Sunday, April 12, 2009

orang bujang ke dapur part 11

malam tadi shin ngantok sangat.. awal tido.. plak tu sorang sorang kat umah... dah la sunyi.. parent kuar dari petang.. letih sbb petang nya shin men tennis.. tengah sedap sedap membuta.. dengar bunyik orang borak borak kat luar bilik.. hmm tengok jam dah kul 1 pagi lebih.. parent baru balik.. shin kuar sat nak pee pee...

skali tengok ada hadiah besar... wahhhh apa benda tu... kebetulan adik shin pun baru balik dari merayap.. bukak jer.. tengok babah dapat microwave.. eiii beshnya...



rupanya babah dapat hadiah sempena Maal Hijrah ngan Maulidurasul.. oh.. ntah ngaper mood dia baik pagi tu.. dia bagi duit jajan hehehe.. mak dok jeling jer... mak ckp watpe bagi.. eiiiiiii dengki! mencik tul.. dia still ungkit shin dapat duit Rm180 hadiah mancing.. tp x belanja diaorg.. adoii.. x paham paham lagi agaknya.. duit tu dah tinggal Rm100.. orang nak bayar pi Redang.. orang sendiri x enjoy duit tu... mencik mencikkkkkkk!

babah pun xde cakap apapon.. ek eleh.. suka ati la kan.. orang dah bagi.. shin amik jer.. tp mak awal awal sound.. microwave tu.. letak kat umah sini.. x leh bawak pi umah bujang.. eii kedekut... hajah bakhil ( derhaka x ckp mcm ni?? ) ngee~

bila ada barang baru ni.. mula la semangat nak try masak masak.. babah pun ada suh try bakar ayam guna microwave tu.. hehehe test power katanya... gigih ni nak bangun pagi pi pasar beli ayam.. tp bila orang mintak mak duit untuk beli ayam.. ada ke patut dia x mo bagi duit.. mak suh pakai duit yg babah bagi kat shin malam tadi tu... erkkkkkkk... x patut tul...!!

maka pagi tadi shin pegi pasar ngan mucung sedepa!

dalam kete ni gigih calling calling anak didik Martha Steward ( Izam Ezri ), ngan anak didik Jamie Oliver ( azim ) ngee... pasal shin x tau camne nak bikin ayam bakar guna microwave.. almaklumlah.. sblm ni miskin.. x mampu nak beli microwave.. sib baik dapat free ni hah.. kalo x... memang x merasa guna..

so ada 2 versi resipi ler.. shin pun combined kan... makan terhasilah resipi Ayam Panggang Inesen Berempah... huhuhuh hah.. hanya orang inesen jer mampooo membikinnya.. korang mampoo??

jom kita jenguk apa bahan bahan serta cara cara membuatnya... jom masak masak!!



pelakon utamanya sekor ayam tertonggeng yg di sembelih secara halal. korang leh guna seko atau pon.. dipotong dua.. buang la apa yg patut.. basuh bersih bersih..



Bahan (A) kita ada 6 @ 8 ulas bawang merah, 6 ulas bawang puteh, halia, lengkuas, kunyit dan juga cili kering ( ikut suka korang ) kalo nak pedas.. letak lebih skit..


bahan (A) tu korang blend.. letak jangan banyak sangat air yer.. cukup untuk memudahkan ianya dikisar saja..



kemudian... korang perlukan 100 bijik kacang tanah.. lebih kurang la.. 4 sudu.. korang sangan dia.. dalam erti kata lain.. goreng tanpa minyak.. then.. buang kulit dia.. tumbuk.. x yah halus sangat pun x per..


pastu.. korang perlukan serai, 1/2 sudu jintan manis, 1/2 sudu jintan kasar, 1 sudu besar ketumbar, 1 keping asam gelugor, 1 camca lada sulah, daun kunyit ( kalo suka ), kacang yg dah di tumbuk tadi... santan kelapa ( 1 bijik ).. oh ya jintan dan ketumbar tu.. korang leh tumbuk kasar.. kira ni bahan (B) la yer..


mula mula.. panaskan kuali.. masukkan 1/2 cawan minyak masak ( agak agak la ), kemudian.. tumis bahan (A) yg telah di blend tadi... agak agak rata...


kemudian... masukkan bahan (B) plak... gaul rata.. x yah lama lama k.. cukup sekadar di gaul rata...


masukkan santan yer... kacau bilau kan dia... masukkan garam secukup rasa.. jangan banyak banyak.. kurangkan masin dalam masakan.. huhuhuh INGAT.. jangan tumis lama lama.. sebab nanti kan korang nak masak dalam microwave plak..


lepas tu.. korang ratakan bahan yg di tumis tadi kat ayam... hah... pastikan rata yer.. semua pelusuk di letakkan rempah.. korang kelar skit skit bahagian ayam yang korang rasa agak tebal ek... biar meresap rempah tadi kedalam daging..


perap la dalam 30 minit hingga sejam... hah kalo korang nak lama lama pon bole.. ikot suka korang la... tp 30 minit pun dah cukup dah.. berasa!!


selepas 30 minit.. korang masukkan dalam bekas yg bole di masukkan dalam microwave.. hah.. korang leh letak skali kentang.. bawang.. atau tomato masa nak bakar.. kalo ada lemon.. korang perah skit..dan bakar skali kulit lemon tu..


oleh sebab microwave yang shin guna ni.. auto.. so shin x perlu setting berapa darjah tahap kepanasan yg diperlukan.. kalo korang punya jenis microwave kena setting.. hmm dalam 200 darjah celcius ek.. bakar dalam 30~40 minit.. ikut tebal isi ayam tu...


nahhhhhhhh mrasa korang tengok hasilnya bila dah siap.. sedapppppp.. x tipu.. kalo korang nak lebih garing.. bakar lagi 5~10 minit.. tp ni pon dah kira ok.. well done.. x over cook...

****

so inilah makanan tengah ari shin seisi family.. kebetulan kakak shin ngan anak dia datang.. so.. kitaorg makan jer ayam.. xde makan nasik tengah ari ni.. tu pun dah kenyang.. seko ayam makan 6 orang.. kenyang sangat...

so.. korang pun cuba cuba la... sekian dulu ek.. jumpa lagi

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Zayriz said...

OMG!! nmpk mcm sedap.. tatou plak Shin pandai masak.. mesti besh!
oops terliur plak.. huhu~

airy said...

perghhh shin nanti aku balik kluang gi umah ko eh nak makan hayam tuh....kelazzzzz

Eragon_iz said...

x mengajak pun..

i'm shin... i'm inesen said...

zayriz : haaa.. nengok jer dah mcm sodap kan.. kalo rasa.. lagi sodap... cayo la den!

airy : mak hayam kluang nak balik makan hayam ek?? huhuhu

eragon : ehh bukan ker shin ada ajak ajak ayam.. pesal x datang! ngee¬