Wednesday, February 16, 2011

Hikyat Tangkuban Parahu

kengkawan.. nak dengar cerita tak?? haa duduk duduk duduk... shin nak cite pasal Hikayat Tangkuban Parahu.. kisah dongeng dulu kala.. aritu baru shin melawat tempat tu.. la ni shin nak cite pasal camne leh dapat nama Tangkuban Parahu tu ek.. jom shin cite sekarang..

Tangkuban Perahu ertinya adalah perahu yang terbalik.. ia diberi nama kerana bentuknya memang menyerupai perahu yang terbalik... tp shin x pasan.. tang mana yg macam perahu terbalik tu huhu..

beribu-ribu tahun yang lalu, tanah Parahyangan dipimpin oleh seorang raja dan seorang ratu yang hanya mempunyai seorang puteri. Puteri itu bernama Dayang Sumbi... aikk.. kata Puteri kann.. naper tetiba nama Dayang lak huhu.. anyway dia ni sangat cantik dan cerdas, sayangnya dia sangat manja serta pemalas.. wahhh mcm kena ngan seseorang laaa huhu

pada suatu hari.. Dayang Sumbi ni dok menenun kat beranda istana, Dayang Sumbi bosan.. yer la jaman tu xde pesbuk.. lalu dia menjatuhkan pintalan benangnya ke lantai berkali-kali... then bila pintalannya jatuh untuk kali keberapa pun x tau.. dia malas nak ambik.. Dayang Sumbi cuma tau nak marah then bersumpah, dia akan menikahi siapapun yang mau mengambilkan pintalannya itu..

setelah kata-kata sumpah itu diucapkan, datang seekor anjing sakti yang bernama Tumang dan menyerahkan pintalan itu ke tangan Dayang Sumbi... haaa.. sesuai dengan sumpahnya, Dayang Sumbi harus menikahi Anjing tersebut.. haa mau x mau... kawen la ko ngan hanjeng.. gasak~

Dayang Sumbi dan Tumang hidup berbahagia hingga mereka dikurniakan seorang anak yang berupa anak manusia tapi memiliki kekuatan sakti seperti ayahnya. Anak ini diberi nama Sangkuriang... aiyoo.. kinky.. maen ngan hanjeng.. then dpt anak.. camne tu??

Sangkuring selalu ditemani bermain oleh seekor anjing yang bernama Tumang yang dia ketahui hanya sebagai anjing yang setia, bukan sebagai ayahnya... kaedahnya... dia x tau pun yg Tumang tu ayah dia.. dia cuma tau Tumang tu hanjeng jer.. cis.. mak dia x bagitau agaknya... Sangkuriang tumbuh menjadi seorang pemuda yang tampan dan gagah perkasa.

pada suatu hari Dayang Sumbi menyuruh anaknya pergi bersama hanjengnya untuk berburu rusa untuk keperluan suatu pesta... setelah beberapa lama mencari tanpa hasil, Sangkuriang merasa malas dan putus asa, tapi dia tidak ingin mengecewakan ibunya.. lantas dengan sangat terpaksa dia mengambil sebatang panah dan mengarahkannya pada Tumang... ajer gila bunuh bapak sendiri.. x guna punya anak..

setibanya di rumah dia menyerahkan daging Tumang pada ibunya...Dayanng Sumbi yang mengira daging itu adalah daging rusa, merasa gembira atas hasil perburuan anaknya... dia x tau pun anak dia propa...

setelah pesta selesa.. Dayang Sumbi teringat pada Tumang dan bertanya pada pada anaknya dimana Tumang berada... pada mulanya Sangkuriang merasa takut, tapa akhirnya dia mengatakan apa yang telah terjadi pada ibunya. Dayang Sumbi menjadi sangat murka, dalam kemarahannya dia memukul Sangkuriang hingga pengsan tepat di keningnya.. atas perbuatannya itu Sangkuriang diusir keluar dari negeri..

