Tuesday, April 1, 2014

travel agent.. memudahkan atau membebankan? Part 2

adakah kengkawan menggunakan ejen pelancongan apabila membuat tempahan percutian korang? sesetengah orang suka mengatur perjalanan dorang sendiri.. ada gak sesetengah yang lain lebih suka menggunakan travel agent kerana ia memudahkan dan fikiran dorang tenang.. semuanya diserahkan pada pakar..

kebanyakan orang berfikir bahawa kos perjalanan dorang akan meningkat jika mereka menggunakan travel agent.. sebab tu dorang lebih suka melakukanya sendiri.. 

tau tak korang.. agent agent pelancongan biasanya tidak mengenakan sebarang yuran untuk perkhidmatan mereka.. kebanyakkan mereka bekerja pada suruhanjaya dari hotel-hotel.. agency kereta sewa.. pengusaha pelancongan dan sebagainya.. mereka juga kenal ramai orang.. sedikit sebanyak memberi  lebih faedah kepada korang.. biasanya dorang kenal dengan pengusaha ferry.. hotel dan sebagainya.. so.. harga boleh lebih kurang mengikut keadaan..

untuk memilih travel agent.. tak semestinya korang hanya memilih dari travel agency yang terkenal.. ataupon dari syarikat yak besar.. mungkin dorang akan menggenakan lebih bayaran berbanding kalau korang gunakan travel agent yak tidak ternama.. korang boleh dapatkan contact travel agent melalui internet.. atau pon travel blog.. facebook dan sebagainya.. tapi pastikan korang sentiasa berhati hati dari di tipu.. sesia sesia jer nnt.. duit dah bagi.. tp tiba masanya travel agency terus menjadi misteri.. pastikan dorang ada nombor license ek #takotttt

korang boleh membuat penilaian travel agent semasa korang mula mula berhubungan dengan dorang.. samada melalui email.. telefon atau sebagainya.. macam mana cara dorang melayan korang.. pertanyaan korang.. adakah dorang lebih banyak mendengar pendapat korang tentang percutian yak korang impikan.. korang yak lebih banyak mendengar suggestion dorang.. kira mcm korang ni angguk angguk jer.. segala pendapat korang macam tak laku.. haaa kalo leh.. elak lah gunakan perkhidmatan travel agent camni ek..

travel agent yak bagus sepatutnya bertanya banyak soalan yang betul untuk memahami cita rasa dan keperluan korang sebelom menawarkan pakej percutian yang sesuai dengan korang..  

apakah tujuan utama perjalanan korang? adakah korang suka melancong bersendirian atau dalam kumpulan? apa ciri ciri hotel kesukaan korang? dll.. jika korang  rasa bahawa orang-orang yang bekerja di sebuah agensi pelancongan tidak mendengar pendapat korang atau mereka berhenti untuk menawarkan perjalanan yak korang tidak suka.. so jangan  teragak-agak untuk pergi tempat lain #libasrambut

ia adalah penting untuk korang berasa selesa dan korang terlibat dalam perancangan dan perjalanan percutian korang.. kalo tak.. korang mungkin menyesal selepas itu jika mereka 100% megatur perjalanan pecutian korang tanpa  mendapat kelulusan korang sepenuhnya..

dapatkan idea tentang kemahiran-kemahiran agensi pelancongan.. minta nasihat daripada kawan-kawan atau saudara-mara.. layari internet.. travel blog.. nilai perkhidmatan yang ditawarkan agensi pelancongan yak korang pilih.. 

ambik kira pandangan travel agent dan bandingkan kehendak korang sendiri.. jika korang tidak tahu sesiapa yang telah menggunakan khidmat travel agent yak korang pilih.. korang boleh menyemak di internet.. google jer nama travel agency tersebut untuk mendapatkan idea tentang pandangan pengguna..

berhati-hati walaupun komen yang terlalu negatif atau terlalu positif.. komen komen tersebut mungkin telah diposkan oleh agensi pelancongan itu sendiri atau pesaingnya untuk positif atau negatif dalam mempengaruhi reputasinya..

bila korang dah jumpa agensi yang sesuai.. dan mencadangkan korang dengan itinerary yang sesuai, pastikan bahawa kontrak urusan yak korang bersedia untuk mendaftar  dah termasuk unsur-unsur tertentu yang penting.. selain harga dan syarat-syarat pembatalan dan refunding.. sekiranya korang dapati tiada senarai terperinci.. sila berhenti berurusan.. pastikan korang tau nak berhubungan dengan siapa sekiranya ada permasalahan..

nah.. sekarang.. terpulanglah kat korang.. nk uruskan sendiri atau gunakan travel agent untuk pecutian korang.. tepuk dada tanya selesa.. eh.. tepuk wallet tanya duitnya... hehe.. walo apa pon.. yang penting.. tujuan utama pecutian adalah nak seronok seronokkk.. so.. buatlah pilihan yak bijak dan tepat.. kannn!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

eric takashi said...

I am a travel agent.

Here's a few pointers for those who are reluctant to use travel agents:

1) We know what's good for you. If a hotel or place is not good, we will not sell it to you.

2) We have negotiated contract rates with almost every hotel in the world. The contracts rates are for travel agencies to sell, and is lower than booking sites like expedia or agoda.

3) You can owe travel agency money. Travel first and pay later. That depends how good the relationship is. Case to case basis. If your travel is urgent, the travel agency if you are close with, may allow you to pay later.

4) Our close relationship with hotels and airlines means we can do things you can't do yourself, within the limits and capacity of the providers.

5) Last but not least, some airfares are way cheaper than online, if you know who to ask and what airline to fly. Because travel agents are very well loved by hotels and airline that we always get very good prices that the public will never get by themselves.

i'm shin... i'm inesen said...

eric takashi : wahhhhh terima kasih.. thankz you for sharing ek #bigsmile

Sobri Yaacob said...

not sure la shin.. sebab kalau tavel ramai2 dgn kawan..lebih suka redah je..buat kputusan saat2 akhir..just google... lpas tu padai2..kalau g dgn family..klau g jauh..mostly pkai travel agensi la.. just saya x de pngalaman dgn tarvel agensi,,.
tapi komen kat ats..ada afew good point.. sang kata..ikut bajet..ikut apa kita suka..:P tepuk dada tanya salera..

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : shin pon sblm ni uruskan sendiri .. jimat jugak.. guna agent pon jimat masa.. hurmm lama x update entri.. sehat ker ?

Sobri Yaacob said...

sihat..alhamdulilah.. balik kmpung x sempat mengadap lappy he..he.. owh.. ni nak pkai agensi travel i nak p mana indon lg ke? yg ali tu pkai travel agensi ok kan :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : aah.. nk gi mendaki Bromo InsyaAllah bulan May nnt

Sobri Yaacob said...

owh,,ya..ya.. ingat2 ada entry dulu... ni p travel or main redah..dah buat kputusan?

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : kali ni amek agent.. dah pilih agent lepas wat compare harga beberapa agent dan tanya kawan yak pegi backpackers.. kat entri sblm ni ada tepek harga.. pejam mata je la bayo #nanges