Sunday, April 26, 2009

acara hari minggu



hye kengkawan.. selamat mengabiskan belen cuti hari minggu korang... hmm korang wat pe jer ari cuti ni eh?? mesti ramai yg dok membongkang atas katil.. tido ajer.. hilang kisah mandi.. makan semua.. kira kes balas dendam la.. sblm ni x puas tido.. x puas sbb x leh nak bangun lewat... kawan ajak kuar makan pon x tergamak nak tinggalkan tido tu.. ajak shoping pon malas.. tp kan.. bila ada scandal call ajak dating.. ajak ke arah kecenderungan yg songsang.. dalam mamai mamai tu.. cepat jer dia jawab setuju.. huhuhu tu dia penangan soSIALisme hehehe

shin lak.. awal awal dah plan ajak parent balik kampong.. lawat atok ngan sedara mara kat kampong.. kebetulan.. pakcik shin baru jer kuar hospital.. sakit darah tinggi.. hampir kena stroke.. shin ajak adik beradik yg lain follow skali.. cuma abah shin jer x leh nak ikut pasal.. dia kena attend majlis.. actually since pakcik masuk spital.. parent dah kerap melawat.. tp shin ngan adik beradik lain jer lom sempat nak pi.. tu pasal shin plan pi minggu ni.. ngee~

'

so pagi sabtu tu shin terus siap2 basuh baju.. seminggu punya stok.. huhuhu.. x cukup ngan stok baju.. shin basuh sekali selimut ngan cadar sekali... lepas abis membasuh.. terus kuar umah pi main tennis..


petangnya.. tetiba dua orang abg shin last minit cancel lak nak follow.. yg sorang tu ada keje nak kena buat .. pulak tu wife dia kena pi kursus.. yg lagi sorang lak.. wife dia kena masuk spital.. wife dia nak bersalin.. anak pertama.. over due date.. kena operation pasal kedudukan baby songsang dalam perut... mak shin dah serba salah.. sama ada nak tengok adik dia yg sakit kat kampong.. atau tengok anak menantu dia.. lastly.. dia decide balik kampong .. esok lusa baru tengok kakak ipar shin tu.. lebih lebih lagi lepas dapat call kakak ipar shin dah selamat melahirkan baby lelaki.. cuma kena stay lama skit kat wad.. bertambah la sorang lagi anak buah.. ni yg ke 13 :)

lepas jam pukul 8 malam.. shin drive dari umah parent terus pi umah kakak shin.. ambik la kakak ngan anak dia.. abang shin lagi sorang ngan family dia dok follow skali.. so pi 2 kenderaan jer la nampaknya... seronok drive memalam... sejuk.. nyaman.. aman sentosa... tp x besh sbb kena bawak slow.. abah ngan abang ipar dah warning soh drive se-slow... hampeh!

kampong shin letakknya kat Kg Tengah Paya Redan, Pagoh Muar.. selalu nya ambik masa 2 jam jer dah sampai... tp smlm dekat kul 12 baru sampai.. perghh amik masa 3 jam lebih..

sesampai jer umah atok shin.. mak usu dah bentangkan tilam, toto semua untuk kitaorg tido.. agak susah nak lelap.. even kat umah atok sendiri.. shin dah standy bawak bantal dari umah.. sbb kalo xde.. lagi susah nak dapat tido... lagi2 plak.. abg shin bawak baby kecik.. asyik dok nangis jer.. x serasi kot.. terpaksa la atok shin baca baca kan something.. bagi minum air.. baru dak tu senyap.. pastu semuanya lelap.. tau tau dah kul 6 lebih.. hujan tengah lebat.. sejuk!!!

adehh camtu lak kalo balik kampong.. tido lewat.. bangun tido lak kena cepat.. sapa lambat.. memang x dapat makan sarapan.. pasal dah habis kena setal ngan orang orang yg bangun awal...

bila dah kul 9 pagi tadi.. baru la sedara mara yang lain sampai.. makcik makcik.. pakcik pakcik shin balik pi umah atok.. masa tu kita org yg ada kat umah ni dah siap siapkan makanan.. shin pon tolong skali bancuh2 air kat dapur huhuhu rajin kan!! korang ado??

kul 12 lebih.. kitaorg dah siap siap nak pi umah pakcik shin yg sakit tu... kira adik mak shin yg no 6... sian tengok keadaan dia.. puncanya dia sakit darah tinggi jer.. pastu terus dpt pakej sakit sakit yg lain.. sebelum ni dia koma.. kena masuk hospital.. tahan wad 18 hari.. sedar jer dari koma.. nama kakak shin yg dia sebut dulu.. ni makcik shin yg cerita... so hari ni.. tercapai la hajat dia nak jumpa kakak shin.. kira drama haru pilu la tadi.. next time kita org plan nak balik kampong lagi.. sbb dah plan nak bagi kerusi roda kat pakcik.. senang dia nak bergerak..

lepas lawat pakcik.. ingat nak terus balik kulai.. tp plan bertukar.. bila kakak ipar shin dok ajak pi pekan Tangkak... jom jalan jalan..ngee~


korang penah tak pi Tangkak??? hah besh la kiranya Tangkak ni.. selain terkenal ngan Gunung Ledang.. Tangkak ni terkenal ngan kain kain yg murah... sapa sapa suka borong kain langsir.. kain baju.. mmg slalu ler pi Tangkak..

dari tol Pagoh nak pi Tangkak x ler jauh sgt.. 26km jer.. kena bayar Rm3.80.. pastu jalan skit terus sampai pekan Tangkak.. hah masa tu la korang nampak banyaknya kedai kedai jual kain.. rambang bijik mata...





ni baru skit gambonya.. x tergamak shin nak ambik banyak2.. kakak ipar shin dok melilau cari langsir... kakak shin lak asyik suruh shin ambik gambo pattern langsir.. sampai habis bateri camera huhuhu.. tp memang seronok la.. banyak pilihan.. yg penting duitnya aja...

sempat la mak shin beli kain langsir untuk raya tahun ni.. heheh shin pon dok ngecek mak belikan langsir untuk umah bujang shin hehehe

di sebabkan abah shin x ikut.. jadi selera membeli mak shin terbantut sbb bank bergerak dia xde hehehe shin lak lom gaji.. tadi mak shin nak sangat beli satu kain ni.. nantilah bebila shin belikan.. untuk hadiah besday dia...

lama gak kita org merayap kat pekan Tangkak.. tp x semua kedai dapat masuk.. sbb dah penat.. mana yg heret anak anak.. mana yg heret barang.. terus hilang mood..

akhirnya shin drive balik ngan keadaan mengantok sangat.. lagi sakit ati tengok mak, kakak ngan anak sedara shin sedap sedap membuta... sempat masa drive tu.. ambik air sapu sapu kat mata.. heheheh kira ngantok tahap kronik la tu.. kul 6 petang baru la selamat sampai umah.. Alhamdulillah... letih sgt sgt.... ni nak sambung berehat..

sekian dulu ek.. jumpa lagi


mrasa la korang tengok kain langsir umah bujang shin.. lama tau ngecek.. baru dapat.. tp awal bulan kena bayar balik kat mak shin hehehehehe.. cantik x? english curtain..

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

3 comments:

Anonymous said...

Jom balik kampung!!

arianni>>

~ujicham~ said...

cantiknya kain langsir tu.

AzAz said...

tangkak... mmm x prnh pegi... satu lagi kilang claytan... bestnyer tmpt tu... klu gi sehari x cukup...