Wednesday, March 26, 2014

bila mula rasa kehilangan

kalau duduk sensorang tu.. shin suka berangan.. suka ingat benda yak best best.. mostly zaman shin membeso dulu.. area umo 7 tahun - 12 tahun... walopon awal awal era tu xde kemudahan kat sini.. elektrik xde.. aip paip xde.. jalan raya pon still tanah merah lagik.. tp shin suka.. sebab semua adik beradik shin ada kat sini.. kawan kawan.. jiran jiran yak sebaya mak babah pon ada.. dorang still muda lagik.. semuanya ada kat sekeliling shin.. time tu mmg x pikir apa.. main.. main.. main.. ada jer aktiviti.. setiap masa ada musim.. musim gasing.. musim layang layang.. apa jer permainan kalo time cuti mesti kitaorg berkumpul.. main guli.. main getah.. main sembunyik ibu.. main ceper.. main paya.. 

bila zaman berubah.. usia bertambah.. mula rasa kehilangan.. sorang demi sorang orang yak rapat ngan shin hilang dari pandangan mata.. keje kat luar.. kawen.. meninggal dunia.. macam macam cerita.. ada yak best.. ada yak tak best pasal dorang.. semuanya terus berubah.. tak sangka bila membesar kehidupan terus berubah 100%

dan shin.. still lagik kat sini.. susah nak nengok kengkawan yak sama sama dulu memaen kalo bukan time raya.. tu pon rasa dah bebeza.. tak semesra dulu.. kengkawan semua ada kehidupan baru.. dan shin lebih banyak berkongsi cerita dan melihat kehidupan mak ayah dorang.. tapi mak ayah dorang dah x semuda dulu.. ada yak sakit.. ada yak dah meninggal dunia.. semuanya rasa mcm mimpi jer.. kalo dulu.. kitaorg maen maen.. mak ayah dorang ada nengok sekali.. bergelak ketawa.. tapi.. sekarang shin cuma lalu rumah rumah yak kosong dan sepi jer.. xde lagik kemeriahan macam dulu.. semuanya rasa dah tak berseri..

jiran jiran mcm keluarga sendiri.. mak dorang.. macam mak shin jugak.. ayah dorang.. macam ayah shin jugak.. so bila sorang sorang dah xde.. mmg kehilangan tu shin terasa juga..

semoga arwah di tempatkan bersama orang yak beriman.. shin dan semua orang akan merindui makcik.. semoga kita semua di pertemukan semula di syurga InsyaAllah #Al-Fatehah

*i'm shin.. i'm inesen

16 comments:

luddin said...

shin..al fatihah...

entri ni syahdu laaa...teringat zaman dulu-dulu..

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : #ameen

Sobri Yaacob said...

al fatihah...

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : #ameen

Vanessa Ricky said...

Takziah.. Setiap org pasti pergi; bagaimana, di mana, bila, Tuhan je yg tau. Huhu..

p/s: zaman dahulu mmg best. Tak sama dgn zaman skrg, dikelilingi technology..

i'm shin... i'm inesen said...

Vanessa Ricky : the good old days

Chot said...

Abg shin..siapa yg mninggal.? jiran sebelah rumah?
sama chot dlu..mak kawan mak kita, mak kita mak kawan jgk..rindu masa lalu~~~

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : yerp jiran sebelah umah..

BUNDA said...

Zaman kecik2 dulu2 tak sama ngn sekarang....dulu kita banyak main kat luar rumah...
Zaman sekarang budak2 byk main kat dalam ...kat cyber cafe...jarang bergaul dengan anak jiran ....masing2 hal...

Tak masuk ngn klas tusyen nya lagi...klas musik...bagai...

Terima kasih sudi keteratak bunda...
Al Fatihah..

i'm shin... i'm inesen said...

Bunda : rasa bersyukur lahir bukan zaman millennium.. era lewat 70an-80an sangat meriah masa tu.. rindu

Sylarius Yusof said...

Al-fatihah.

Memang seronok mengimbau nostalgia sewaktu membesar kerana pada waktu itu. Waktu itu, setiap dari kita masih lagi innocence. Indah sungguh di zaman kanak-kanak dulu kan.

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : betul.. pantasnya masa berlalu

t.a.t.a said...

Yang tengah usung jenazah kopiah kelabu tu sekali pandang macam Johan Ashari.

t.a.t.a said...

Alfatihah.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : tu jiran.. masa kekecik geng kemaen.. kitaorg selalu gak gi memaen kat umah arwah

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : #ameen