Wednesday, July 31, 2013

cerita ari ke 22 Ramadhan : serba baru

kengkawan dah tukaq duit baru?? haa shin dah tukaq daa.. saje tukaq lebih.. kot kot nnt ada adik beradik laen dok kalut pagik raya baru pasan duit depa x tukaq lagik.. hekkkk.. tetiap tahun camtu laaa.. muka ni jugak depa carikk.. tu pasal mmg shin tukaq lebih.. peruntukkan bagi duit raya ciput jer.. anak sedara ada 13 oghang.. kang nnt berabih bagik duit raya.. tu nnt kete nak gerak nak pakai apa? air sirap kaa?? x pa la.. biaq bagik sikit tp ikhlas.. hikk.. ekot kemampuan x gitu huhu.. 

haaa.. memandangkan shin penah cite sebelom ni.. shin ada banyak tabung khas untuk jalan jalan.. untuk besday parent.. untuk duit transport pergi keje.. untuk nengok wayang.. haaa utk raya lagi la ada ada.. so shin x de masalah sgt la untuk beriang gembira di hari raya... tp tu x bermakna shin boleh joli katak.. kena jimat cermat jugak..

tetiap bulan.. mesti shin kelepet RM100 dari duit gaji untuk masok ke dalam tabung raya.. so bila tiba masanya nnt.. apa apa perbelanjaan berkaitan raya.. termasuk nak isik minyak kete pon shin korek tabung ni laa.. hik hik.. la ni isik tabungnyer setelah ditolak beli skit mercun itu ari adalah belen RM1030.. haa pastu shin dah tukaq duit baru RM1000.. pastu nnt makin dekat nak raya.. mmg  lagi laju la mengorek tabung.. sakann.. ader jer duit nak kuaq.. pastu abis raya.. start menabung balik hikkk..

semangat nak raya.. semua nak tukaq baru.. sib baek shin lom kawen.. so perbelanjaan utk tukaq baru tu lebih ekonomi skit la.. pasal hanya utk diri sendiri.. sendiri nak.. sendirik kuaq duit.. nak bagik duit raya kat bebudak ni pon kalo guna duit lama mcm x besh jer.. shin dah tukaq duit baru semalam.. ntah naper.. x suka bau duit baru.. x sedap #nanges

Alhamdulillah.. mmg syukur tahun ni mak x bisik kat telinga dok kata nak tukaq langsir baru.. mungkin sbb dia x sehat sgt.. so kurang la dia pi bejalan umah kawan dia.. haaa kalo time ligat berjalan.. balik umah kang sat lagik dia dok cerita.. umah kawan nun langsir dia mcm ni.. kaler camni.. pattern terbaru lagi.. mak teringin laa.. haa dah tau dah.. nnt dia mula wat muka seposen.. suh org tukaqkan.. hukkk.. tahun ni xde.. pakai tahun lepas punya.. huuhuhuhu.. fuhh selamat.. dan rumah bujang shin pon dah ada org sewa.. so xde shin sibuk nak pikir pasal umah belah sana.. selamat kuasa dua!!

p/s : minggu ni mungkin bawak mak pi beli wallet yak dia dok teringat siang malam.. dia berkenan masa bawak beli jam itu hari.. hehehe.. mak kuaq duit sendiri naaa.. oghang tolong bawak pi ja~

semalam kakak tersayang dok nelepon jam 5 pagik.. huhu.. dia teriak baju shin dah siap.. dah leh amek.. wahhh.. semangat tul.. pepagik lagik dah gitau baju dah siap.. sayang akak lebih!!!

3 pasang dia tolong bikin.. haaa ada lagik satu shin antaq kat oghang len.. lom siap lagik.. mmg shin pulun pakai seminggu raya ni.. bebaju melayu.. shin suka.. mmg xde beli suar jean ka.. t-shirt ka.. mmg ni la baju raya shin..

shin dah try.. nampak gedobor.. x tau la akak wat terbeso atau badan shin dok mengurus dan mengecut time bulan puasa ni.. shin suka pakai baju biar fit fit.. pastu bila shin mintak akak alter.. dia ckp.. dia nengok baju baju sblm ni mmg susah sgt shin nak bukak.. haa tu pasal dia besokan skit.. mak pon dok pakat suh akak jangan alter.. adehhhh.. terukkkkkkk.. nak pakai fit fit.. baru cantik #nanges

haishh x sabarnya nak rayaaaa.. seminggu ja lagik #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

azieazah said...

Wahhh bukan main persiapan dia.
Kak Azie pun anak buah bukan main ramai, besor besor pulak tu. Tak jadi dgn RM2 saja. Paling cekai RM5.

Wahh lawonya pulak baju Melayu dia. Macam macam kaler. Teruja tengok. Ceria sungguh!

Arisha Hoon said...

..bagusnye shin mengurus duit seniri..akak sll baca dr entri2 sebelum gak..akak tabik spring..spesis cam shin dah tak ramei dah..akak tabung raye je tak buat..tabung jenjalan, kecemasan insyaAllah ada sket2..nak buat tabung raye cam shin jgk le..

:|: TinTa Kibod :|: said...

elok la baju tu gedobo sket...bio angin masuk...nk paki fit2 ehhh, tau la badan gagah perkasa :p

kaler baju raya macam kaler pesen tudung yang tingkat² tu gak la shin...hihi

i'm shin... i'm inesen said...

azieazah : saje kak.. makin beso makin rasa hari raya kurang meriah.. that's why kena create something untuk bg mood tu ada.. xde la org dok ckp.. raya hanya utk bebudak je..

i'm shin... i'm inesen said...

Arisha Hoon : buat kak.. senang kendian hari.. xde ler dok pening duit gaji kita bulan tu nk wat macam macam.. guna duit tabung tu.. haa kurang stress hehe

i'm shin... i'm inesen said...

:|: TinTa Kibod :|: uiks bukan pasal nk nampak badan.. x suka pakai baju mcm pakai baju pinjam.. bukan saiz badan sendirik hukkk.. kalo fit selesa..

Amin A. R said...

mujur saya tak ramai anak saudara, apatah lagi sepupu sepapat yang perlu dihulur duit raya..hihihi...tapi tetap la sediakan jugak duit raya sebagai bekalan :)

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : untunglah huhu.. nnt shin serang raya umah kamu.. leh la bg ek hehe

t.a.t.a said...

woi shin, giler excited kau sambut raya eh. hahaha.. kaler baju meriah haa..


tahun ni takde kot duit raya untuk cucu-cucu mak gue. bajet terlupa nak asingkan. haha.