Thursday, April 30, 2009

jom balik kampong


seawal kul 6 pagi.. parent shin dok ketuk ketuk pintu bilik.. suh bangkit tido.. hehehe.. degil.. 6.30 pagi baru shin mamai mamai masuk bilik mandi.. parent dah complete bersiap.. tinggal tunggu shin jer... sambil buat muka inesen.. shin 'terkeseng keseng' bersiap...

* terkeseng keseng = lambat lambat

hari ni.. kitaorg sekali lagi balik kampong.. kerusi roda untuk pakcik shin yg sakit tu dah ada dah... tinggal nak bagi jer... sian lak kalo di lambatkan bagi.. kalo dah ada kerusi roda tu.. memudahkan skit pergerakkan pakcik...

kul 7 pagi lebih kitaorg gerak.. sampai Pagoh dekat kul 9.30.. pastu parent singgah pasar Kg Paya Redan.. beli ikan ngan sayur.. then kitaorg bekfes.. pastu baru pi umah atok shin..

sunyi jer.. pasal anak anak mak usu skolah.. atok plak.. ari ni mood dia nak menoreh.. sampai jer.. shin ngan mak terus pi dapur.. buat keje apa yg patut... shin lak... tolong menyibuk.. pastu kuar snap snap gambo hehehehe


inilah rumah atok shin... tp shin suka pattern sebelum ni.. masa semuanya still kayu.. masa arwah nenek ada.. rasa hepi sangat tiap kali nak balik kampong.. even arwah nenek garang.. tp bila sebut nak balik kampong jer.. sangatlah x sabar nak jumpa dia... masa tu.. kat umah ni ada dapur guna kayu arang... perghhh seronok... tiap kali nak masak.. nenek suh shin idupkan api.. huhuhuhu.. tp sekarang dah xde dapur tu.. pak usu dah renovate dapur...


nak pasang siling x mampu.. so arwah nenek shin pandai menjahit.. dia ambik kain kain perca.. cantum cantum... pastu wat mcm siling... ni la peninggalan hasil kerja tanga arwah nenek... dulu dia leh wat satu umah... tp... la ni tinggal skit jer.. mungkin koyak kot... dah berpuluh tahun siling kain ni ada... kalo dulu.. shin ngan adik beradik siap main teka teka.. kain perca tu baju sapa.. ada kain perca baju mak.. baju akak... baju mak usu.. baju nenek.. huhuhu best!! tiap kali nak raya... tiap kali nak wat keje kawin.. nenek la paling sibuk.. x reti dok diam... rindu kat nenek!


ni ler atok shin.. atok Ibrahim.. ngee... masa shin snap pic ni.. dia x pasan... kalo dia pasan.. haram dia x mau di ambik gambo.. naper ntah.. atok shin ni kuat bebel hehehe... kadang kadang sedikit boring nak layan.. sbb dia suka cakap berulang ulang.. padahal.. dah cakap benda yg sama lebih 3 kali.. huhuhu.. amponnn tok!

atok shin ni pak bilal kat kampong ni... masa nenek sakit dulu.. atok la yg sabar menjaga nenek sepanjang 2 tahun nenek kena stroke.. atok penah cakap... ralat sangat sebab dari muda sampai tua... jarang dapat berbuka sama sama family... yer la.. sbb tugas bilal nak mengazan time bebuka puasa.. bila mana nak sempat berbuka ngan family kan... cian atok!

atok shin ni kalo tengok live.. betul betul mcm ada iras indian skit.. ngan kulit dia.. ngan hidung dia.. arwah pak ngah shin sebijik mcm hero hindustan heheheh.. hensem!!!

nenek shin lak... kalo shin tengok mana mana nyonya cina tepi jalan.. yg dah tua tu.. teringat la kat nenek.. ngan mata kecik.. skali pandang.. iras iras jer huhuhu masa shin kekecik dulu.. suka cium bau baju nenek yg penuh ngah kesan getah lepas menoreh... huhu rindu bau tu!


ni plak umah anak anak atok.. kira pak ngan mak sedara shin ler.. dekat sebelah menyebelah jer.. huhuhu dua tiga kangkang dah sampai huhu seronok dok dekat dekat... time seronok seronok.. time kecemasa.. sedih sedih.. masing masing dekat.. sama sama rasa...


yang ni plak.. umah pakcik shin.. baru nak bikin.. adik mak shin yak no 4.. lepas pencen dia nak terus duduk sini... umah dia yg kat muar.. anak anak dia duduk... hish.. pesal la x wat rumah kayu... x meriah raya dok umah batu... ngee~


depan umah atok ni lak... pakcik shin dah chop nak wat rumah.. adik mak shin yak no 8.. hmm dah siap sodok tanah... nanti ada lagi tanah atok yg makcik shin dah chop nak wat umah lepas pencen.. ececeh.. semua dah chop... mak shin ngan ada lagi sorang makcik shin jer xde chop chop.. gasak diaorg lah... seronok la nanti bila semuanya dah berkumpul.. lagi semangat nak jumpa selalu... seronok seronok seronok...



ni ler parit yg shin suka godak dulu... asal balik kampong.. mesti nak berkubang... tapi dulu parit ni besar... air dia bersih... hehehehe.. seronok... la ni di besarkan parit ni sbb nak elakkan banjir..


kat belakang umah atok shin... ada kubur india... hmmm masa kekecik dulu.. takut sangat kalo terpandang kubur ni... kalo memalam mesti ada bunyik bunyik.. hish serammmm... dulu sekitar umah atok shin xde pokok kelapa sawit... semuanya pokok getah... mak shin cakap.. pontianak suka sengayut... main main kat pucuk pokok getah.. iyo o jer.. huhuhu


lepas zohor.. kitaorg pegi umah pakcik shin yg sakit ni.. pakcik nuar nama dia.. shin panggil pak wan jer.. adik mak shin yak no 6.. suka dia dapat kerusi roda.. even dia nak cakap tu x berapa jelas sangat... hmm cepat cepat la sembuh ek!

sempat jugak kitaorg singgah umah kawan lama mak shin.. dekat area situ gak.. sakit.. kena stroke... hmm sedih jer masa mak shin jumpa kawan lama dia tu... kira pangkat pangkat atok gak la.. sedara.. bau bau kentut...

insap kejap bila tengok orang sakit.. esok lusa.. kalo mak abah shin sakit.. family shin sakit.. camne nasib diaorang... kalo shin sakit?? camne la nanti.. sapa nak jaga shin... tu la harap kalo Mohd Shamsul Bahari dah puas dok KL.. cepat cepat ar balik sini.. dok kampong.. x yah jauh jauh.. family dekat jer.. jangan la dok KL ek!!


sebelum balik.. sempat shin snap snap gambo buah manggis ni.. nyum nyum.. ada chance sebulan lagi dah leh balik kampong makan manggis lak... buah rambutan pun ada.. durian... tp shin paling suka buah manggis... sedappp!

oklah... selamat bercuti ek kengkawan.. jaga diri bebaik.. jumpa lagi...


m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Kaka' said...

wahh meriah..manggis belum masak pun sedap..
sedap kalau baling kat kepale huhu

AzAz said...

entry silam ni mengingatkan daku kat kampung atok... ada sungai.... ada dusun buah... mmm... smua tu dah xde, habis dijual anak2nya yg mata duitan... sungai pundh xleh mandi, ada buaya darat Opsss...