Tuesday, August 16, 2011

16 hari dibulan Ramadhan - 5 sebelum 5

Rasulullah SAW bersabda: “Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama, masa sihat sebelum sakit. Kedua, masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga, masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat, masa muda sebelum datang masa tua, dan kelima, masa hidup sebelum tiba masa mati.” (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

kengkawan.. haa... pernah dengar 5 sebelum 5 perkara?? haa.. kalo kita baca dan faham bebetul.. benda ni pon kita leh relatedkan ngan bulan Ramadhan.. amalan puasa kita...

bila masuk bulan Ramadhan jer ada orang sihat tubuh badan.. tp sengaja tak mahu berpuasa... saje beri alasan sakit gastrik.. uzur la.. macam macam.. bila dah sakit.. x leh rasa nikmat makan.. nak kena operation.. time tu la terpaksa berpuasa.. tahan jer la lapar.. haus semua.. time masuk Ramdhan pun x dpt nak berpuasa ngan betul.. ngan selesa.. pasal nak kena makan ubat semua... hurm.. haa nyesal tak masa sihat tak berpuasa??

ada orang time kaya dia lupa dunia.. lupa akhirat.. manja.. sanggup pergi luar negara sebab xmo bagi orang nampak dia tak puasa.. haa yelah.. banyak duit.. buat per nak susah susah puasa kan.. kalo yg baek skit.. dorang puasa.. tp membazir.. nak berbuka kat hotel mewah.. buffet hebat2.. restoran best best.. sibuk ngan berbuka sampai terlepas solat maghrib.. pastu penat makan sampai x solat isya'.. x solat teraweh.. patutnya.. puasa ni la kita mengajar erti camne rasanya org susah.. haa nnt dah hidup susah.. baru tau.. haa nyesal tak membazir time puasa??

time bulan Ramadhan ni.. kita kena wat sekali aktiviti Ramadhan.. mcm mengaji Qur'an, solat jemaah kat masjid.. bersedekah.. buat amal kebajikan.. haa lapangkan diri ngan wat benda benda tu semua.. amatlah rugi kalo kita cuma berpuasa jer.. tahan lapar dahaga.. masa lapang kita habis camtu jer.. amat lah rugi kalo kita x sedar.. masa bulan Ramadhan ni.. setiap pahala amalam kebajikan kita di gandakan.. haaa.. korang nyesal tak berpuasa jer tp x wat apa apa amalan laen??

bila kita muda.. sihat.. time ni la kita berpuasa sungguh sungguh.. haa.. jgn malas malas pi teraweh.. jgn saje cari penyakit konon xleh puasa.. dah besar mesti la tahan skit.. kalo pedih pedih perut tu biasa la.. haa camtu la orang yg miskin kelaparan.. mcm tu la dorang rasa.. nnt kalo muda muda dah tak reti puasa.. nanti dah tua lagi la.. x larat nak puasa.. camne?? nyesal tak korang x puasa time muda muda??

haa.. yg last ni lagi best.. kalo time hidup ni la korang x puasa time bulan Ramdhan.. kalo dah mati esok.. lagi la.. mmg x dapek nya nak puasa.. kena seksa lagi ada la.. huhu ajer ler.. time tu menyosal x guna der... haaa nyesal takkkkkkk???

Firman Allah SWT: “Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh. Mereka berpusu-pusu dengan kebenaran dan berpusu-pusu dengan kesabaran.” (Surah al-Asr, ayat 1-3)

m(^o^)m
*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

:|: TinTa Kibod :|: said...

shin, gambo kecik takbleh bca..huhu

i'm shin... i'm inesen said...

ayu : huhu... eh aritu org lik kg jumpa fariz.. terserempat masa lik bazar.. x sangka dia prasan orang dok jalan kaki time tu

::FAIZ FARISH:: said...

semoga kita mati dlm iman dan dlm islam

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : amin~