Tuesday, November 30, 2010

arini punya cerita

seperti biasa.. hujung bulan jer.. shin org yg paling sibuk mengaudit segala bil yg ada kat umah ni.. dari bil api.. bil air.. bil asterok.. bila tepon.. bil streamyx.. bil berokband.. payment kete babah.. haa.. semua tu shin audit.. kekadang bil yg sampai terbiar dalam peti pos.. sampai lencun basah.. memasing org kat umah ni x amek kesah.. pasal depa dah kesedapan ada org len tolong kumpulkan *nanges

itu lagi masih nak kondem i'm doin nothing in this house kan.. sapa lagi kalo bukan mem besar kat umah ni.. malas nak gado.. tp kecik ati la gak.. lagi kalo dia bilang shin x tolong apa2.. xde sponsor apa apa.. adoii.. ni bayo bil sebulan xpenah kurang Rm400.. abis tu shin nak bayar loan umah bujang lagi.. nnt nak makan apa kan.. *dah mulaa daaa

ok la.. xmo cite pasal x puas ati tu.. x acap kali shin cite kan.. huhu.. haa tp... eh ada tp lagi.. smlm punya la lembut mak shin dok suh shin belikan hadiah utk besday abg shin sabtu ni.. amboihh... bukan men lagi ek.. adik nyer besday mak suh shin beli hadiah.. babah nyer besday mak suh belikan hadiah.. mak nyer besday.. lagi la mak demand hadiah.. kawan mak nyer besday,.. mak suh bagi hadiah.. tp shin nyer besday?? mak x ingat pon kan.. aritu shin sambut besday sorang2 jer.. makan mcD *nanges

p/s : kecik ati.. ada org KL tu ckp bz jer.. pastu sib baek lagi sorang balik kg time tu.. ada gak la jenjalan ngan dia.. huhu kes lampau ni.. hati ni lom beso lagi.. still kecik~

nengok la nanti.. kalo shin ikhlas.. shin bagi la hadiah kat abang shin tu.. takkpon.. shin datang jer umah dia.. makan.. huhu wat muka seposen x bagi apa apa..

p/s lagi sekali : kalo encik azmi baca entri ni.. haa sabtu ni jgn lupa datang la umah abang shin @ neighour yg lat 3 bijik umah jer ngan umah kamu tu ek...

ok.. settle... mukadimah yg panjang.. melalut lalut dah.. huhu... actually shin dah settlekan semua bil yg ada.. haa.. xde tetinggal.. complete.. mmg jarang berlaku tunggakkan.. kalo bil x sampai.. shin just bajet ammount yg biasa shin bayar.. pastu shin asingkan duit tu.. next monthnya.. kalo sampai bil siap tunggakkan.. shin jer add berapa yg perlu jer.. so xde rasa terbeban...

anyway.. ramai kengkawan yg gunakan kemudahan maybank2u... mudah dan cpt katanya... well.. memasing ada cara kan.. shin lak lebih suka pi bayar kat kaunter.. mcm selalu shin ckp.. seronok pi kaunter.. kekadang leh terjumpa kawan lama.. terjumpa org jaga kaunter yg lawa lawa huhu.. kot kot bertemu jodoh kan..

tp baru baru ni.. shin sengaja pi bayar kat TM point.. so kena la gerak jauh skit.. nun kat bandar Kulai sana.. semua ni gara gara nak masuk contest.. heheh


taraaaa... haaa korang tau x pasal natang ni?? shin x berapa tau sgt.. yg cuma shin tau.. kalo kita bayar bil TM, contoh mcm bil tepon, bil berokband.. bil streamyx... kita just guna kad debit or kad kredit Maybank.. atlest Rm100.. pastu kalo kad kita bertuah.. kita dapat lah hadiahnya.. camtu la kaedahnya..

tp.. korang kena la register dulu no kad korang tu ek.. samada kad debit atau kad kredit Maybank... haaa.. camni caranya... *satu sms kena Rm0.30

50K jarak 16 no kad --> send kat 62628

contoh : 50K 1234567890123456 --> send kat 62628

mudah kan... haa semoga rejeki memihak pada kita semua.. nnt kalo korang dpt hadiah.. jgn lupa belanja shin ek.. tengok Narnia ker.. tp nk yg 3D nyer tau!!!

