Friday, July 27, 2012

cerita ari ke 7 puasa - panashnyer.. sakit perut la pulak~

erk.. cuaca panas sgt kan.. adoii.. x laratnyer.. sib baek la shin dok kat umah jer.. tu pun rasa macam nak baring.. golek golek dalam bilik air jer.. bayangkan time pepanas ni kena drive ker.. keje kat luar ker.. haiyohh.. x hingin.. Alhmadulillah.. shin dok kampong kampong.. keje pon area sini.. x terjebak ngan kesibukan bando.. traffic light agik.. jem.. syukur dok kat sini #nanges

sekarang ni shin cukup berhati hati.. ramai org x sehat.. even kalo time kat masjid nak teraweh tu.. shin elakkan bediri satu saf ngan org yak batuk batuk atau selesema.. ngee.. milih ok.. shin ni cpt terpengaruh ngan penyakit org len.. kalo dah berjangkit.. adoii.. mmg parah laa.. mmg tetiap tahun kalo puasa mesti x miss demam.. kalo leh tahun ni xmo laa <~Ya Allah.. peliharakan la kesihatan dan keselamatan diriku.. ibu bapaku.. ahli keluargaku.. saudara maraku.. sahabat sahabatku.. muslim dan muslimat agar kami dapat berpuasa dengan selesa.. tp kalau penyakit itu engkau datangkan sebagai ujian.. kamu terima Ya Allah.. cuma permudahkan la urusan kami berpuasa.. ameen~

time pepuasa camni pon ramai org kena sakit perut kan.. dah tu yak semebelit pon ada.. hurmm mungkin penyebab utama yak mendorong kita mudah kena penyakit ni ada la tabiat pemakanan kita semasa berbuka.. haaa melantak bukan men lagik.. mcm orang tak makan sebulan huhu.. pastu senak semacam jer.. nak mangon solat pon x larat.. time ruku' ngan sujud tu rasa mcm nak terkeluar isik perut.. weiii itu sudah lebih beb... 

shin ingat sangat pesan dokter Nash yak mmg paham bebeno ngan masalah perut comel shin ni.. kata dia.. kalo sakit perut.. elak amek coklat.. susu.. soya.. kacang.. haaa kurangkan minum utk elak perut kembung.. bagi perut rest.. jgn makan utk beberapa jam.. so kalo korang sakit perut.. haa jgn amek makanan tu semua ok buat sementara waktu..

kalo sembelit plak.. haaa.. ni kes naya.. kang x pasal.. robek anus tu kang.. camni.. kita kena banyak minum air masak.. kurang kan teh.. coffee.. atau yak berciri kafein.. kalo rasa nak buang air besar tu.. jgn suka lengah lengah.. 

kalo leh.. korang bikin makanan sendiri la kat umah.. kalo dok ngan mak mcm shin ni.. Alhamdulillah la.. xde masalah.. kalo korang dok sendiri yak payah.. xde masa kekdahnya kan.. terus korang beli kat bazar jer kan.. hurmm shin bukan nak ckp per.. shin risau kalo kat bazar tu ramai org x ikhlas nak berniaga.. dorang nak untung jer.. pastu nnt masak ala kadar.. tahap kebersihan tu kurang sangat.. pastu ada gak yak recycle makanan semalamnya dorang jual plak utk hari ni.. tu pasal ada yak sakit perut.. kalo bikin air pon guna air x di rawat.. rasa payau jer.. pon antara penyebab kita sakit perut.. camne tu??

haaa.. pastikan korang aim betul betul kedai yak ok.. atau korang kenal org tu mmg penjual yak budiman.. sblm ni dorang mmg menjual punya org.. mcm air tu.. korang bikin sendiri la kat umah.. apa susah.. haa utk keselamatan.. bersusah sedikit xpe kannn..

haa bab panas ni.. camne nak wat ek?? erm.. x pe la.. panas ok lagik kalo banding kena sakit perut ngan demam.. huhuhuhu.. oklah.. selamat meneruskan ibadah puasa ek.. jumpa lagikkk~

diet dalam Islam paling mujarab "makan masa lapar.. berenti sebelum kenyang" #tak gitu

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Anonymous said...

shin, akak sayang bebenor pd cahaye matahari tau..bior panah dr ujan..hehe..

Aisyah Rafaei said...

aik..nape kuor Anonymos pulok komen akak kat atas..

Pezol Stylez said...

betul tu..time bulan2 puasa la kita ni nak belapar kan..ingat pd golongan yg tidak dpt makan..yg tahan lapar dr pagi ke malam..bukannya kita pon nak melantak apa sja depan mata..hehe

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : shin suka yak sedang sedang saja.. tp paling suka hari hujan huhu.. feel tenang jer

i'm shin... i'm inesen said...

Pezol Stylez : begitu la selalunya.. mana ingat time dah dpn mata..