Monday, March 17, 2014

Trip Bali & Gili Trawangan 2014 Part 4

isnin datang lagik.. setelah 9 ari bercuti + 2 ari mc..  kini kembali ke alam nyata.. hukk..  hadaplah 5 hari untuk di kejekan kat tempat keje.. dengan permukaan kulit yak sedikit rentung kesan sun burn.. hukkk.. xper la.. mungkin nnt bersalin kulit.. kembali suci mcm kulit baby hahahaha #berangan

arghhh.. hidup kena di teruskan.. shin akan biarkan cecuti merehatkan diri aritu  menjadi memori indah di saat menempuh keje keje yak bakal mendatang.. tp dengo kata sale slow.. hurmmm paling x besh.. masa shin dok cuti aritu.. kengkawan keje dok begossip.. bos nak cut overtime.. erkk.. oh tidak.. bulan 5 ni nk travel.. nk kena kumpul duit.. travel bulan 8.. travel bulan 9.. adoii.. masak la camni kalo xde overtime #nanges

ok.. over la drama mukadimah shin.. meh nak sambung entri semalam ek.. hurmm lepas puas mengopikan diri.. kitaorg benti makan di Batur Sari Restaurant kat Kintamani..

hurmm 1st time dulu dah penah makan.. so kali ni shin bawak la encik Shamsul ngan encik Zull makan kat sini.. view cantik menghadap Gunung Batur.. cam biasa.. buffet #sigh

Gunung Batur

sib baek la tour yak ni 2 kali jer kitaorg kena makan buffet.. harga dia sah sah la mahal.. dah tu shin plak jenis x makan byk.. lelebih lagik kalo menu dia nasi ngan lauk pauk.. hurmm bukan cerewet.. tp kalo x kena ngan tekak.. mmg susah la nak masok.. sumbat sumbat pon x leh gak.. kalo western InsyaAllah.. leh jer #cehh

tp makanan buffet kat Batur Sari Restaurant ni x mengecewakan lah setakat ni.. menu banyak sgt.. siap ada pisang goreng.. keladi goreng.. keropok goreng huhu.. cuma kekurangan dia x sediakan jus guava hahaha.. dorang cuma sediakan air teh ngan kopi jer.. adoii.. kalo nk oder jus harga laen.. x masok pakej bufffet.. boleh plak camtu kannn.. 

masa kitaorg sampai tu nk pilih meja paling best.. sekonyong konyong tu la dapat pelayan dia.. pastu dia ckp la harga sekian sekian.. perghhh leh plak dia ckp sorang kena bayo Rp110.000 amboihhhh.. nk cepat naek haji ker apa tokey kedai ni #grr #hidungkuarasap

pastu shin ckp la ngan pelayan tu.. apesal dah naek harga.. dulu shin makan Rp70.000 jer.. pastu pelayan tu ckp la sbb dorang dah upgrade Restaurant.. hurmm mmg nampak la dorang upgrade.. tp takkan la benda tu terus nak naikkan harga hampir sekali ganda..

pastu shin ckp kat pelayan tu.. yak shin datang kali kedua.. bawak kengkawan.. so x leh ker bagi harga sama.. sambil wat muka seposen la kann.. pastu pelayan tu pon pandang kiri kanan guna eko mata dia jer.. dia ckp slow slow.. "ini rahsia ya mas.. jangan bila sapa sapa" haaa gitu.. terus dapat harga buffet Rp70.000.. propa kannn pelayan ni.. dulu pon ko guna taktik yak sama gakk.. bukan sbb upgrade restaurant #watmukaeksen

ada meja makan bersila.. ada yak dok kusi

sambil makan.. sambil menjamu mata


Buffet Lunch : Rp70.000/person

lepas lunch.. kitaorg terus pegi Tampak Siring.. kebetulan aritu Hari Suci Saraswati atopon Hari Dewi Pengetahuan.. so.. sana sini leh nampak penduduk kat sana wat acara keagamaan.. mostly utk student student.. mmg besh la.. molek molek nengok dorang.. yak lelaki pakai baju puteh.. yak pompuan pakai kebaya puteh dan ada gak warna warni.. 

seperti kata abang Robin.. penduduk Bali ni kuat pada agama.. hidup dia bersatu ngan alam.. rumah rumah dan mangonan tempat dorang leh tinggi x lebih dari 4 tingkat atau tak leh tinggi lebih dari rumah ibadat.. dorang sembahyang 3 kali sehari.. pastu pakaian sembahyang dorang camtu la.. yak lelaki pakai baju puteh.. pompuannya pakai baju kebaya.. kemas dan cantik.. even dalam agama kita Islam pon di tekakan supaya pakai pakaian bersih.. cantik dan wangi tiap kali bersolat.. so agama lain pon camtu la jugak kannn.. 

