Thursday, July 26, 2012

cerita ari ke 6 puasa - lelaki tampan part 2

bersambung kesah semalam.. ngee.. pasal lelaki tampan.. wahh.. wahai lelaki lelaki tampan kat luar sana.. ada kah korang puas ngan ketampanan diri korang?? ada kah korang rasa sebab korang tampan so korang hebat bebanding dengan lelaki lelaki yak kurang tampan?? hurm.. xmo la berperasaan camtu ek.. bersyukurlah dengan nikmat kurniaan Allah yak bersifat sementara tu.. dan jangan menyakiti dan mengambil kesempatan ke atas orang len dengan segala kelebihan yak diberi #nanges

"sesungguhnyer tampan itu nikmat.. nikmat kesenangan yak Tuhan mahu uji kepada manusia.. uji yak macam mana?? haa ujian itu ada dua pilihan.. samada mahu terus leka dan bangga atau bersyukur"

Ya Allah.. jadikah diri kami antara orang orang yak reti bersyukur

camne perasaan korang kalo tengok tampan.. ensem.. molekkk benar laa lalu depan korang.. atopon korang nengok kat tivi ker.. nampak kat shopping complex ker.. time isik minyak kete ker.. mesti korang terpana.. terkesima.. "uiks.. ensem nyer org tu.. dah la ensem.. tinggi.. nampak mcm mewah jer.. kan besh kalo aku jadi cam tu" # tak gitu

lantas timbul skit skit perasaan tak bersyukur terbit dalam hati.. merentap jantung.. menusuk peparu.. menghiris hempedu.. lalu ia merebak ke urat sarat lantas meresap ke otak.. lantas kita berasa diri kita ni x best.. nak jadi mcm org tu.. kenapa lah Allah x jadikan kita mcm orang tu.. kenapa kita x ensem.. kenapa muka kita berjerawat.. kenapa kulit hitam mcm bontot kuali.. kenapa itu dan ini.. haa kan x bersyukur namanya tu..

nak plak ada hasutan jahat.. sampai terbit perasaan busuk hati.. dengki.. siap mendoakan lagi org tu "xcident la hendakNYA.. pastu rosak muka ko tu".. uiks.. sampai camtu sekali menyampahnyer nengok org ensem.. kacak lagik tampan kan.. <~ Ya Allah jauhkan la diri kami dari perasaan dengki dan busuk hati

tahu tak korang.. susah nak jadi lelaki tampan ni.. banyak kelemahannya.. dorang kena jaga hati dorang dari timbul perasaan ujub.. bangga diri.. bongkak dan yak sewaktu dengannya.. dorang kena jaga padangan mata dorang bila ramai org memuji dan memerhatikan diri dia..  setiap pandangan mata orang ramai itu adalah ujian bagi diri dia.. yer la.. bila ramai dah memuji mesti la tetiba timbul rasa bangga.. rasa bagus kan.. nnt bila lelebih terus rasa riak.. perghh kan susah tu..

pastu dorang kena handle banyak hati.. ramai org akan menaruh hati pada orang orang yak kacak lagi tampan ni.. secara tidak langsung kekadang ada hati yak terluka.. terasa perasaan dipermainkan.. ramai yg memuji ramai pula yak membenci..

lelaki yak tampan ni susah nak cari pandangan yak betul betul cinta pada diri dia.. dalam bejuta juta pandangan tu.. susah nak duga.. adakah benar benar tulis iklhas menyintai diri dia.. perghh susah kannn..

di dalam dunia ini.. lelaki baek dan tampan bukanlah lelaki yak hanya di lihat sekadar observasi kasar.. lelaki baek dan tampan itu ialah lelaki yak berusaha.. berusaha macam mana?? lelaki yak rasa dirinya jahil dan mahu berusha memperbaiki bacaan Al-Qurannya.. mendalami maksud bacaan dalam solat.. dan menjaga hubungan dengan Tuhan serta manusia yak laen <~ Ya Allah jadikan lah kami lelaki baek dan tampan.. beriman.. berilmu.. beramal solleh serta berakhlak tinggi

ngee.. so.. jom kita jadi lelaki yak baek serta tampan pasni.. terima keadaan diri kita seadanya.. memperbaiki kelemahan sewajarnya (mcm cuci muka.. jgn malas).. bersyukur.. tidak dengki atas kelebihan orang laen ek.. huhu.. jumpa lagi kengkawan ku yak cantik lagik tampan..

#kredit kepada Syafiq Ibrahim.. ada amek beberapa potongan ayat dari tulisan beliau


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Aisyah Rafaei said...

salam shin..akak tenampak blog shin masa carik info pasei redang..akak pun dah mintak quotation pd mutiara beach resort redang..cadangnyer nak pegi sana 1 kuarge..tp biler baca bot rosak tgh laut takut le pulak akak..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : shin cadangkan akak pi Laguna Beach Resort.. berbaloi baloi.. dorang ada feri besor

Aisyah Rafaei said...

shin..timer kasih..oo laguna..lawoonyer dlm gambo..tp mahe le pulok..shin, ye bebenor ke feri besor tu nnti sampei kat satu tempat transfer kiter ke dlm bot yg akan bwk kiter ke laguna..ada jeti tak kat laguna..?

Aisyah Rafaei said...

shin, selepas jenuh akak mikior dan mencarik2..akhirnye akak ngambik kata putus utk ke Gem Island Resort..insyaAllah..murah dr laguna..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : yerp kak.. Laguna Beach Resort depa ada sediakan feri depa sendirik.. beso.. yak shin suka Laguna Beach Resort.. makanan dia mmg terbaek.. x yah susah2.. dari makanan melayu sampai ke western.. buffet.. pastu.. depan resort kita tinggal tu jer view dia dah cantik molek.. haaa ikan beso beso.. x yah nak pi snorkeling tempat laen.. situ jer pon dah ada anak jerung :P

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me