Tuesday, April 22, 2014

planning trip Mabul & Sipadan


tahun 2014 ni dah 2 kali shin bercuti.. Pulau Bali ngan Pulau Gili Trawangan Lombok.. 2 tempat kat Indonesia.. hurmm so setakat ni.. 2 tempat ni jer shin dah kuar belanja Rm670.. setakat ni ada 4 lagi trip menunggu utk shin berhempas pulas carik duit hukkkk.. xper xper.. selagi kudarat ni ada.. akan berusaha gigih memenuhkan duit tabung jenjalan shin.. shin cuma leh harapkan duit keje overtime ngan duit jualan kecil kecilan sama duit terpijak jer.. doa doakan lah shin murah rejeki ek #nanges

untuk menambah kan lagik pakej sakit sakit badan ngan sakit otak pk camne nak cari duit lebih.. shin berangan plak nak gi Pulau Mabul kat Sabah nun.. tahun ni kan tahun melawat Malaysia.. hehe.. tp tu la.. nk travel kat Malaysia ni harga dia mahal la pulokkk #sakithatikita

kebetulan plak Senai Aiport dah tambah direct flight ke Tawau.. so shin pon rasa teruja nak pegi.. cuma shin still study lagik camne cara cara nak ke sana.. so shin harap kalo ada kengkawan yak dah penah pegi tu.. share share la tips ek..


Bajet Trip Pulau Mabul

Ticket Flight - Rm118
Taxi Tawau ke Semporna - Rm190 pergi balik 
Boat Trasfer Semporna ke Mabul - Rm100 hingga Rm150
Penginapan ( Dorm ) - Rm80 sehari x 3 malam = Rm240
Permit ke Sipadan - Rm40
Boat Transfer ke Sipadan - Rm120

itu jer la kot.. harga ni shin dapat dari kawan shin yak dok Semporna sana.. tp dia pon maen aggaran jer.. sbb minggu lepas dia pegi diving kat Sipadan.. biasa dia dive kat Mabul jer.. so dia cuma tau harga area Mabul jer la.. kat Sipadan xde tempat stay.. dan ada askar jaga.. so xleh sembarangan org leh masok..

masalahnyer shin tatau camne nak dapatkan permit masok Sipadan tu.. yak di beritahu.. sehari dorang bajet hanya 120 visitor jer leh masok.. so kena booking awal awal ler permit tu.. kawan shin plak suh uruskan sendiri permit tu.. pasal masa dia gi diving pon org len yak uruskan.. so dia x tau.. so shin still lagi study pasal permit ni.. harap harap ticket murah ke Tawau ni lambat la nak expired #nanges

shin bajet pegi dalam 4 org.. so leh share duit taxi tu.. murah skit.. kalo org len nak pegi pon leh.. tp pandai pandai la cari 4 org lagik hehe.. lagi ramai lagi meriah kannnn.. bilik dorm plak leh muat 10-12 orang.. so leh sumbat semua situ.. bekpes.. lunch.. dinner di sediakan.. so xde nak pk lagikk..


 menangis nengok gambo ni #hukk

hope sgt.. jumpa info tepat dan dpt info dari sesapa yak dah penah pegi ek.. teringin sangat nak pegi ni hukk.. dah gian nak berenang renang sambil snap gambo laut yak jernih giler ni #teruja

p/s : jom la kengkawan.. join sekali #sengihpenuhbermakna

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

t.a.t.a said...

Wah. Nak kepergian lagi eh abg shin?

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : InsyaAllah ngah kumpul maklumat

Sobri Yaacob said...

wah rajin google ..rasanya shin ni seorg yg tliti bila nak p jalan2 good job.... ya make sure dapatkan permit nanti sayng p jaub2 x leh masuk... sbab aq quate kan nak masuk

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : haaa kemampuan limited so kena la teliti bab cost ni hehe

Sylarius Yusof said...

Sipadan ni tengok gambar memang cantik sangat-sangat tempatnya. Tapi bila dengar berita pasal aktiviti penculikan kat area sana, rasa cuak jugak nak pegi. Hehe

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : dia culik yak bukan melayu je kot setakat ni huhu

Aisyah said...

shin, kwn opis akak baru balik dari Mabul..dia ckp belah sana Mabul/Sipadan mmg more to diving..banding snorkeling..dia duk kat tempat budget, Arung Hayat..tp dia ckp ikan kat sana tak sefriendly ikan kat pulau perhentian..kat Arung Hayat atau lain2 resort tu nnti akan ada budak bajau dtg jue hasil laut..murah dan fresh..bebaloi..shin cuma suh owg resort tolong masakkan..akak pun tgh berangan nak berjalan ni shin..cuma akak letak gam gajah kat kaki..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : hikkk.. tau mmg port diving.. tp nk merasa gi.. kalo dok tunggu ada lesen baru nk pegi.. mmg xde lah hukkk

Aisyah said...

shin...tp view mmg cantekk ler sana...biler akak nak merase pegi sana ni..huhu

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : skrg kan ngah ada promosi .. leh jer gi.. dpt nengok Mabul pon jadilah

Cik Hafizah Nurani said...

done follow! jom singgah di http://cikhafizahnurani.blogspot.com/
dan tinggalkan jejak anda.
nice entry!