Monday, March 31, 2014

travel agent.. memudahkan atau membebankan? Part 1

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran.. mood agak merundum minggu ni.. seperti sedia maklum jiran sebelah umah meninggal.. still lagi rasa macam x caya.. setiap petang terbayang bayang jer arwah siram pokok bunga sambil bertegur sapa.. masih terdengar dengar suara arwah panggil nama mak shin utk gi kelas agama ato gi kenduri.. depa selalu gi sesaing.. shin x dpt nak pastikan perasaan mak shin camne.. sbb dia xde plak nk cite.. mungkin dia lagik rasa kehilangan.. malam tadik last wat kenduri baca yassin dan tahlil untuk arwah kat umah dia.. hari ke 7 arwah meninggalkan kitaorg semua.. sayu jer shin masok umah dia #moodsedih #hidupkenateruskan

lepas jer balik bercuti dari Bali ngan Gili Trawangan.. shin tak terus dok diam.. shin sambung balik study pasal Bromo.. kalo sebelom gi Bali aritu shin cuma study skit skit.. just google apa yak menarik kat Bromo tu.. la ni shin study pasal travel agent pulak.. dok cari kat tenet.. cari kat forum.. blogwalking.. try contact seberapa banyak travel agent yak shin jumpa.. email dorang.. memula senyap jer xde pon dpt balasan.. tp minggu ni baru la dpt reply.. satu hal plak.. pening nk pilih yak mana satu.. rambang mata.. kalo boleh nak yang paling murah.. dan bagi pakej tour yang menarik.. 

shin rasa lega sangat.. sbb shin tak lagi pening dok pikir pasal sapa yang akan teman shin pegi Bromo nnt.. cuak gak memula bila pikir shin sensorang nak pegi Bromo.. lagi cuak pikir bajet.. kalo gi sorang lagik la mahal.. last last.. ada group dari Singapura nk gi Bromo gak.. 4 orang.. 3 orang lelaki.. sorang pompuan.. hurmm.. shin x kenal dorang.. sorang tu jer shin kenal kenal tp lom penah jumpa.. tp gamble jer la.. ni bukan kali pertama shin join group travel yang shin tak kenal.. ni masok kali ke-3 hmm as long as ada kawan.. sekepala or tak.. belakang kira.. lagipon shin bukan jenis friendly sgt kot.. pemalu nauzubillah #meoww

actually masa pegi Bali tu la buat pertama kalinya shin gunakan travel agent.. sebelom sebelom ni x pernah.. main redah.. dan cuma sewa transport jer.. hotel semua booking sendiri atau cari masa dah sampai tempat bercuti.. so ini kali ke-2 la shin nak guna travel agent.. dan 4 ahli group tu x kesah.. dorang x kesah shin nak pilih travel agent yang mana.. harga pon x kesah.. asalkan dorang selesa.. semua nya dah siap sedia.. hurmmm yer la.. orang Singapura kann.. matawang dorang beso.. shin plak terkial kial nak cari harga paling murah.. hukkk..

dan shin tak rasa apa pon bila shin rasa cuma shin  dan sorang lagik kawan yak beriyer cari travel agent.. actually dorang ada bagi sorang travel agent untuk shin contact.. itu pon teman dorang yang recommend.. bulan lepas teman dorang gi Bromo dan gunakan travel agent tersebut.. Mr.Wawan nama travel agent tu.. ekotkan dorang nak guna travel agent tu jer.. tp shin x puas hati kalo x jumpa harga yang betul betul murah.. 

memula sekali yang shin buat.. shin contact Mr.Wawan.. shin bagitau dia pasal group shin nak pergi Bromo buat pertama kali.. so shin mintak itinerary dan harga trip utk 4H3M.. shin highlight kat situ yang wajib ada dalam itinerary yelah Ijen + Bromo + Ladang Apple  + Air Terjun.. lain lain shin mintak Mr.Wawan suggestkan sebab shin mmg tatau tempat mana lagi yang menarik untuk kitaorg redah kat Bromo tu..

then bagusnya Mr.Wawan ni cepat jer dia reply.. siap segala itinerary.. dan harga yang dia rasa patot.. jadualnya mmg pack.. bayangkan dari Surabaya nak gi Ijen jer amek masa 12 jam.. sib baek la kitaorg x terus gi Ijen.. 1st day akan stop kat Malang.. itupon amek masa 4 jam.. tido satu malam.. esoknya lepas tour kat Ladang Apple dan Air Terjun.. terus gi Ijen ngan ambil masa 8 jam.. tido Ijen satu malam.. dan esoknya plak redah lagi 5-6 jam untuk ke Bromo.. hukkkk adoii kebas la montot.. 

