Monday, June 30, 2014

cerita ari kedua puasa : Roti John

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran di hari kedua kita umat Islam berpuasa ek.. apa macam arini? ramai yak dah start berkeje.. bersekolah.. mesti letih lebih skit kan.. x leh nak gegolek.. mood ingat bantal ngan tilam jer huhu.. tp Alhamdulillah.. arini cuaca x baper panas kat tempat shin.. so kurang skit perasaan haus tu..

actually dari smlm shin berangan nak wat Roti John.. adik beradik shin  ngan anak buah ramai yak balik semalam.. tp jenuh cari roti xde pulokk.. kedai banyak tutup semalam.. so rancangan tergendala tu shin bawak ke ari ni.. shin cedok resepi kat tenet jer.. baru 1st time nak wat.. jom kita tengok bembahannya ek..

bembahan yak di perlukan

4-8 potong roti oblong
3 potong daging beger ( leh tukar ayam )
telor 3-4 bijik
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu teh garam
3 biji bawang puteh di lenyek
1 biji bawang merah di potong dadu
sedikit kobis
sedikit timum
sedikit lobak merah
sedikit daun bawang
sedikit daun sup
mayonis
sos cili


memula kita potong dulu kobis ngan lobak merah ni.. kita jadikan dia coleslaw.. campur la sikit sus ngan mayonis.. pastu masokkan dalam peti ais ek..

sementara kita motong sayo tadik.. kita panaskan air.. bagi mendidih pastu masokkan la daging beger.. biarkan sampai daging tu lembut..

kendian.. gunakan blender kering utk kisar daging beger yak dah siap di rebus tadik ek.. then masokkan dalam bekas dan biarkan sejuk..

sementara nak tunggu daging kisar tu sejuk.. kita dah leh start potong bawang merah.. daun bawang ngan daun sup.. asingkan ke dalam bekas.. pastu kita lenyek bawang puteh.. then masokkan dalam bekas bersama serbuk kari dan garam

bila dah sejuk daging tu.. tumis la bawang puteh tadik.. bila dah naek bau.. masokkan daging kisar td.. gaul sebati.. masokkan serbuk kari dan garam.. kalo suka pedas.. letak lah serbuk lada hitam or sebuk lada merah ek.. masak sehingga kering.. pastu masokkan dalam bekas dan biarkan sejuk


then.. dah leh start pukul telo.. masokkan daun bawang.. daun sup.. bawang merah tadik.. pastu kacau rata

potong roti dua camni ek

 pastu curah telor tadik bersama daging.. tepek camni

then bila dah siap masak.. letak la bahan len mcm coleslaw dia.. pastu timun.. letak cheese kalo ada.. pastu letak mayonis black pepper sama sos.. kalo ada belen daging.. bubuh jer ek,.

siap suda!!

selamat mencuba ek kengkawan.. selamat menyambut waktu berbuka puasa semuaaaaa.. tata..

daripada Zaid Bin Khalid al-Juhanni r.a Nabi Muhammad S.A.W penah bersabada "sesiapa yang memberi makan (berbuka) kepada orang yang berpuasa, ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurangan walau sedikitpun"

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Chot said...

Hambuiiiii...boleh bukak stall roti jown nih. Kemain lah roti jown abg shin.

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : hahaha meh la try bikin Chot.. selamat berpuasa

luddin said...

presentation roti john tu best laaa..huhu!

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : ececeh.. ye la tu.. selamat berpuasa ek

azieazah said...

Ini kalu berniaga nih, beratur panjang orang nak beli. Tapi saya rasa, harga mesti mahal dari biasa. Sebab bahannya hebat.

Nak cuba buat lah!

i'm shin... i'm inesen said...

azieazah : kat Param tempat sy.. yak biasa pon depa jual Rm5 sebatang pendek.. inti xde.. better wat sendiri k.. tu sbb ada daging lebih sy tabur atas dia huhu selamat mencuba kak.. selamat berpuasa gak ek

Sylarius Yusof said...

Ooo... Ini la dia roti John yang Shin mention dalam comment tu yer. Tengok rupa memang sedap. Kalau rumah dekat, dah boleh singgah order dari Shin je, tak payah gi bazaar Ramadhan. hehe

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : hehe aah inilah Roti John yak shin maksudkan.. kalo dkt leh shin pass pass ek