jer nengok lelama hahaha.. 

ntah la ek.. salah ker amek gambo sendiri pastu post.. kalo dulu ada artikel gitau.. sesapa yak suka amek gambo makanan pastu post kat tenet adalah orang yak ada sakit mental.. pastu ni pasal post diri sendiri pon kena kondem.. x tau apa laaaaa yak orang suka kondem ni nak *sigh

mcm shin.. kalo shin suka nengok gambo tu shin nengok.. kalo rasa x suka.. annoying.. shin ignore jer la.. xde la nak sebok sebok gitau org tu jgn wat camtu.. as long as gambo tu x memudaratkan org len udah ler kannn.. tp kalo wat duckface tu mmg annoying laa hahaha shin pon tak tergamak nak wat muka camtu pastu post.. hikkk

contoh ‘Selfie’ +‘Depan Cermin’ kat Instagram #hik

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Sobri Yaacob said...

ha..ha.
aq dlm kategeri fb, instgram.. smua main skejap2, bosan of.. lebih suka layan movie online je..
tak pe suka ambil gmbar ltak kat insta.. kalau muka hensom x de masalah :)

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : masalah bg org yak nengok kot haha

fyezrahman said...

duck face? haha..sendiri tgk pn malu kan..cane la dorg sampai hati nak upload muka mcmtu..haha

Arisha Hoon said...

shin, adoii..asik tayang badan je ni...hee..tp nape sekerat je? gambor six pack mana?

i'm shin... i'm inesen said...

fyezrahman : rasa comel kot wat mulut cmtu.. macam comel je.. macam cantik je..

i'm shin... i'm inesen said...

Arisha Hoon : hikkkk tu kan contoh kak.. xde six pack.. tu yak sekerat je amek gambo hehe

t.a.t.a said...

shin, double meaning tu shin pegang pisang.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : manede.. shin nk gitau shin suka mkn pisang la