kalo shin dpt.. shin nk beli boxer baru, nak beli henpon, nak betulkan kete, nak pi pulau, nak beli mcm mcm ar... nak makan pizza.. nak nengok wayang... eh.. byk ker hadiah duitnya?? huhu entah.. Rm500 kot.. xpon Rm5000.. xtau! x kesah la ek.. asalkan ada hadiah~


haa ni shin x puas ati ni.. ni mesti keje anak anak buah shin.. aritu shin penah marah dorang pasal maen tepon.. shin agak agak jer dorang tepon no kecemasan.. tp dorang x ngaku.. skalik shin check kat bil.. mmg sah ada... nnt dorang.. kalo dtg umah tok dia.. shin titik titik tangan dia guna batu lesung!

kang naya.. kalo tetiba family shin kena saman ker.. pasal main main tepon.. dorang bukan reti apa.. haa nnt mak ayah dorang lagi la buat derk jer.. geram tu.. simpan jer ni.. nnt dorang datang.. pulas2 telinga tu.. x dengar ckp org... grrrr~


then ada lagi satu yg shin bengkek jer... lepas shin dah settlekan bil TM, Maybank.. Ambank semua.. last skali shin pi CIMB.. shin bayar loan umah bujang.. then.. shin try ar wat CIMB click kat bank tu.. ada mesin kiosk kan.. pastu ada la sorang officer ni tolong shin.. pening lalat jap.. apesal la.. susah bebeno nak wat login id.. password semua ek

x macam maybank2u.. cimb click ni agak lecey skit.. nak kena no e pin.. pastu id ngan password mesti la ada huruf ngan nombor.. contohnya SHIN2010, password pun sama.. pastu xleh lebih atau kurang dari 8 huruf.. nanges... nak mikirnya..

pastu lepas success register.. shin lupa lak id semua.. sbb asyik tukar jer.. pastu officer dia mcm bengang la.. dia ngomel.. ckp baru kejap wat dah lupa.. shin bagitau dia la.. mcm mana tak lupa.. asyik suh tukar jer...

pastu dia ckp.. selagi x dpt.. xleh balik.. jgn kuar dari bank.. siot jer.. nak nanges jer rasa... ada plak paksa paksa.. last last shin blah jer.. wat muka x bersalah huhu...

bila kat umah.. shin try wat lagi skali.. register balik semula.. haa senang jer.. dah leh guna CIMB click.. dah catit semua yg penting... x de la lupa lagi.. agaknya shin stress ada officer td.. dah la x jambu.. pastu nak dekat2 lak.. huhu

arghh lega nya.. dah settle semua bil.. arghh dah lama x wat saving.. ASB semua... sejak byk tanggungan ni.. semua nya dah xde simpan dah... yg ada tu xde kuar2.. terperuk kat situ diam diam huhu

tp kan.. x sabar nak tunggu awal tahun.. dapat dividen ASB huhu.. leh la kuarkan.. pi pulau impian huhu... yeahhhhhhhhhhhh!

sekian ek.. tata.. jumpa lagi~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

pakcik said...

Yep... CIMB is full of nonsense. I got my id / pword wrong more than 3 times when registering at the bank and was locked out of the system. Thgen they wanted to CHARGE for re-activiating..

I SCREAMED at the officer and she asked her boss to waive the charge after seeing me so angry... huhuhuhuhuhuhuuu...

ifah said...

wahhh bagus lah kau. time ni la bls budi mak bapak. huhu

pasal hadiah, kalau nk bg kene la ikhlas. kalo rase x ikhlas, x yah bagi! huuuu

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : shin x reti nak jerit jerit kat org.. shin just wat lagi.. xleh gak. terus blah.. huhu.. kalo kena tahan gak.. mau nanges

i'm shin... i'm inesen said...

ifah : shin x suka di suruh camtu.. kecik ati.. mak kalo org len semua dia ingat.. kalo pasal shin.. x ingat pon *nanges

::FAIZ FARISH:: said...

stuju ngan Ifah

rAy jR...@...Aliff said...

ASB....perghh...seb bek wa xdok natang tu....hak3....rugikkkkkk.. kakaka..

nk ikot p pulau2 bley..?..kakaka

ahsfantasy24 said...

hehehe..
anak2 buah yg noty,
cean pakcik die, hehe

NICK IRFAN said...

sian plak aku baca cte shin ni....