Tuesday, July 31, 2012

cerita ari ke 11 puasa - pintu baru part 1

♪♫• dengar-dengar itu.. beduk telah berbunyi.. sebulan puasa tamatlah hari ini.. lekas lah adikku hiaskan rumahmu.. biar serba baru.. untuk para tamu.. •♫♪ "Bila Takbir Bergema -Rafeah Buang"

ngee.. gitulah lebih lkurang bait lagu raya yak popular dari dulu sampai la sekarang ni.. haaa.. bila nak raya jer.. mmg rancak la nak tukar baru itu ini kan.. dari baju raya nyer.. dari sarung kusyennyer.. dari langsirnyer.. dari sport rims keretanyer.. tukar endut baru pon ada huk huk.. haaa pendek kata nak semua baru la time raya nnt.. tp x semua la kannn.. segelitir umat jer la.. mana yak mampu.. yak x mampo ala kadar sudehhh.. mcm shin ni.. ala kadar jerrrp #nanges

alkesahnya.. aritu kan orang Felda baru dapat bonus la kaedahnya.. lepas 34 tahun menapak kat tanah felda.. tetiba dapat bonus kannn.. lantak la apa motip.. yak penting.. semua org felda merasa.. malas nak masuk bab politik ni.. huhu

so mak shin pon berangan angan la.. duit dia tu nak di buat apa kann.. kejap ckp nak simpan.. kejap ckp nak tukar gelang.. kejap ckp nak tukar pintu huhu.. so shin suggest la.. tukar pintu.. raya dah dekat.. nnt santekkk umah.. la ni org dah x pakai sgt pintu sliding door.. umah umah teres je banyak pakai..

oleh kerana terpujuk dek daya hasutan anak dia yak baek ni.. maka mak shin pon terus oder pintu la gamaknya.. huhuhuhu.. besh besh~

maka sekonyong konyong arini datanglah abang shin selalu kontraktor upahan datang membuat kerja (abang shin ni mmg keje dia amek upah wat umah walo ngan mak sendirik ^_^') 

sib baek la shin tergerak ati nak lik umah pagik tadi.. kuar keje sat kul 9 pagik tu.. terus lik umah.. masa tu abang shin ngan gigih nak membukak tapak pintu sliding.. 

maka ringan la mulut ni membebel.. dah tau nak buat keje.. perabot perabot dalam umah tu tak di alihkan dulu.. paling tidak di selimutkan ngan kaen ker.. habis berabok.. dah jadi satu keje plak nnt nak mengelapnya..

bila shin tanya mak shin pesal x cover dulu.. dia dok salahkan babah shin.. babah shin mmg la x de hati nak wat keje keje remeh (remeh ker?) camtu.. padahal shin dah ingatkan da.. suh cover utk elak habuk.. last last shin gak yak wat.. mak pon tolong sama.. lepas dah selimutkan semua harta benda termasuk tivi 51" kesayangan shin tu (haha) abang shin pon sambung balik keje dia..

dkt kul 11 pagi shin monitor.. bila dah puas baru la shin masuk keje balik.. sblm masuk keje.. shin ingatkan kat abang shin.. pastikan jgn biar pintu terlopong.. xde safety.. malam semua org nak pi teraweh.. time tido sapa nak bejaga.. shin mintak abang shin wat something utk cover pintu terlopong tu nnt..

balik keje kul 5 petang tu.. abang shin still ada kat umah.. baru siap keje dia tanam jenang pintu.. pastu shin nengok dah pasang grill semula untuk sementara waktu.. sib bek.. kira.. selamat skit laa shin rasa...

bila dah sampai kat umah.. begasak la pi dapur.. mmg rutin tugas shin ari ari wat air cincau.. kebetulan plak mak shin bebaek hati watkan air cincau.. hurmmm.. so shin x tau nak wat pe dah.. mak pon dah siap masak.. so xde per nak di tolong.. teringat ada belen semangka aritu dalam esbok. timbul idea bernas nak wat air semangka jerp.. nyum nyum

tadaaaa.. pakai blender jerrrk~

camni la rupa bentuk pintu sementara dari dalam umah.. 2-3 ari gak nak kering simen yak tanam jenang pintu.. hurmm tawakal jer la.. hopefully Allah sentiasa pelihara keselamatan shin sekeluarga.. hurmm nnt shin update bila pintu dah siap ek.. x sabarrr nyer nak ada pintu baru hu hu #eh dia plak lelebih

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

Aisyah Rafaei said...

shin, canteknyer umah..segan ler nak dtg..umah akak flat buruk je..rezeki owg felda dr tok najib..bersyukor kan?

luddin said...

pintu tu just cover dengan kanvas warna biru je ke tu??

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : bersyukur rejeki Allah bagi.. ala.. naper lak nak segan.. datang la ek

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : yerp.. luar pakai grill sblm ni.. ikat sementara.. doakan baek baek jer utk kitaorg ek

::FAIZ:: said...

cantiknya rumah

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : umah faiz pon cantik.. semua rumah cantik.. bila org yak kita syg ada sekali.. sehat2 semuanyaaa.. bahagia

:|: TinTa Kibod :|: said...

catik lampu tgh hall tu :p