Friday, March 14, 2014

Trip Bali & Gili Trawangan 2014 Part 1

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran ek.. x berapa sehat lagik ni.. still pening pening lalat.. tonsil dah x baper sakit.. selera makan dah mula ada.. cuma xleh sumbat bebanyak.. nnt rasa mual.. hukkk.. adoiii cam pembawakan baby pulok huhu.. nak diri lelama rasa pening.. baring lelama pon rasa pening.. serba serbi pening.. ngan cuaca panas sesangat ni.. lagi cpt rasa nk tombang.. minggu ni langsung xleh nak gi keje.. sambung cuti la gamaknya.. sib baek esok dah cuti sabtu ahad.. so leh la rest lagik.. 

ni nak tepek gegambo masa shin gi Bali itu hari.. nk menulis sangat pon takde tenaga utk merembes idea hehe.. so tayang tayang gambo jer la..

flight shin ke Bali masa 6hb aritu.. berlepas jam 6.20petang.. amek bus dari TBS ke LCCT.. kena bayo RM8.. encik shamsul parking kete kat TBS.. murah la.. sehari kena caj RM3 jer.. tp flight kitaorg x sama.. shin sensorang flight awal.. kendian.. encik shamsul sama encik zull nyer flight jam 8.00malam.. x kesah la.. ni bukan kali pertama shin naek flight sensorang.. cuma tu la.. shin x reti tido dalam kenderaan.. bosan gak la..

sampai airport Bali around kul 9.30malam.. landing kat airport baru.. masa tu shin nengok ramai giler pelancong omputeh ngan jepon.. haa masa kat dalam kapal terbang dok sebelah org korea.. perghhh letih beratur nk nunggu chop passport.. dalam reramai tu cuma nampak baper orang je melayu.. lelaen semua org bukan melayu #sengih

sempat la borak ngan budak belakang shin.. kebetulan budak pompuan melayu.. kecik lagik.. student.. umo dalam 18 tahun camtu.. alkesahnya.. budak tu patot flight pagi.. tp masa nk departure.. tetiba x lepas.. pasal passport dia dah nak expired lagik 4 bulan.. x pepasal kannn.. dia gi bedua jer ngan akak dia.. terus x leh naek flight.. akak dia fly sorang.. pastu budak tu gigih gi wat passport aritu jugak.. sib baek leh siap.. pastu beli ticket baru.. ofcoz la mahal.. then bekejo nak naek flight petangnya.. perghh mmg gigih abesh la budak ni.. muka seposen jer plak tu.. jenis banyak duit kot.. selamba badak jer.. dok hotel pon kat Hard Rock Cafe ngko.. mahal tu #nanges #takmampu

dkt sejam beratur.. last last sampai giliran shin.. pastu sian lak kat dak pompuan tu.. ingatkan nak ajak lepak sekali sementara nunggu encik shamsul sampai.. tp tetiba kakak dia datang lak.. hurmm sibaek la.. kalo tak.. mesti xde arah tuju budak tu sensorang hehe.. shin lak.. dah ada agent dok nunggu.. cian dia.. nunggu lama.. siap bawak suami ngan anak kecik lagik.. adoii.. dah suruh dorang datang lewat tp dia yak bekeras cakap xper.. pastu hambik... kena nunggu lagik dari jam 9.30mlm sampai dekat kul 1.00 pagik.. baru la encik shamsul muncul.. masa tu kitaorg semua dah flat.. ngantok..

dan dan time tu.. agent kitaorg gitau ada skit missed communication.. malam tu hotel yak kitaorg booking dok gitau.. kalo kitaorg nk nginap kena caj lebih.. adehhh.. aritu agent ckp semua dah settle.. tp dorang pon tersilap.. atas rasa tanggungjawab.. agent dok carikan hotel laen utk shin ngan kengkawan berehat malam tu.. perghhh baek sungguh.. gigih carik hotel.. last last jumpa gak.. Hawaii Bali Hotel.. dan kitaorg x perlu bayar sesen pon.. mmg berbaloi la shin amek agent ni.. sangat bertanggungjawab #terbaek

lawa decoration hotel ni

ada aquarium besar sepanjang dinding bahagian atas hotel.. kat situ ada swimming pool.. tempat makan.. dan santai santai.. decoration Bali style #cantek

jom masok bilik kitaorg!!!

sib baek kitaorg slim.. tido bertiga atas katil comel ni

tempat pancuran mandi dia besh.. siap batu sungai

 bersih dan selesa

contact la kalo gi Bali ek

itinerary ari pertama

di sebabkan penat sampai lewat malam carik hotel laen angkara Hotel Atanaya ( perghh mcm aniaya nama dia kan ) huhu.. terus kitaorg mangon dekat kul 9.00 pagik.. mmg x sedo langsung.. sedo pon pasal agent dok ketok pintu bilik huhu.. sib baek la kitaorg ni jenis cepat besiap.. ala kadar jer.. x de beriyer la nak berhias sakan hehe.. 9.30 pagik kitaorg dah gerak tour.. tour kitoarg di handle oleh suami agent kitaorg.. abang Robin..

masa pegik Bali tahun lepas.. shin xde pon pegik sini.. agent transport bagi alasan tempatnya jauh.. tp ngan agent "Tata Tour" yak shin amek ni ok jer.. shin bagi nama nama tempat yak nak pegi.. agent arrangekan.. xde plak dia ckp jauh atau susah nak pegik.. huhu.. senang la nak berurusan..

cuaca kat Bali x sepanas mcm kat tempat kita.. tp sebabkan tempatnya lapang.. terasa gak la hangat.. sebelom shin menjadi hangit.. abang Robin sesiap suh shin amek payong kat kaunter ticket.. free jer.. tp kena pulang balik la.. huhu.. mmg cantik la pura kat sini.. cuma leh lalu tepi tepi jer.. x de sesiap leh masok kat dalam..

Ticket : Rp10.000/person


lepastu kitaorg di bawak makan ke Labhangga Pacung Restaurant.. haa Pacung ni mcm nama kawasan la.. area gunung.. so rasa sejuk.. dingin sekalikkk.. hehe.. ni pon shin lom penah gi lagikk..

makan kat restaurant ni ala buffet.. haaa.. sorang kena bayo Rp90.000 hmm lebih kurang Rm26.00 agak tak berbaloi la kalo jenis perot kecik mcm shin ni haa.. makan seciput camni jer.. pastu bayo Rm26

tp x pe la.. sekali sekala.. plak tu abang Robin awal awal dah gitau.. biasanya.. driver driver akan bawak kedai makan yak special dengan sebab nnt dorang pon dapat makan gak.. restaurant tu kasi pasal driver driver tu dah bawak pelanggan kat restaurant dorang.. kalo kita pilih restaurant biasa..  nnt driver driver x dpt makan free la gamaknya.. 

ouhh.. baru la shin tau.. apesal driver driver ni suka bebeno bawak restaurant memahal.. jujur la abang Robin ni.. so redho je lah  #suka #orangjujur

Lunch Buffet : Rp90.000/person

on the way kitaorg nak ke Pura Ulun Danu.. leh nampak la penduduk sekitar kawasan situ tanam sayur sayuran.. lebih kurang macam Cameron Highland.. time ni mmg kitaorg x pakai aircond pon.. pasall cuaca kat luar lagik sejuk.. pastu shin gitau kat abang Robin.. ada org jual Strawberry tak.. huhu.. terus dia cari kedai jual Strawberry.. satu packet beso ada lah 40 bijik dalam tu cuma Rp15.000 jer.. dalam Rm5.. maceh encik Zull blanjer #yeah 

p/s : aritu shin makan kat Cameron Highlands.. yak packet sedang tu jer dah Rm25 #nanges

ok ek.. nnt shin sambung lagik.. badan pon dah peloh peloh ni.. jumpa lagik.. doakan shin cepat sembuh ek.. x larat nak  menanggung rasa pening meloya ni hari hari #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen


10 comments:

t.a.t.a said...

X pe abg shin. Sabar ye. Biasa nya loya² tu tak lama. Dalam seminggu dua hilang la tu.

Kah kah kah kah. Macam bini mengandung pulak abg shin ni.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : hanya org yak penah rasa loya jer memahami pederitaan yak shin tanggung skrg.. serba serbi x kena.. pening pening lalat dah satu hal la.. sib baek xde ngidam apa apa huhu

Sobri Yaacob said...

wah shin cantiknya pemandangan..
ok la naik flight awal.. dari x naik langsung? he..he.
wah rasanya budak2 tu memng kaya kot>? selamba je beli tiket baru..smpat gak buat pasport mesti jenis gigih n efisyen bdak 2..

cantiknya gambar kat candi tu..mkn hati mnegok! x puas tgok gambar kecik sangat... he..he.

p/s: eh shin pakai spek nampak lain plak .. loking macho! ha..ha.. mesti2 awek2 kat bali jatuh hatikan........

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : sib baek la org KL jer.. so dia suruh parent dia pi amek kat airport terus gi wat passport.. tp kul 2 ptg baru dpt wat.. kul 4 dpt passport terus gi airport semula.. ni bukan gigih je tp gamble abis.. huhu

click la gambo tu kasi beso.. hehe.. shin pakai spec kalo nk scanning ngan lebih jelas hehe pasal shin rabun jauh.. x macho pon.. xde sapa jatuh hati #nangeshiba

Anasyg said...

tertarik dekat gambar kelapa kuning tu :) utk dijual ke? pameran ke? deco je..ke cane? oh shin yg pakai baju kuning tu ea *angkat2 kening.

p/s: kemaen Sobri Yaacob puji Shin... (=..=)sweet sgt

i'm shin... i'm inesen said...

Anasyg : lukisan tu utk di jual kalo ada sesapa nk beli.. kat sana byk kedai jual lukisan..

Sobri Yaacob said...

ha..ha.. sudah smestinya kena klik gmbar klau x ..puas la mnatap panorama bali :P

good loking apa.. :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : byk gambo nk tepek.. tp mcm over la pulokk.. masok sesikit.. part by part.. tp paling exciting nk menayang gambo shin merenang renang hehe.. tungguuuuu

Sobri Yaacob said...

ha..ha.. im so excitedtgok shin beranang ni ! mesti pose mccm mjalah mangga..brenang utk ksihatan :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : hahaha x la.. excited sbb 1st time guna gopro.. leh masok dlm air #sengih