Tuesday, November 26, 2013

acara hari minggu 2

balik je dari mancing.. shin terus rushing balik umah.. pasal aritu anak sedara shin nak bertunang.. hikkk.. tu diaa.. anak sedara dah nak bertunang.. acik dia sampai la ni xde org datang minang.. eh.. acaner tu?? tak laku kah? #nanges

 mcm x caya akak shin nak dpt anak menantu

bakal anak sedara ipar shin.. aish mcm pelik bunyiknyer

akak ngan akak akak ipar shin yak gebu #sengih

shin ada 8 org adik beradik.. sorang jer pompuan.. tu la satu satunya akak yak shin ada.. sbb tu shin sayang dia ngan mak lebih.. sbb ada 2 org pompuan jer dalam family shin.. akak shin yak paling sulung.. la ni umo dia 48 tahun.. anak dia ada 2 org jer.. yak sulung umo 26 tahun.. sorang lagi baru nk masok tingkatan 4.. hikkk

mak babah ngan bakal cucu menantu #sengih

kebetulan ari tunang tu besday dak pompuan tu.. hurmm babah bagi hadiah buah jer huhu.. mak plak bagi hadiah Narita.. senang.. x yah bungkus bungkus..

 paling besh.. sblm balik kita makan dulu!!

hurmmmm nak maen tunang tunang gak laaa... nakkkk #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, November 25, 2013

acara hari minggu 1

alkesahnya.. ari Jumaat semalam public holiday seantero negeri Johor.. shin dok melepak kat umah rakit.. saje nak rilex rilex.. dok mancing anak ikan lagik.. tp sampai ke sudah.. hampeh.. seko pon tak dapat #nanges

 
aritu shin dok plan nak wat ayam golek bbq.. ala ayam teriyaki.. tp masalahnya.. bahan utama sos teriyaki nyer pon shin x kenal acaner.. pegi kedai pon tadak jumpa.. adehhh. last last shin perap cara traditional jer la.. letak lengkuas.. jintan.. ketumbor.. pastu kacang tumbuk.. santan.. lada kering.. asam keping.. halia.. serai.. bawang.. sblm perap shin masak kuahnya sekejap.. pastu baru perap semalaman.. ni la hasilnya huhu

around kul 6 petang sblm nak di bako tu.. shin balut dulu ayam ni ngan daun pandan.. bagi dia bau wangi skit huhu maklum ar.. semalaman terperap dalam esbok #sengih

 tadaaaaa~

ni kawan shin yak bako kan.. kalo shin bako x suka letak byk minyak.. biar minyak dari lemak ayam tu kuar sendiri.. tp boleh la.. huhu.. sendiri perap sendiri xleh komen huhu

 malam tu sambut besday dak kecik ni sekali

shinchan junior pon ekot sekali #yeah

rindu la diaaaaa #hukkk

dah 35 tahun hidup kat muka bumi.. ni la 1st time shin dapat pegang ikan todak huhu.. sebelom ni penah dengo nama jer.. agak scary gak la rupa ikan ni huhu...

camtu la acara hari minggu shin yak pertama.. ada lagikkkk.. esok baru cite huhu

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, November 20, 2013

sapa tau camne nak perap ayam BBQ?

 
video
 alkesahnyer.. Jumaat ni seantero negeri Johor cuti umum.. so plan nak gi mancing.. tido kat umah rakit lagik.. pastu malam nak wat BBQ.. la ni dok study nak wat ayam BBQ yak paling sodappp hehe.. beli 4 eko ayam.. pastu pass pass kat sesapa yak rasa nk perap ayam.. so shin amek seko kot.. pastu nnt leh lecen.. sapa punya ayam lagik sedappp.. yeehhaaa~

 
 
 
 sedapnyaaa nengok #nanges

p/s : sos teriyaki tu apa ntah!! #grrt

m(^o^)m 

*i'm shin.. i'm inesen

Tuesday, November 19, 2013

bahana gossip

 #bahanagossip #Johor #cutiJumaatSabtu #VillaNabila

p/s : budak yak konon hilang tu polis dah jumpa jam 2 pagik tadik hasil makluman orang ramai.. ngah sesedap makan kat kedai.. hampeh.. alkesahnya.. budak ni mmg ada pegi masok Villa Nabila tu.. tp dia decide malas balik umah.. pastu bagi alasan telupa nk gitau mak dia yak dia lepak umah kawan.. aish.. cam harommmm.. mentang cuti skolah.. ko dah wat havoc ek.. shin ada 2 kepelikan di sini..