Hari Suci Saraswati ato Hari Dewi Pengetahuan ni  maka ramai student ambek peluang untuk membersihkan diri dorang kat sini ngan tujuan supaya lebih mudah memahami apa yak dorang belajar kat skolah.. lulus dalam peperiksaan.. dan yak bersangkut paut ngan pelajaran laa.. so.. skodeng la kejap dorang mandi mandi ni.. huhu

kain telopong.. sib baek dorang pakai suar dalam #sengih

Ticket : Rp15.000/person

dalam kul 4 petang kitaorg begegas plak nak ke Uluwatu.. abang Robin dah agak kaget.. takot x sempat nak sampai sunset.. so dia pon amek alternative gunakan highway lepas dia rasa mcm lambat jer ekot jalan biasa...  kitaorg sampai Uluwatu Beach bebetul dekat ngan kul 6.00 petang.. rugi laa.. time tu orang dah sebok sebok nak nengok Kecak Dance.. x sempat dah nak snap snap gambo #nanges

lagi satu.. ticket nengok Kecak Dance dah naek.. cehh #nangeslagikuat

 melayan Kecak Dance sambil menikmati panorama sunset

 aksi lagak ngeri yak x baper ngeri #koboleh?

acara Kecak Dance amek masa dkt sejam ok

sempat la shin snap full Sunset.. xde di litupi awan

seisi begambo ngan peminat #katanya

Ticket : Rp15.000/person
Kecak Dance : Rp110.000/person

selepas tour Kecak Dance.. makan berakhirlah perkhidmatan abang Robin membawak kitaorg jenjalan di Bali.. sebelom kitaorg di anto ke hotel.. sempat la dia bawak jalan jalan sekita Kuta ngan Legian.. tp nak singgah singgah kedai xde plak parking kete kosong.. mmg ralat la sebab duit ole ole shin lom terusik lagik.. rugi tul kalo beli last minit ni.. sebenonya banyak kedai yak menarik kat tepi tepi jalan tu.. tp bahana kawasan parking dia terhad dan susah.. so x dpt la membeli ole ole #nanges

sebelom berpisah.. shin sempat la bagi duit balance pakej yak lom di bayar Rp1.100.000 sorang.. sebab sebelom ni dah bayo deposit sorang Rp500.000

then shin tanya lagik pasal speed boat utk kitaorg ke Gili Trawangan esok paginya.. kata abang Robin semua dah di uruskan.. nnt jam 8.30 pagi akan ada orang amek kitaorg kat hotel.. so lega la skit..

malam tu kitaorg dinner kat mekdi jer.. jalan kaki.. huhu.. pastu sampai umah terus sesiap pack barang.. then membuta #sengih

Pakej Bali & Gili Trawangan ( Hotel + Transport + Speedboat ) : Rp1.600.000/person
Dinner Mekdi : Rp48.000

esok sambung plak pasal Gili Trawangan ek #tungguuuu

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

10 comments:

Sobri Yaacob said...

dasyat la shin..satu hari boleh tulis satu entry...bukan senang tu..wah dpt masuk chapter 4.. memng bali ni byak budaya dan dat resam..
nice perfom tarian tu..berlatarbelakangkan sunset..
patut la bali salah satu tempat yg hrus dikunjungi sebab memng sngat mnarik..

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : hikkk.. kadang berupdate blog kalo xde cite hehe.. Bali mmg x puas kita jelajahi kalo takat datang 3-4 hari.. byk tempat besh utk kita kunjungi.. jom next time hehe

Chot said...

G.batur tu boleh naik ke?...cntik!

Sylarius Yusof said...

Kat Bali pun dah macam kat KL jugak yer, susah nak dapatkan parking. Haha. Anyway, enjoy your trip :)

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : x pasti lak.. mcm boleh kot.. awat.. hang nk pi manjat ka #ngee

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : sangat susah nk parking #nanges

Sobri Yaacob said...

jom..jom shin..sponser :P
johor pun saya x abih pusing lg shin..
boleh2 nanti kita p travel sama2 ajak encik samsul sekali ha..ha..
tapi shin kena selalu la klik iklan nuff kat blog sya..utk wat modal p travel..he..he.. :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : erk matilah shin kena sponser hehe.. aik nk kena ada encik Shamsul ek.. amboih.. tp kalo bawak dia x leh tinggai encik Zull.. sbb dorang ke mana mmg bedua.. hikk

Sobri Yaacob said...

ha..ha..apa salahnya shin? klau x nak sponser..selalukan lah diri klk2 iklan nuffnang kat blog saya ya..ha..ha..

ha..ha.. sahamsul n zull nama pun dah dekat2 ha..ha..ni mesti best frend kancing ni

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : ouh kalo click dpt duit ek