Monday, April 21, 2014

blogwalking

cakkk!! heyo kengkawan.. lama shin x besiaran hukk.. lately shin xde apa apa aktiviti sangat.. dan shin pon xde apa nak di merepekkan kat sini hehe.. hari hari shin lalui ngan rasa excited nak gi becuti jer hahaha.. padahal lama lagik.. tp dalam kepala otak dok ligat pk mana shin nak cekau duit.. dok berangan nak snap snap gambo.. kalo kat tempat keje lagi la haru.. weekdays shin mmg lemah tak bermaya.. sib baek la keje xde sangat.. tp masok sabtu ahad semangat nak keje tu laen macam.. mentang leh claim overtime hukk.. berharap ada keje overtime semata nk ngumpul duit jenjalan.. then masok ari senin.. kembali lesu selesu lesunyaaaa #sengih #watmukatakbersalah

korang biasa ber"blogwalking" tak?? sejak shin start jadi blogger tahun 2009.. istilah blogwalking ni mmg sinonim ngan diri shin.. gian nak membaca.. padahal masa skolah skolah amatlah malas nak membaca hikkk.. mcm mcm jenis blog yak shin dok blogwaking ni.. blog pecutian.. blog makan makan.. blog gambo menarik.. blog wayang.. blog porno.. dan memacam lagik la blog yak shin rasa menarik mmg shin akan terjah.. dan shin akan mengomen kat situ walo x kenal pon penulis blog tersebut hehe.. 

biasa kalo blog tu penuh ngan gambo menarik.. jalan cite menarik.. penulis blog yak menarik comel.. lagik la besh shin berblogwalking hehe.. rasa teruja kalo setiap komen shin tu di reply dengan penuh mersa.. dan org tu pon jenguk blog shin balik.. tp tu dulu mmg shin rajin la.. skrg ni sgt sgt tak rajin #nanges 

sejak tau guna internet.. apa apa benda yak shin rasa nak tau shin akan gi kat "Google" haaa.. lelebih lagi kalo shin nk study pasal sesuatu tempat yak shin nak pegi becuti.. shin mmg suka berblogwalking time tu.. cecepat shin bookmarks kalo shin rasa mcm tips kat dalam tu..

shin lebih prefer penulis blog tu bagi gambo berserta detail yak amat detail.. byk juga penulis blog yak cuma bercerita secara random.. so agak tak puas kat situ.. contoh dia bagitau pasal transportation.. tp dia x sebut berapa harga yak patot di bayar dalam kategori mahal atau murah.. dia sebut pasal penginapan.. tp dia x sebut plak harganya. dia cerita pasal tempat menarik untuk di lawati.. tp sayang dia x sebut sekali harga ticket untuk masok.. so.. mmg x puas la baca.. kalo pon banyak penerangan.. bla bla bla cite pasal tempat tu.. tp kalo harga tak di sebut.. shin susah nak hadam.. let say shin nak pergi satu tempat.. tp harga shin tak tau pon.. camne shin nak prepare budget.. 

kengkadang shin google gak.. nama tempat ngan harga barang kat satu tempat yak shin nak pegi.. banyak penulis blog yak dok cite.. tempat sini murah.. beli sini cantik.. tp tak di sertakan ngan harga barang tersebut.. pon payah gak.. camne shin nak beli barang kat situ kalo shin tak tau berapa harga yap sepatutnya shin bayar utk dapatkan harga yak benar benar murah.. kemampuan orang tak sama.. mungkin bagi penulis tu Rm200 utk sehelai telekung murah.. tp bagi shin tu mahallll.. kan!!!

biasa kalo shin blogwalking blog percutian ni.. shin just ambik note tentang harga ngan cara cara untuk ke sana.. kalo pengalaman cerita dorang shin just baca jer.. mungkin sedikit tips shin ambik kalo pengalaman yak melibatkan incident yak berkemungkinan berlaku dan shin kena hadap benda tu.. 

bagi shin.. pengalaman orang len x sama dengan pengalaman sendiri.. mungkin penulis blog tu pergi becuti takde masalah apa.. so dia cerita yak menarik jer.. atau penulis blog x masokkan cerita cerita yak x menarik dalam entri dia.. tu yak kita rasa.. wahhhh.. beshnya dia pegi.. kita pon nak pegi jugak.. sekali kita pegi.. laen jerrrrr.. tak sama mcm cerita penulis blog tadik.. haaa tak ker haru.. back to reality.. sendiri pergi.. sendiri baru rasa..