1- sapa sebenonya yak wat punca.. mak budak yak hilang ni ker.. ato 2 org kawan budak ni yak sama sama masok Villa Nabila tu saje bikin cerita panasssss...

2- budak ni x baca surat kabo ker? takde akaun pesbuk ker? tak nengok berita ker?? takkan la dari ari ahad sampai senin dia wat derk jer.. matikan diri.. mesti kengkawan dia ada dengar cite pasal benda ni.. tak kabo kat budak ni ker suh balik umah ker.. bagitau polis cite yak dia x hilang ker.. adehhhh

benda ni dah menyusahkan org len yak prihatin utk memikirkan nyer laa huhu.. lagik meyusahkan mak dia.. menyusahkan polis.. bomba dan orang ramai.. 

kalo betul laa bebudak ni  mmg sengaja nak wat dajal.. haa bagi hukuman seminggu besihkan tapak Villa Nabila tu.. tebas tebas pokok..  dah gatal sgt nak duduk situ kann.. pakej seminggu tido kat umah tu.. bior rasaaaa kan dia! #grr

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, November 18, 2013

kabo dari angin

kat Johor ni ada 2 berita x sohih tp dah jadi isu sesama dorang.. 1st pasal cuti Jumaat Sabtu tu.. lom confirm tp memasing dah galak bercite hehe.. termasok la shin yak penah tepek berita pasal benda tu.. tp semalam gi umah sepupu shin.. dia gitau.. wife dia dah dapat surat perkeliling dok gitau.. mulai tahun depan.. depa cuti Jumaat Sabtu.. kiranya.. kerajaan mmg cuti Jumaat sabtu laa kan.. mcm shin swasta ni idok ler tau nasib.. secondly.. biter pasal budak hilang masa "becuti" kat Villa Nabila ari sabtu lepas.. haa katanya 30 org dok check in kat situ.. pastu 7 org jer yak check out.. 23 org lagik kesedapan dok dalam tu x kuar kuar sampai la ni.. pastu tetiba kuar plak cite rupanya sorang jer yak degil xmo kuar.. pastu di tokok tambah ngan cite pasal ustad ni dok azan.. pastu jenjirang dengo bunyik budak mintak tolong.. tp bila di cari tadak plak.. adehhh maen sorok sorok lak dia..

alkesahnya.. jaman dedulu.. ada budak kecik umo 6 tahun kena bunuh ngan maid dia.. nama dak tu Nabila.. pastu maid dia leh plak tanam budak tu dalam dinding mangonan umah ni.. entah laaaa.. x tau cite betul ker idak.. 

apesal x robohkan jer umah ni.. bako ker.. kan ke naya biar camtu jer.. jadi sarang nyambuk ker.. binatang buas ker.. mat gian ker.. tempat bebudak wat projek ker.. haaa.. bako! bako!!

p/s : teringat dulu penah maen cari cari antu kat mangonan lama.. hehehe.. dok masok sambil pejam mata.. sbb shin penakot.. maen ekot ekot kawan..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Friday, November 15, 2013

syhhhh.. rahsia!!!

nak habaq kat kengkawan ni.. haaa sesapa berhajat nak beli cake Secret Recipe sempena Hari Jadi ker.. Hari Ulangtahun Kawen Kawen ker.. Hari Asyura ker.. beli sesaje utk anak dapat keputusan cemerlang UPSR.. atau mmg suka makan cake.. haa leh la pegik beli hari Sabtu nnt ek.. ada potongan harga RM16 utk sebijik cake.. haaa.. ok la tu kannn.. sehari jer promosi ni ek!

ada promosi laen gakkk~

 haaa yak ni pon menarik gakkk~

jom belanja shin makan cake ek!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Tuesday, November 12, 2013

EDISI JOHOR : cuti hujung minggu kembali Jumaat Sabtu??

heyo kengkawan.. shin kembali bersiaran.. hikk.. arini shin nak tepek cerita pasal isu semasa yak berlaku kat Johor ni ek.. haa kengkawan nak tau.. dulu kan.. masa shin sekolah sekolah.. cuti hari minggu kat sini Jumaat Sabtu tau.. bukan ari Sabtu Ahad.. gamaknya kan.. time tu baru pandai dengo radio.. sanggup bawak walkman gi skolah Agama pagi Ahad tu semata mata nak dengo Pujaan 10 Nescafe.. zaman hangat lagu Biasan To'Ki.. Memburu Rindu Hattan.. zaman Ramlah Ram popular bagai nak rak.. mmg besh laa.. hikkk..