tetiba dpt berita gembar.. kerajaan Indonesia nak naekkan harga ticket ke Bromo 300% bermula May 2014.. bayangkan.. dari Rp75.000 terus jadi Rp400.000 harga ticket yang pelancong kena bayo.. cekik darahhh tu.. then Mr.Wawan suruh kitaorg pikir dulu dan decide camne..

since of that day.. shin selalu google pasal berita ticket Bromo.. ramai jugak yak tak setuju dengan kenaekkan harga tersebut.. yer la.. dorang takot pelacong larik dan berkurang.. hopefully kerajaan Indonesia tangguhkan laa.. 

menerusi itinerary yak Mr.Wawan bagi tu.. shin copy paste.. dan shin email kat beberapa travel agent.. shin nak nengok perbezaan harga yak dorang tawarkan.. lama gak la senyap.. 2 minggu xde kabo berita.. last last.. minggu ni dpt gak balasan email dari dorang.. sib baek.. sbb 1 April dah nak decide travel agent mana yak kitaorg pilih.. 

ada yang sanggup bawak sampai ke Ijen.. ada yang rasa tak sesuai sebab masa yang terhad.. 4H3M macam terlalu singkat.. so.. shin cuma pilih travel agent yak boleh bawak gi Ijen + Bromo.. yak tak boleh tu.. awal awal shin reject.. 

ni beberapa agent yak dalam penilaian.. itinerary mostly semuanya hampir sama sbb shin gunakan itinerary Mr.Wawan.. dorang just follow on demand.. yak bezakan cuma harga dan cara penyampaian dorang mereply email jer.. ada yak ringkas.. ada yak nampak beriyer.. ada yak sangat panjang lebar.. menarik sekali.. tp harga mahal hehe..

4D/3N : Surabaya - Batu Village (Malang) - Ijen - Bromo - Surabaya
 
09 May = Batu (Malang) - jemput Surabaya Airport jam 17.55 petang - check in Hotel di Malang

10 May = Batu Malang Tour - Kawah Ijen - lepas breakfast - check out hotel - Batu Malang Tour :  Ladang Epal + Coban Rondo Waterfall - bertolak dari Batu Village (Malang) ke Ijen - check in Hotel

11 May = Blue Fire Program (Kawah Ijen) - Bromo - jam 1 pagi trekking ke Kawah Ijen - Blue Fire Program - after breakfast check out hotel dan mulakan perjalanan ke Bromo - check in hotel

12 May = Bromo Tour - jam 3.30 pagi, kita bertolak dari hotel untuk Bromo Tour : Penanjakan Peak (Sunrise View Point) + Kawah Bromo - balik hotel jam 8-9 pagi - breakfast - check out hotel - drive to Surabaya Airport - trip selesai

1.Mr.Wawan - Rp2,050,000/sorang (Rm590) harga pakej tak termasok ticket masok Ijen + Bromo 

2.MyTravelMalang - Rp2,215,00 hingga Rp2,515,000/sorang (Rm640 - Rm730) harga pakej termasok ticket masok ke Ijen + Bromo

3.Bromo Ijen Tours - Rp2,500,000/sorang (Rm720) harga pakej tak termasok ticket masok Ijen + Bromo

4.Kawah Ijen Tours - Rp1,945,000/sorang (Rm560) harga pakej termasok ticket masok Ijen + Bromo + semua tempat lawatan

dalam banyak banyak ni.. Kawah Ijen Tours yak bagi harga paling murah.. dan dia bagitau kalau harga ticket jadi naek.. kitaorg kena tambah skit sebab dia akan try tolong selagi boleh.. hurmmm so.. shin rasa kira berbaloi la kot.. cuma dia mintak 20% bayaran utk booking hotel.. hurmm harap harap travel agent ni mmg wujud la huhu.. risau la kan berurusan ngan orang jauh.. tp so far.. ngan travel agent Bali sblm ni Alhamdulillah.. xde masalah.. walopon dia mintak 30% bayaran awal.. so mmg sampai Bali.. agentnya dah sesiap tunggu.. 

tinggal lagi sehari untuk membuat keputusan.. lepas dah pilih agent.. shin cuma pikir pasal persiapan nak ke Bromo jer la.. hopefully sehatlah.. nak kena mendaki gunung.. anak anak tangga.. baju hiking ngan kasut hiking shin xde.. hukkkkk.. mana nak cekau? #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

t.a.t.a said...

Sesuatu yang belum biasa nanti makin lama makin biasa la abg shin, bagi kes jiran tu. Lama-lama nanti okay la tu. InsyaAllah.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : yerp.. biasanya mcm tu laa #kenanganmengusikjiwa

Sylarius Yusof said...

Pakai travel agent ni, patutnya memudahkan urusan kita untuk melancong. Tapi, ada masa kalau tersilap pilih agent, jadi lagi menyusahkan yang kadang tu, rasa lagi mudah kalau travel sendiri. Tengok pada keadaan jugak la.

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : yerp.. lg yak cekik darahhh .. kenakan harga memahal