lagi shin suka blogwalking blog yak banyak gambo pemandangan cecantik.. blog yak ada banyak gambo makanan sesedap.. hehe.. blog yak penulis suka bercerita ngan gaya bahasa yak comel dan menarik.. masa tu mmg mencanak canak la shin dok ngomen hehe.. bookmarks jangan lupa!

tp shin elak sgt sgt berblogwalking blog cerita pasal artis.. blog gossip.. blog shopping.. sbb tu bukan jiwa shin.. shin penah gak la menulis pasal artis kat entri shin sebelom ni.. tp just utk sharing cerita.. shin minat artis tu.. then shin kongsi ngan kengkawan shin.. thats all.. sekali sekala.. xde la hari hari shin nak becite pasal artis huhu.. jelakkk.. hehe

kekadang kita terblogwalking kat blog yak penulisnya mcm poyo.. mcm bagus jer.. hahaha.. dari gaya bahasa dia menulis kita dah leh tau.. well bagi shin.. biarlah.. itu cara dia.. sekali tu jer la shin blogwalking blog dia.. dan mungkin cara kita menulis pon x semua yak suka dan leh terima.. well.. tepok keyboard tanya selera!

so kengkawan blog semua.. yak mana rajen berblogwaking kat sini.. mekaseh.. kak Aisyah.. Luddin.. Sobri Yaacob.. Tata.. Chot.. Sylarius Yusof.. dan lelaen.. keep blogging.. sharing is caring ek~

p/s : ini adalah luahan rasa selepas shin penah mengoogle tp shin x dpt jumpa apa yak shin nak huhu.. x pepasal meroyan kat sini #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen



10 comments:

Sobri Yaacob said...

shin adakah blog saya terdiri blog sombomg dan poyo??? please tell me..ha..ha.. anyway tq masukkan nama kita dlm snarai blog shin suka pergi..yihaaa

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : x poyo pon.. but kengkadang teringin nak baca cerita pasal diri kamu sendiri.. apa yang kamu buat sehari hari hehe

Sylarius Yusof said...

Blog yang informatif ni kalau nak taip memang take time beb. Nak buat sehari satu entri tulis lengkap dengan info memang tak terkejar. Haha.

Macam blog Shin ni, kalau diletakkan kategori rasanya dah boleh jadi blog travel. Semua detail tempat yang dilawati memang lengkap. Mudah untuk buat reference kalau ada siapa-siapa yang nak travel nanti.

t.a.t.a said...

Dah la poyo, sombong pulak tu. Huhu. kalau la ada senarai blog macam tu, memang ramai la keyboard warrior yang datang menyerang. haha.

Aisyah said...

alamak nama akak di skrin...hee shin..sama2..pd akak tulisan2 shin nyata, jelas..sbb tu jadi kelakor..tu yg akak sukaa..

akak start blog lak slps tutup facebook..akak regret bukak facebook..byk burok dari baik akak rase..

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : eh shin bukan kaki jalan.. so x mampo jd travel blog.. konsep shin "sharing is caring".. melalui penglaman sendiri x dpt info tepat melalui blogwalking org len.. so shin try bagi details utk org len kalo tetiba blogwalking blog shin.. semoga dpt panduan.. kadang rasa terharu ada org contact sbb nk tanya info pasal tempat shin pegi.. padahal tempat tu shin pegi 4 tahun sudah.. mungkin org tu google kot.. terjumpa entrie shin pada zaman lampau

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : haha shin ignore je.. cara org x sama mcm cara kita..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : shin mmg x active sgt facebook.. mungkin shin mmg suka mengomel.. dan reality kat kat luar shin pemalu serta penyenyap.. blog la tempat mencurah rasa huhu

Sobri Yaacob said...

ala shin x ada benda mnarik pun pasai sobri..tu yg x tiap tu.. klau nak baca entry personal skit pun..itupun pasai travel.. yg lain byak entry pkongsian ajo :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : kalo gitu tunggu entri Raya la.. amek gambo bebanyak.. dan cite bebanyak ek #sengih