pastu kan.. seingat shin.. masok tingkatan 3 tahun 1993.. tetiba jer Johor dok tukar cuti Sabtu Ahad pulak.. adehhh.. x pepasal kitaorg kena pakai baju melayu time ari Jumaat.. agak huru hara skit la.. tp jadual waktu jadi pendek sbb nak kejo solat Jumaat..  tp ada gak kengkawan yak shin tanya.. depa ckp kitaorg start cuti Sabtu Ahad tahun 1994.. wallahualam.. zaman lampau.. x ingat sgt..

jadinya kat sini.. tetiba arini shin terbaca berita pasal Penasihat Agama Negeri Johor Noh Gadut dok mengusulkan pasal cuti Jumaat Sabtu ni kepada Sultan.. kerta keje pon Jabatan Mufti Johor dah submit.. tunggu pekenan Sultan jer.. dan ada info megatakan.. Sultan macam setuju.. wahhhh!!!

antara sebab nak mintak tukar cuti ni yelah nak galakkan anak lelaki pegi solat Jumaat.. haaaa.. bagus tu.. x la kelam kabut.. shin yak keje ari Jumaat pon rasa mcm kalut jer.. tp kalo dah cuti hari Jumaat pon liat nak solat Jumaat tatau la nak ckp per lagikkkk.. hukk

awat tahun 2014 ker nak start???

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen


Monday, November 11, 2013

yak mana satu?

wow.. setiaku di sini #sengih

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, November 10, 2013

acara hari minggu

pembukaan entri shin hidangkan kengkawan ngan gambo #selfie hehe.. macam lawa jer.. macam somel jer #sengih# haaa sambil golek golek ni dok ngabiskan saki baki cuti hujung minggu.. adehhh esok keje dah.. hukkk.. lately keje xde sgt.. so nak ngabiskan waktu sampai waktu balik tu amatlah menyeksakan.. sabo jer la #nanges

dah lama x jenjalan Johor.. ari sabtu smlm shin gi merayau sensorang.. sambil shin bawak 3 helai suar shin beli masa jenjalan gi Bangkok aritu.. nk tunjuk kat kengkawan kot kot ada yak kenan.. pastu jual kat dorang.. shin beli untuk nak pakai sebenonya.. tp cam x sesuai plak.. tu yak dari x pakai better shin jual.. sayang nak jual tp pasrah jer la.. next time ada rejeki gi Bangkok baru shin beli yak laen plakkk.. Alhamdulillah habis di jual.. duit suar ni shin masokkan balik dalam tabung jenjalan shin #sengih

so arini shin just melepek atas katil.. golek golek.. guling guling.. tido.. haaa jgn malam ni susah nak tido plak sudah ler.. nayaa~

yeah dah dapat koleksi pertama!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Friday, November 8, 2013

McDonald's Hello Kitty

DIA DATANG LAGIK.. hukkk.. dah x kuor gegelas mekdi.. la ni dorang kuorkan natang Hello Kitty bebaju comey pulok.. aiseyyyy.. comey nyerrr.. geram gerammmm.. sblm ni shin giler dok ngumpul gegelas mekdi.. kalo Hello Kitty ni mcm x berapa relevant plak nak ngumpul.. tp memandangankan ianya limited edition.. boleh laa.. pastu masok gobok.. nnt kalo ada anak pompuan satu hari nnt.. leh bagi dia maen #ameen #sengih

dengan pembelian McValue Meal kengkawan leh dapatkan Hello Kitty ni ngan harga RM9.95 haa kalo xmo beli makanan pon boleh.. boleh Hello Kitty nyer jer.. tp ngan harga RM15.95 #ngerti

cam biasa ler.. mekdi jual Hello Kitty yak berlaenan ngikut jadual hari yak dorang dah tetapkan.. bergantung pada stock la.. kalo terlepas minggu ni.. kalo ada stocknyer leh la beli ek.. mcm gegelas mekdi dulu pon sama gakkk..

  7 Nov - Ugly Duckling
14 Nov - Frog Prince
21 Nov - Wizard Of Oz
28 Nov - Little Red Riding Hood
  5 Dec - Singing Bone

yok la kita mengumpul nyer ek!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen



