Tuesday, August 9, 2011

9 hari di bulan Ramadhan : fuiyoh.. cayalah~

 
kengkawan nak tau??? haaa.. ni shin nak cite ni.. tadi masa kat tempat keje.. senior shin dok cite pasal pelaburan emas Maybank.. shin ni x berapa paham sgt.. yg shin tau ASB jer.. nge.. senior shin ni mmg selalu la masuk investment ni.. dari yg skim cpt kaya.. mutual2.. sampai la yg terbaru ni pelaburan emas.. x serik serik... 

tp ada satu benda yg shin mmg tabik spring toink toink kat dia.. ngee.. haaa nampak gambo kat atas tu.. haa tu duit syiling 50 sen yg shin kumpul sampai dapat beli butang.. dekat setahun simpan baru dapat Rm60... tp senior shin tu lagi hebat.. dia x ingat dia simpan baper lama.. dia rasa dalam 2-3 tahun gak.. nak tau tak baper dia dapat?? haa.. cer tengok gambo kat bawah ni.. gambo ni shin mintak dia bluetooth.. so camera hp dia agak blur blur skit.. ngee~

kalo korang nak tau... setelah di hitung dari pagi lepas bebuka.. sampai ler kul 11 pagi ( housemate dia tolong kira ), pastu dia ckp.. dia pi bank bawak bank mcm pikul apa benda la berat.. mmg berat giler.. pastu.. semua skali duit syiling dia ( ada campur skit duit ketas )... haa semua sekali ada Rm1055.00 tunai... ajer giler...


pastu.. dia pon gembira la dapat bukak buku ni tp guna nama kawan dia.. pasal IC dia xleh guna.. cip rosak.. shin pon x paham.. naper dia x leh tunggu.. dia ckp nnt emas makin naik harga.. so mungkin dia guna nama kawan dia dulu.. pastu nnt dia jual emas tu.. pastu baru dia bukak guna nama dia selepas dia bikin IC baru...

p/s : agak lecey gak kalo cip IC x leh pakai ek

camtu la gamaknya.. so korang.. kalo ada duit sen sen.. jgn la buang merata ek.. simpan ler elok2.. masuk la dalam apa apa.. nyorokkan bawah katil.. kot kot lepas 2-3 nnt.. duit tu leh jadi ribu ribu.. haa pakcik kayo... apapon.. menyimpan mmg amalan yg bagus kannnnn!

shin terus teruja nak menyimpan syiling *nanges

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen


8 comments:

luddin said...

simpan sikit-sikit lama lama jadi bukit..

ed shokolath said...

hahahahhaa...bila baca entry shin ni.. tetiba semangat nk kumpul syiling membuak2... tp umo pon dh tua.. agaknyer nk kumpul smpai sribu.. mau 10 tahun kot.. ngeee :)

::FAIZ FARISH:: said...

hebat

:|: TinTa Kibod :|: said...

pesan kt mber shin tu..
simpan emas fizikal lg elok..
simpan dlm gold saving, nt nk kuarkan duit emas tu ikot bank (amat rugi) bukan pasaran semasa, bank berhak nk buh sukahatidorang je nak letak berapa..

beli emas fizikal bkn kt kedai emas..tu lg cekik darah haha...beli dgn pemborong yg slalu jual dinar emas tu..harga lg murah dr kedai emas...

klu ikutkan kwn shin ada 1k lebih tu dh leh dpt 1 dinar emas 916/999...

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : sikit sikit lama lama jadi banyak ar

i'm shin... i'm inesen said...

ed : huhu.. aikk senior shin tu 2-3 tahun jer der

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : kannnnz!

i'm shin... i'm inesen said...

tinta kibod : dia x jadi wat investment.. dapat hidayah lepas solat subuh katanya.. ngee~