Sangkuriang sedar kembali tapi pukulan ibunya meninggalkan bekas luka yang sangat lebar di keningnya... setelah dewasa, Sangkuriang pun pergi mengembara untuk mengetahui keadaan dunia luar... jalan jalan cari makan katanyaa..

beberapa tahun kemudian, Sangkuriang bertemu dengan seorang wanita yang sangat cantik. Segera saja dia jatuh cinta pada wanita tersebut... wanita itu adalah ibunya sendiri, tapi mereka tidak saling mengenali satu sama lainnya. Sangkuriang melamarnya, Dayang Sumbi pun menerima dengan senang hati.

sehari sebelum hari pernikahan, saat sedang membelai rambut tunangannya, Dayang Sumbi terlihat bekas luka yang lebar di dahi Sangkuriang, akhirnya dia menyadari bahwa dia hampir menikahi putranya sendiri.. mengetahui hal tersebut Dayang Sumbi berusaha menggagalkan pernikahannya.. pulakk..

setelah berpikir keras dia akhirnya memutuskan untuk mengajukan syarat perkawinan yang tak mungkin dikabulkan oleh Sangkuriang. Syaratnya adalah.. Sangkuriang harus membuat sebuah empangan yang mampu menutup seluruh bukit lalu membuat sebuah perahu untuk menyusuri empangan tersebut. Semua itu harus diselesaikan sebelum fajar menyingsing... matilahhh... nak syarat2 kan.. ko ingat ko mariah careyyy~

Sangkuriang mulai bekerja. Cintanya yang begitu besar pada Dayang Sumbi memberinya suatu kekuatan aneh. Tak lupa dia juga menggunakan kekuatan yang dia dapat dari ayahnya untuk memanggil jin-jin untuk membantunya... maen ngelat la ni kann..

ketika Dayang Sumbi melihat bahwa Sangkuriang hampir menyelesaikan pekerjaannya, dia berdoa pada dewa-dewa untuk menggagalkan pekerjaan anaknya dan mempercepat datangnya pagi... aiyoo main kasar gak ni..

ayam jantan berkokok, matahari terbit lebih cepat dari biasanya dan Sangkuriang menyedari bahawa dia telah ditipu. Dengan sangat marah dia mengutuk Dayang Sumbi dan menendang perahu buatannya yang hampir jadi ke tengah hutan. Perahu itu berada disana dalam keadaan terbalik, dan membentuk Gunung Tangkuban Parahu..

tidak jauh dari tempat itu terdapat tunggul pohon sisa dari tebangan Sangkuriang, sekarang dikenali sebagai Bukit Tunggul. Bendungan yang dibuat Sangkuriang menyebabkan seluruh bukit dipenuhi air dan membentuk sebuah danau dimana Sangkuriang dan Dayang Sumbi menenggelamkan diri dan tidak terdengar lagi kabarnya hingga kini.

tragis kann... begitu la hikayat Tangkuban Parahu yer adik adik huhu.. so.. kita kalo pegi jalan tempat tempat menarik tu.. pastikan kita tau skit skit pasal citer mitos ker.. citer benar ker pasal tempat tersebut ek..

sekian dulu.. jumpa lagi ekm(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Faizal Sulaiman said...

wahh

tau lagenda ni.
tak silap ada movienya kan?

'sangkuriang'

i'm shin... i'm inesen said...

faizal : x tau plak pasal movie tu.. nnt nak survey kat utube kot kot ada.. mekaceh info ek

::FAIZ:: said...

wah propa sunguhla crita ni shin...

tp nice.... suka baca Lagenda2 ni...


next lagenda please

Anonymous said...

walaupon lagenda ni yang hadoo..tapi olahan shin yg lucu membuatkan citer ni ngetop...

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : huhu.. nnt shin cite lagi ek..

i'm shin... i'm inesen said...

tanpa nama : hahaha.. mekaceh baca ek

Anonymous said...

Best gak cite dulu kala ni... Pic pun menarik

asyraff daniel said...

wwwwaaaa...kelakar la bace blog nie...ayt tk leh tahan..hehe