Thursday, November 7, 2013

EDISI SENTAP - salahlaku di Instagram

dulu.. shin just active blogging.. setiap ari nnak tulis entri hehe.. pastu slow.. mendak.. mendap semendap mendapnyer.. masuk era pesbuk plak.. bila kengkawan tanya ada pesbuk? (facebook).. shin ckp xde.. malas nak maen.. pastu.. tetiba gatai wat akaun.. terus addict.. setiap masa nak update status.. pastu giler men farmville.. sehari x lekang men pesbuk.. pastu lelama bosan.. dah lama x update status hehe.. terbiar sepi.. then shin beralih men Instagram plak.. senang.. x yah update status.. just tepek gambo jer.. yer ar.. temanya "setiap gambo ada cerita" pastu nnt org komen.. shin pon reply.. ada gak kengkawan just like jer.. adehhh malas nak komen ler tu.. so tema suda bertukar "setiap gambo ada yak LIKE jer" #sengih

la ni.. pesbuk senyap.. instagram pon senyap.. apa pon shin x tau nak wakpe dah.. kalo men tenet shin just suka melayan YouTube.. then nengok movie online.. tu jer.. lelaen xde yak menarik.. tp bebanding pesbuk.. shin lebih banyak bukak Instagram ler.. nengok gambo org.. 

arini terbaca bite pasal Instagram kat suratkabo Kosmo.. haa.. terasa nak menepek pasal tu hehe.. mcm terasa sentap jer bila baca.. mcm tekena batang hidung sendiri jer.. hikk

 ‘AMARAN’ artikel kat bawah ni agak panjang.. so.. hanya sesuai untuk golong yak suka membaca sahaja ek

Bukan isu besar kalau kita perhatikan ramai remaja tak kiralah sama ada si gadis atau si jejaka suka tangkap gambar sendiri pada zaman sekarang. Apatah lagi cabang media sosial yang semakin banyak membuatkan mereka semakin obses untuk tonjolkan diri sendiri dalam kalangan rakan lain.
 

Perempuan terkenal dengan sikap yang suka cantik dan sedikit menunjuk-nunjuk sekiranya penampilan terlebih cantik pada hari tertentu. Oleh itu, sikap ini secara tak langsung akan membuatkan mereka cuba berkongsi kegembiraan dengan rakam gambar sendiri untuk dimuat naik di laman sosial.
 

Bagaimanapun, lain pula kisahnya turut terkena tempias tabiat ini. Lelaki yang terkenal dengan sikap ‘macho’, ego dan tegas juga tidak dapat tahan diri daripada tidak ‘selfie’. Tarikannya terlalu kuat hingga mampu buatkan golongan ‘control macho’ turut tergolong dalam kelompok ini.

‘Selfie’

Selfie adalah singkatan kepada gabungan perkataan potret diri sendiri (self-potrait). ‘Selfie’ juga merujuk kepada perbuatan suka mengabadikan gambar sendiri yang ditangkap tanpa bantuan orang lain. Perbuatan ini bukanlah dikategorikan sebagai salah, tetapi apabila semakin ramai yang gemar ‘selfie’ walau di tempat tak sepatutnya, ia agak menjengkelkan.
 

Tabiat suka tangkap gambar sendiri ini ibarat virus kerana sudah merebak kepada semua golongan. Tak kiralah, anak gadis, mak cik, pak cik, ibu bapa atau saudara-mara, gambar ‘selfie’ boleh dikatakan wajib ada dalam akaun laman sosial masing-masing.
 

Tak keterlaluan jika penulis berpendapat, ‘selfie’ boleh dikategorikan sebagai tabiat yang sukar dimengertikan. Sehingga ke hari ini, bukan saja wanita yang mahu tonjolkan penampilan dan paras rupa seharian, tetapi kaum lelaki juga tidak mahu ketinggalan malah ada di antaranya lebih obses berbanding wanita. 

‘Depan Cermin’ 

Diakui, melihat gambar ‘selfie’ yang dimuat naik di laman sosial membuatkan penulis tertanya-tanya, kenapa perlu rakam gambar sendiri di tempat tak sepatutnya? Sebagai contoh, banyak gambar ‘syok sendiri’ ini boleh dikatakan dengan ‘pose’ di depan cermin.

Mungkin pantulan imej daripada cermin boleh menampakkan seluruh tubuh pemilik kamera, sekali gus tercapai hasrat untuk berkongsi penampilan harian dengan rakan lain. Jika itu sebabnya, ia boleh difahami, tetapi apabila si ‘selfie’ terlalu aktif hingga tidak boleh bezakan lokasi mungkin akan buatkan dia kelihatan seperti obses dengan rupa paras sendiri.

Bergaya dan menangkap gambar di depan cermin adalah budaya baru dan ibarat lokasi wajib untuk ‘selfie’. Paling banyak dilihat adalah ‘selfie’ di depan cermin tandas awam berbanding rumah sendiri. Kenapa perlu tandas awam? Faktor cermin yang besar hingga menampakkan keseluruhan tubuh membuatkan ia jadi pilihan ramai. Jangan menuding jari kepada satu golongan saja, si jejaka juga tak kurang hebatnya.

