Thursday, June 26, 2014

masih ada yak sayang?

beberapa arini heboh pasal kesah adik Muhamad Firdaus Dullah a.k.a adik OKU ni.. kat surat kabo.. kat tivi.. kat internet.. even kat tempat keje shin pon tak terkecuali.. lagik hebat.. dorang siap stalk pesbuk mak budak ni lagik.. perghh.. 

kekadang sambil wat keje.. sambil dok meja makan.. mesti ada terkeluar cite pasal budak ni.. pasal mak budak ni.. sesekali shin celah gak la.. mmg la shin kesian nengok budak ni.. tp kita yak x tau apa apa ni.. toksah la nak cite benda yak kita x tau.. cite pasal mak budak tu ker..

kita xde anak OKU.. xde ahli keluarga OKU.. so kita x tau camne jaga dorang ni semua.. so x adil la kita nak salahkan mak budak ni 100%

even kalo ahli keluarga kita sakit sekali pon.. xde nyer kita nak 24 jam dok jaga dorang.. paling tidak pon mesti ngeluh penat.. haa tu baru sakit sekali sekala.. tp kalo budak OKU ni.. mmg sejak lahir dorang bermasalah.. perlukan 24jam perhatian.. so sgt la susah shin rasa.. camne nak jaga org camni.. camne nak cari duit lagik.. dah la kehidupan kita hari hari di belenggu ngan duit.. 

cuma shin ralat la.. kot yer miskin pon mak budak ni.. tp tolonglah jaga kerbersihan umah tu.. pastu.. kenapa la biarkan anak OKU tu camtu sekali.. pakaian dia.. makanan dia.. kata sayang anak.. tp kata kata tu x seiring dengan "kesan peninggalan" yak org len nampak masa jumpa budak tu..

time masa ni la ramai org dok tunjuk caring kat budak ni.. tetiba plak ada tabung derma utk budak ni.. pastu ada plak org org yak dok rela hati nak jaga.. aiyooo.. sblm sblm ni ada ker?? kalo x jumpa budak ni hapah buat tak tau.. masih ramai lagik OKU kat luar sana kalo korang nak jaga.. sanggup ker?? even kuceng terbior lalu tepi rumah mengiau lapo pon korang sanggup hambat guna penyapu.. ni kan nak menjaga dorang.. 

kat sini x salah jugak kalo kita nak tunding jari pada pihak berwajib yak sepatutnya bantu orang orang kurang upaya camni.. tolonglah bantu keluarga yak ada anak anak OKU.. mudahkan dan ringankan beban dorang.. jangan bila dah ada kes baru nak sebok sebok.. baru nak kepoh kepoh.. nak ckp kenapa x hubungi dorang utk bantuan.. tp bila di rujuk time xde kes.. ada jer alasan x leh nak bantu.. lambat bertindak dan sebagainya.. 

apa apa pon.. semoga golongan OKU ni dapat bantuan sewajarnya.. dan kita jgn lah nak nambahkan beban beban kepala hotak mak bapak golongan OKU ni dengan dok tuduh yak bukan bukan.. kata org.. berat mata memandang.. berat lagi mahu yak memikul.. ingatlah.. kat luar sana.. masih ramai yak kurang bernasib baek mcm kita.. bersyukurlah ek~

sekian

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

Sobri Yaacob said...

kisah yg hangay diperkatakan..
smoga kehidupan bdak ini lebih baik di masa mendatang

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : #insyaallah

SALHAN4748 said...

betultu kita tidak sepatutnya salahkan 100% pd emaknya...kita tak tahu situasinya...

Aisyah said...

shin...betoi..udah2 le tu depa maki mak dia..kesat sungguh bahase owg kiter sekarang ni..tak sanggup akak nak baca komen depa..nabi tak pernah ajor umat dia utk menghukum owg lain..itu kan keja Tuhan..setiap yg berlaku pasti ada hikmah besor disebaliknye..bkn pd badan berwajib je..kiter semua..selepas kejadian ini harap2 owg malaysia lebih perihatin pd masyarakat oku dan keluarga oku dan "hati2" oku dan yg disekeliling mereka..kesedaran kita masih tahap rendah..kdg2 keluarga seniri pun tak nak terima sbb mmg hakikat golongan ini susah nak dijaga mcm shin tulis kat atas..sbg contoh ketika wat sesi sharing ada ibu yg share cerita time buat open house rumah adik beradik dia..depa siap pesan takyah bawak anaknyer yg oku (austisme)..

i'm shin... i'm inesen said...

SALHAN4748 : yer.. jgn membuat spekulasi

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : see.. kuarga sendiri pon x paham.. sbb dorang sendiri xde anak OKU

Sylarius Yusof said...

Susah OKU nak survive dalam suasana masyarakat Malaysia yang makin selfish sekarang ni. Jangankan nak bantu hak orang OKU, bantu hak orang normal pun diketepikan.

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : kalo org normal pon rasa susah.. org OKU lg la susah.. yak nampak senang lenang sapa agaknyer yer

Sobri Yaacob said...

insaallah bukan nak salahkan mak dia atau sesiapa..cuma agak ralat keadaan dia dijumpai..paham sebab bkn snang nak jaga bakak oku..nibyak dugaan ..tapi smoga keadaan akan lebih baik..insaallah