Tuesday, June 28, 2011

sedap pakai sedap la bayar *nanges

tiba masanya shin selaku juru audit kat umah ni.. dan sekaligus pembayar segala bill..  setelah di kumpul segala bil yg ado.. maka hasilnya sangat ler memberangsangkan.. yg turun xde.. ader jer yg naek.. susah tul nak manage *nanges

yer.. sejak berani menggunakan  Maybank2u... shin mula percaya dan akan terus gunakan kemudahan yg ada.. cuma sesekali jer shin pi beratur kat pejabat pos.. tu pun time rajen dan rasa nak mencari jodoh.. tp selalunya x dpt pon *nanges

 bil api dah masuk 2 bulan x dpt.. jadah tul *nanges

meh shin tepek segala bil ngan bayaran tetap utk bulan ni.. lepas ni dah leh wat carta.. turun naek bil tiap tiap bulan *nanges

Loan umah CIMB : RM 360.00
Bil api umah parent : RM 40.40
Bil api umah parent : NIL ( bil x sampai lg )
Bil air umah bujang : RM 5.00
Bil api umah bujang : NIL ( x lebih 20 hinggit )
Bil Astro : RM 70.95
Bil telefon umah : RM 40.50
Bil streamyx : RM 66.00
Bil broadband : RM 69.00
Prepaid Celcom : RM 30.00
Prepaid Maxis : RM 30.00
Tabung Haji : RM 50.00
Tabung Raya : RM 50.00
Tabung Jalan Jalan : RM 50.00
Tabung Ego : RM100.00
Seng Heng HTC : RM 89.00
Hutang pegi Indon : RM100
Tabung ASB :RM100
Undi Renew Roadtax Insurance kete : Rm100 ( kete awan nan kelabu )

Jumlah bayaran bulan ni : RM 1350.80 ( x masuk bil api ) *nanges

*belen ada la ciput.. tu pon kalo mak x mintak.. leh la simpan lebih skit.. jalan KL ker..  yg penting.. kalo mak x mintak.. buat buat mcm xde apa yg berlaku huhu... dan lagi penting.. bayar hutang dulu sebelum berangan nak beli apa apa or nak pi jenjalan memana.. haaa cer pikir.. camne nak simpan utk kawen? erk.. kawen ker?? InsyaALLAH *nanges

 ok.. ni ada berita menarik lagi best dan mcm lakhanat.. mmg sedap bunyi ayat yg tersusun indah kat notice pemberitahuan dari ASTRO ni.. haa bulan depan dah start naek yer.. so kepada pengguna pengguna ASTRO.. bersedialah menerima kenyataan pahit lagi kejam ni ek.. apa nak wat.. sama sama la kita doakan ASTRO cpt bangkrap.. so x yah langgan ASTRO lg.. so pekerja pekerja ASTRO jgn plak marah ek.. kalo korang marah.. pengguna mcm kitaorg lagi la marah *nanges

dan jugak.. kalo nak top up prepaid pon start bulan JULAI dah ada tax kan.. ini yg dah kuar surat kabo.. hurmm..  semua naek.. cilakak betul.. hurm.. tu shin baru signup e-billing celcom.. kot kot menang pi jalan jalan.. x yah kuar duit huhu..

apa pon.. kalo bab duit ni.. mmg pening ar.. gaji plak cukup cukup pakai.. pandai pandai la guna ek.. shin sambil ingatkan diri sendiri.. kalo nak beli apa yg shin angankan tu mmg x dpt la.. so.. menabung skit skit.. x yah la jeles nengok org len ada.. kita xde.. better kita fokus realitinya kehidupan yg kita lalui hari hari.. cari duit dengan bekerja.. bukan dengan mengikis, merompak, mencuri atau yg sewaktu dengannya.. ek!!!

sekian.. jumpa lagi~

:'(

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

luddin said...

sama-samalah kita berjimat cermat...(sambil nanges2 dan meraung2 nie...huhuhu)

K O R I E said...

fuhh byk tol bil yg kena bayar..
sabar jeala.. nasib baik msih bujang klu dan brumah tgga lg banyak.. grrr
kuatkan ekonomi anda yea^^

Prince Patrick said...

Pengsanlah macam ni hahaha

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : yup.. berjimat utk keperluan yg lebih utama (dgn nada x ikhlas)

i'm shin... i'm inesen said...

korie : hurm.. tu x beli kete.. kalo beli.. mau meroyan tiap bulan dpt gaji

i'm shin... i'm inesen said...

Patrick : ini lah kenyataan hidup.. wahh

Jey Yusuff said...

ok la tu... jey abes keta pon seribu. hahaha

i'm shin... i'm inesen said...

Jey : Ouh... Xper lg berapa tahun lagi abis... Has Jey x yah bayo lagik