Wednesday, June 29, 2011

jom maen dokter dokter

dulu masa kekecik suka maen macam macam.. maen kawen kawen.. pondok pondok.. rounders.. bola sepak.. sembunyik ibu.. galah panjang.. konda kondi.. belon acah.. baling tin.. baling selipar.. mcm mcm ar.. main dokter dokter pon ada gak.. tp shin xpenah berciter citer nak jadi dokter.. dulu masa kekecik shin berangan nak jadi pramugara.. kaedahnya laa.. tp ketot jer.. ckp omputeh pon terkial2.. pastu tukar nak jadi pelukis.. tp x reti lukis.. pastu nak jadi penulis... pon xde gak.. tp dah beso ni.. reti tulis blog jer la ngee~

sebenarnya.. shin nak cite pasal shin amek ujian BMI siang tadi.. kebetulan ada dokter buat lawatan kat tempat keje.. so dia buat la check pada sesapa yg sudi nak check darah semua.. utk tau kita nyer kadar kencing manis, darah tinggi semua la.. haa.. shin pon pegi la ngetest..  berikut adalah hasil dari ujian tersebut..


hasil ujian mendapati.. umur shin tak berubah.. tetap sweet 33 huhu.. tinggi pun x berubah.. menten 165cm.. berat pun sama 55kg.. hurmm.. tp ada yg x best..  lemak kat perut tu haa... 1.2 hurm.. doktor suh bersenam.. kurangkan lemak.. tp doktor x ckp moncit.. just lemak jer.. maksudnya.. shin mmg x moncit ek..

kadar gula dalam darah sangat normal.. 2.8 jer.. sebab kawan kawan shin ramai yg lebih dari 6 point.. hurm.. xleh lebih dari 7 rasanya.. hurm sib baek shin dalam tahap selamat.. cuma kekadang pepening sbb kurang gula kot huhu xpon kurang kasih sayang.. ops~

*eh ada top dan bottom?? huhu darah laa

 di sebabkan mak babah shin ada sakit darah tinggi.. lemah jantung.. dokter ckp.. shin pon berisiko kena penyakit tersebut.. nak lagi kalo shin malas bersenam.. alahh dah lama stop maen besi laa *nanges
 
 dan akhir skali.. mcm x munasabah.. doktor suh kurangkan berat badan dari 55kg jadi 50 kg.. dalam masa 6 bulan kena turunkan.. aishh naper ek?? shin ingat berat badan shin dah ok skrg ni.. tp kalo betul utk rasa lebih sihat.. bagus la.. lagi plak bulan puasa dah dekat.. mungkin leh turun skit la.. nnt shin nak try kurangkan.. 

haa camtu la citenya.. korang lak.. penah ker wat check natang ni semua?? haa kalo x penah.. pi la check ek.. utk remindkan diri korang.. even korang nampak sihat.. tapi x tau disebaliknya.. kalo tak sampai bebila rasa mcm sihat jer.. dan penyakit tu membunuh dalam diam.. 

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

asna ashraff said...

comel nya awak ni upanya... rendah je.

::FAIZ FARISH:: said...

sorry, beberapa hari tak singah sini... sedikit bz...

i'm shin... i'm inesen said...

asna : kalu shin tinngi pun cumel aper *pitam

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : shin memahami tugas anda sebagai artist.. ngee

Aman Ibrahim said...

kene kurangkan berat badan lagi.. ingatkan shin dah okay dah..

ada plak t/b haha..

jaga kesihatan Shin, x mao nkal2 k hehe..

i'm shin... i'm inesen said...

aman : shin dak baek ar.. x nakal selalu..