Antara lokasi lain yang menjadi pilihan termasuklah dalam kereta, di tempat kerja, atas katil sebelum tidur atau di kedai makan.

‘Duckface’


‘Duckface’ merujuk kepada pose memuncungkan mulut seperti itik. Dengan bibir yang dimuncungkan, ada beranggapan ia boleh menampakkan tulang pipi sekali gus membuatkan wajah si ‘selfie’ kelihatan berbentuk bujur dan tidak terlalu bulat.

Mungkin faktor itulah membuatkan gaya ini menjadi ‘trademark’ si gadis apatah lagi apabila bibir diwarnakan dengan gincu warna terang. Cukup menggoda! Jangan terkejut apabila ada juga lelaki sukakan gaya ini apatah lagi apabila ‘selfie’ beramai-ramai dengan rakan wanita.

Selain posisi biasa, gaya rakam gambar daripada sisi atas kepala juga antara pilihan. Dipercayai, ia boleh buatkan wajah seseorang khususnya berbentuk bulat kelihatan muncung tirus selain boleh sembunyikan lemak di bawah dagu.

Gaya ini bukanlah bertujuan untuk memburukkan sesiapa terutama golongan berbadan besar tetapi pandangan ini dikongsi melalui forum dan blog yang menceritakan mengenai isu ini.

‘Obses Diri Sendiri’

Itu tanggapan sesetengah individu yang tak gemar ‘selfie’. Bagi mereka, sesiapa yang suka rakam gambar sendiri lebih kepada masalah syok sendiri. Obses dengan rupa paras dan penampilan diri hingga terlalu yakin untuk berkongsi dengan orang ramai.

Obses di sini merujuk kepada mereka yang terlalu aktif ‘selfie’ hinggakan dalam satu hari, lebih lima gambar ‘selfie’ dimuat naik di laman sosial hingga membuatkan orang mula menyampah. Hakikatnya ramai gadis cantik dan jejaka tampan turut obses dengan ‘selfie’ contohnya seperti selebriti atau ‘public figure’ lain.

Oleh kerana mereka mempunyai ribuan peminat, keadaan kadang-kala mendesak mereka untuk muat naik gambar sendiri kerana tidak mahu mengecewakan peminat. Itu kisah selebriti, bagi orang biasa pula, apa nak dikisahkan dengan pandangan orang asalkan anda buat perkara yang boleh membahagiakan anda, sudah memadai.

Walaupun ramai beranggapan ‘selfie’ adalah perbuatan syok sendiri tetapi dari segi positifnya, lebih baik obses dengan diri sendiri daripada obses dengan orang lain yang jelas tiada faedahnya. Teruskan ‘selfie’ dan pedulikan pandangan sinis orang lain walaupun ketika anda sedang ‘selfie’ beramai-ramai di tepi jalan!


Sumber : Kosmo

camtu la huhuhu.. shin selalu gak amek gambo sendiri.. depan cermin.. time nak tido.. gambo makanan.. just utk sesuka.. mmg la.. lepas amek gambo tu.. rasa mcm comel jer.. rasa mcm lawa jer.. rasa macam helokkk jer.. tu yak post.. hehehe.. kekadang penah gak delete lepas post.. rasa geli jer nengok lelama hahaha.. 

ntah la ek.. salah ker amek gambo sendiri pastu post.. kalo dulu ada artikel gitau.. sesapa yak suka amek gambo makanan pastu post kat tenet adalah orang yak ada sakit mental.. pastu ni pasal post diri sendiri pon kena kondem.. x tau apa laaaaa yak orang suka kondem ni nak *sigh

mcm shin.. kalo shin suka nengok gambo tu shin nengok.. kalo rasa x suka.. annoying.. shin ignore jer la.. xde la nak sebok sebok gitau org tu jgn wat camtu.. as long as gambo tu x memudaratkan org len udah ler kannn.. tp kalo wat duckface tu mmg annoying laa hahaha shin pon tak tergamak nak wat muka camtu pastu post.. hikkk

contoh ‘Selfie’ +‘Depan Cermin’ kat Instagram #hik

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, November 4, 2013

selamat tahun baru 1435Hijrah

jom sesama baca doa akhir tahun dan awal tahun sblm masok waktu solat Maghrib nanti ek.. semoga kita sesama dapat keberkatan dan hidayah dariNYA.. #ameen

bila laaa budak-shinchan nak berubah hukkk~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen