Tuesday, March 18, 2014

Trip Bali & Gili Trawangan 2014 Part 5

lately hehari kat tempat shin hujan.. Alhamdulillah.. xde sian nengok pokok pokok dok kering kegersangan.. aritu lalu umah bujang shin sian lak nengok pokok kelapa yak mak shin tanam.. mcm dah nak mati.. orang yak dok menyewa umah bujang shin pemaleh kot nak tolong siram.. masa lalu tu shin x leh nak wakpe.. sbb baldi yak shin selalu letak bawah paip dah xde.. kalo x.. mau shin gi siram banyak banyak.. tp ni dah hujan lega la skit.. sian nengok kawasan umah tu.. mcm x bejaga.. alahai.. kalo x ngenangkan shin nak cpt bayo abis rumah tu xde la shin bagi sewa kat org len.. lagi la kalo tau org tu jenis pemalas nak jaga sekitaran umah.. hampeh #nanges #pasrah

baek.. ni shin sambung last episdode liku liku percutian shin aritu huhu.. pecutian berliku kah?? malam terakhir kitaorg kat Bali di habiskan ngan tido jer kat bilik hehe.. penat bebeno temannn.. no clubbing.. no lepaking.. no huha huhahing.. memasing budak baek #sangat

pagik tu kitaorg mangon awal.. cam biasa.. shin orang yak awal mangon.. then kejutkan encik shamsul ngan encik zull.. bembarang sebelom tido kitaorg dah siap pack skit skit..  lepas bersiap.. jam 7.30 pagik kitaorg turun bekpes.. last bekpes kat hotel.. sentap.. pagik tu xde jus guava.. hukkk.. kecewa.. depa ganti ngan jus apel.. bantai jer la.. then dekat kul 8 kitaorg nek bilik utk siapkan packing barang.. xmo ada tetinggal.. bajet 8.30 pagik nak turun ke lobby.. sbb driver akan pick up kitaorg untuk ke jetty Padang Bai.. 

belom sempat kul 8.30 tetiba ada org call bilik.. rupanya driver dah sesiap tunggu kat bawah.. adehh.. driver transport Indonesia ni satu.. dorang terlebih punctual.. kalo dia ckp 8 pagik.. 7.30 pagik dorang dah tercongok kat hotel.. mcm aritu abang Robin ckp nak amek kul 10 pagik.. tp kul 9  dia dah ketok pintu bilik.. adehh.. so korang kat amek transport jgn lewat lewat ek.. setakat lewat 5-10 minutes tu ok lagik la.. kalo dah berejam.. mmg pejalanan jadi x besh bila driver dah x baper friendly hehe.. so watchout!! 

then problem kat lobby plak melambatkan lagik kitaorg.. leceh la bila staff dorang nak check bilik 100% kot kitaorg ada rembat barang hotel.. towel ker.. ada potong rokok ker haper.. dkt 25 minute kena tunggu.. dah la driver van tu bawak passenger laen.. dengar la dorang bunyik kan hon.. hint suruh cpt.. hampeh.. x reti nyabo..  

pastu driver tu leh plak ckp yak dia di beritahu 2 passenger jer.. tp kitaorg ada 3 plak.. pastu shin mcm dah cuak la.. dia ckp van x muat.. pastu dia call abang Robin.. pastu lama gak dorang borak.. pastu shin ckp la.. kitaorg dah settle bayar semua.. patot xde missed communication kat sini.. jgn nak macam macam.. then driver tu ckp ok.. kitaorg leh naek van..

lepas dapat duit deposit. kitaorg terus pegi masok van.. hurmm semua omputeh.. nyampah.. ada gak yak comel 3 orang.. dorang ckp hye.. perli laa tu.. encik sham ngan encik zull dok sebelah driver.. shin terselit kat tengah van.. terselit ngan omputeh tu semuaa hukkk #takot #dokdendiam

dekat sejam pejalanan kitaorg sampai kat jetty Padang Bai.. pastu driver tu mintak kitaorg nyer ticket ferry.. aikkk.. mana la ada.. yak shin tau shin dah bayar semua harga pakej kat agent.. pastu sekalik lagik driver tu call agent.. adoii.. mcm x proper lak pejalanan kitaorg aritu..  last last dia suh kitaorg tunggu kejap.. terpisang ngan geng omputeh td.. dorang tu semua lagi la belom beli ticket..

x lama pastu.. driver tu panggil kitaorg betiga jer.. suh cecepat naek ferry.. fuhh lega.. then.. lepas dah dpt tempat duduk.. ferry begerak ke Gili Trawangan.. amek masa sejam pejalanan..

sampai je kat jetty Gili Trawangan.. xde sapa yak nyambut kitaorg.. kat sini semua kena wat sendirik.. agent cuma gitau nama chalet jer.. pastu shin tanya la orang orang kat situ.. kat mana letaknya Oasis.. dorang jauh jauh giler tempatnya kalo jalan kaki.. dkt 2km.. perghh #pitam

btw.. kat Gili Trawangan ni dorang x di benarkan guna kenderaaan bermotor.. semua org guna beskal.. ato pon kereta kuda.. ada gak orang orang yak offer antar kitaorg.. tp kitaorg pikir.. better gi sewa beskal.. nnt senang nak kua.. 

lepas cari pakej sewa beskal paling murah..  terus kita rembat 3 bijik.. shin amek beskal shimano yak ada bakul.. senang nak letak barang.. encik shamsul ngan encik zull amek beskal bmx.. pastu kitaorg gi carik chalet yak agent bookingkan untuk kitaorg.. mmg jauhhhhhh.. sangat jauh #nanges

lepas hampir bengkak montot ni dok atas beskal.. sampai gak chalet Oasis.. ada gak nampak omputeh lepak kat situ.. hurmm mungkin dorang lebih awal datang kot.. lepas berehat jap.. kitaorg plan gi makan tengah ari ngan nengok sunset


sekalik lagik.. mendah montot atas beskal.. dah lama sangat x bawak beskal.. so mmg rasa terseksa.. bukan shin jer.. encik shamsul pon ckp sengal montot dia haha.. suka la suasana kat sini.. bawak beskal.. pastu lalu lorong lorong yak kiri kanan pokok.. sambil aroma bau taik kuda.. bebetul mcm suasana 80-90an masa shin lik kampong umah arwah nenek.. terimbau nostalgia.. so benda tu x jadi masalah kat shin.. cuma nanges la kena kayuh beskal 2km tiap kalo nak kuar dan balik ke chalet #hukk


kedai makan pertama kitaorg serang

 bersiar siar mencari port sunset

 sempat berenti ngepose jap


coke.. feveret huhu

melepak sambil nunggu sunset

xde sunset sgt pasal awan tebal petang tu #nanges

 ngepose lagik

hari pertama kat Gili Trawangan xde aktiviti sgt yak kitaorg leh wat.. lepak sesama kitaorg.. makan malam.. mandi swimming pool.. sempat la kitaorg booking ticket utk island hoping.. tour 3 pulau.. ngan bayaran Rp90.000 sorang.. kira murah gak tu.. huhu #yeker

p/s : hari kedua kitaorg di taja oleh GoPro Hero3 Black Edition #sengih

kul 9 pagik kitaorg dah gerak dari chalet sbb tour islands start kul 10 pagik.. sebelom bekpes di sediakan pengurusan chalet.. biasa jer.. x de buffet.. kecewa.. no jus guava.. double kecewa #nanges

get ready~

cuaca x baper panas sangat.. sib baek.. takot rentung

pengalaman pertama menggunakan camera GoPro.. ni la hasilnya.. Alhamdulillah.. x rugi beli.. gambo cantik.. clear.. hukkk rasa bebaloi

rasa kecewa sbb x banyak ikan untuk di snap #hukk

i believe i can swim hehe

 blub! blub! blub!

 korang nampak tak penyu??
 
 
 
singgah makan tengahari kat Gili Air.. makan kat sini mahal.. maklom lah pulau.. hukk.. bajet makan mmg terlebih skit kat sini banding kat Bali.. so next time.. beli lauk 2 jenis.. makan kongsi kongsi.. pasal banyak sgt.. x terabis makan sorang.. 

Gili Air~

ni la boat yak bawak kitaorg tour islands.. ada glass kat bawah tempat duduk leh nengok ikan lalu lintas.. tp xde sangat pon.. secara peribadi.. shin prefer masa gi Pulau Redang dulu.. mmg meriah ikan kaler warna warni.. corals pon cantik.. shin pon pelik naper Gili Trawangan masuk list 10 pulau terindah aritu kat Asia.. tp shin pon x cakap Gili Trawangan ni tak cantik.. air dia mmg clear crystal.. tp x tau la.. tak de la sampai buat shin terasa nak gi lagik.. x mcm Pulau Redang.. 2 kali dah shin sampai.. x jemu huhu

kul 4 petang shin dah sampai semula kat Chalet.. lepas berehat kejap.. shin amek masa utk kuar sensorang.. encik Shamsul ngan encik Zull dok tido kat bilik.. shin membawa diri menikmati keindahan Gili Trawangan.. dok cari apa yak menariknya kat sini.. 

tak nafikan kemudahan utk berhibur tu mmg banyak.. kedai kedai makan yak sedap sedap dan mahal pon banyak.. tp terlalu modern.. dekat bebeno ngan pantai.. kalo dorang wat mcm kat Koh Lipe tu rasa lagi more better.. ada satu kawasan utk walking streets.. so x ganggu sangat kawasan pesekitaran tepi pantai.. ni pendapat peribadi shin la.. org len shin x tau laa ek.. mungkin masa shin pegi ni dah terlalu membangun.. kalo masa virgin islands mungkin terserlah kot kehebatan Gili Trawangan ni #sapataukan

 snap snap~
 
sensorang melayan sunset~

abis nengok sunset encik shamsul msg.. tanya kat ner huhu.. shin pon ajak dia mandi swimming pool.. tp masa tu dah maghrib.. baru terkial kial shin kayuh beskal.. perghh dah gelap lak tu.. time tu baru pasal otw nak lik chalet kena lalu kawasan kubur.. hukkk.. rasa cam nak nanges.. tawakal jer la.. redah jer mana yak patut.. last last sampai gak bilik.. masa tu baru la shin cite kat dorang.. hehehe.. tu la kann.. gatai nak kuar sorang.. lepas mandi.. kitoarg besiap utk kuar dinner.. last dinner sebelom esok nak balik #hukk

 berwesetern kitaorg malam tu

malas nak balik lewat.. kul 9 malam kitaorg dah sampai bilik.. kemas apa yak patot sebab esoknya kul 6 pagik kitaorg kena kuar gi jetty utk gerak ke Lombok.. seterusnya ke airport


kul 6 pagik kitaorg dah gigih kayuh beskal.. mcm nak gi skolah la puloh.. sambil dokong beg kat belakang.. berpandukan lampu suluh kat henpon hehe.. kul 6.30 kitaorg sampai jetty.. pastu kena tunggu kul 7 baru opis jetty tu bukak.. then terus beli ticket.. Rp13.000 sorang..

7.30 pagik.. boat pon gerak.. x sejam.. kitoarg dah sampai kat bangsal.. then nego ngan driver kat sana untuk bawak kitaorg gi airport.. dapat la harga Rp200.000.. dkt 2 jam pejalanan yak mcm haper.. laju giler pakcik tu bawak.. dia offer gak singgah kedai beli ole ole.. tp sbb takot lewat sampai airport.. kitaorg xmo benti la.. then 9.30 pagik dah sampai airport.. gi bekpes dan pastu gi massage kaki.. jadual flight kitaorg jam 12.30 tengah ari.. tp kul 11.50 pagik dah ada announcement suh kitaorg masok kat departure hall.. then x lama pastu masok flight.. kul 12.15 pagik kitaorg terbang awal lik kolompo..

masa ni shin rasa x sedap badan.. hurmmm siap.. demam dah.. tekak rasa perit.. sejuk kemaen.. selamat sampai LCCT kul 3.30 petang.. then amek jetbus ke TBS.. pastu terus gi nengok wayang kat MidValley.. sempat la shin call mak.. gitau dah ada kat KL.. kena bebel sedas dua.. yer la.. mak risau kes MAS tu kan.. hehe.. sempat dia suh encik shamsul call mak dia pasal mak dia pon dah risau.. abislah.. mak shin dah kantoikan yak kitoarg gi Bali.. suppose mak encik shamsul tatau pon hehe.. nasibbb lah.. alkesahnya.. balik dari cuti shin terus x keje.. sambung amek mc 2 hari.. demam #hukk

sunrise Gili Trawangan sebelom balik aritu #bye

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Sylarius Yusof said...

Tak sia-sia ada GoPro 3 ni. Nak berjalan sambil rakam gambar-gambar cun waktu travel memang mudah.

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : aah.. betui betui.. pejam mata laburkan skit utk kegunaan hobi sendiri.. hadiahkan sesuatu yak berguna utk diri sendiri sekali sekala

Sobri Yaacob said...

wow pakai go pro ke ambil shoot dlm air.. cantik view.. teringin gak nak bgambar dlm air smpai skrg x dpat2 ;lagi,,,

nice view kat pantai2 bali.. cantik giler shin

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : jom travel sesama.. nnt shin snap.. btw.. entri ni kat Gili Trawangan dah.. bkn kat Bali