Monday, January 27, 2014

KWSP

arini shin gigih mangon pepagik.. terus sesiap drive gi bando Kluang semata nak uruskan pasal kuar duit KWSP utk bayo baki loan umah.. ni tahun ke dua shin wat lepas tersedo yak bank banyak sgt amek riba' dari bayaran bulanan.. lepas 10 tahun x beganjak langung hutang shin.. rugi nyaaa x wat dari dulu.. mmg rasa ralat sgt #nanges

permohonan  utk dapatkan statement penyata baki loan umah ni shin dah wat 3 minggu lepas.. proses nak tunggu Bank Negara antar statement ni amek masa 2 minggu.. then org bank call suh amek tp shin x sempat nk settlekan.. minggu ni baru ada free skit.. 

oleh sbb shin dah penah wat settle baki loan sebelom ni.. so proses kat KWSP senang jer.. bagi IC ngan penyata balance loan daru bank.. pastu siapp.. x sampai 10 minute pon

p/s : orang yak jaga nombor giliran kat KWSP Kluang molek sgt.. hukkk manis senyuman.. siap masa shin nak duduk dia tolong tarikkan kusi.. punyalah dari jauh di kat mesin nombor giliran tu dia leh datang gi kaunter semata nak tarikkan kusi huhu.. malu tauuu.. shin pandang muka dia.. pastu pandang muka akak KWSP kat kaunter.. akak tu pon pandang staff dia ngan muka pelik.. pastu dia senyum.. hahaha.. jantung shin bedebar debar gitu.. ntah bila laaa dpt gi lagi KWSP ni.. setahun sekali je la gamoknya.. hope tahun depan di keje lagikkk #nanges

tu diaaa.. balance hutang shin.. banyak lagik.. mana nak cekau 30K.. aduhai.. semoga Allah permudahkan niat shin nak jauhkan diri dari riba' ni.. ada gak terfikir bebaloi ker shin wat camni.. mesti duit KWSP shin makin skit.. hurmm tp shin lagik sakit ati bila pikir bank banyak amek untung camni.. tertekan sgt.. shin dah la jenis x suka hutang hutang ni.. mcm hutang rumah.. kenderaan mmg x leh elak la kann.. mmg tertindas ngan riba'.. x kira la cara konvensional atu pon islamic.. sama jer..

terbaca satu berita pasal saranan Tengku Razaleigh suh kerajaan kaji sistem berbankan dan kewangan Islam yak x berapa Islamic.. hurmm mmg betul sgt.. hope kerajaan wat la sesuatu..  bank jgn la sesenang gunakan perkataan Islamic tu.. tp tetap terapkan riba'.. Islam mengharamkan riba'.. ingat tu!

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah, hari ini menyarankan satu kajian semula dilakukan ke atas sistem perbankan dan kewangan Islam untuk memastikan sistem itu berlandaskan prinsip ekonomi syariah.

Beliau berkata pada awal-awal dahulu, ketika sistem itu baru mencari tapak dalam industri, terdapat kecenderungan untuk mencipta produk kewangan Islam tanpa mengikut piawaian dan prinsip Islam yang ketat.

"Masanya kini sesuai dan tepat untuk menjalankan satu kajian semula ke atas sistem ini dengan tujuan memperkemaskannya. Ini adalah sebahagian daripada pelaksanaan jaminan kualiti yang berterusan yang perlu kita lalui untuk memastikan amalan kita benar-benar mengikut kehendak syariah," katanya dalam ceramahnya yang bertajuk "Islamic Finance: Straying From Syariah and Pioneer's Path" semasa melancarkan sebuah buku bertajuk "Islamic Transactions and Finance: Principles and Developments" di Institut Pengajian Islam Lanjutan (IAIS) hari ini.

Tengku Razaleigh berkata sistem tidak akan terjejas jika tujuannya adalah untuk mengkaji semula tentang apa yang halal dan haram dalam perbankan dan kewangan Islam.

Beliau berkata ketika peringkat awal perbankan Islam di negara ini, sememangnya ini tidak dapat dielakkan kerana pemahaman dan pengukuran sistem ekonomi dan kewangan diasaskan kepada sistem konvensional.

Ini mungkin telah menyebabkan pembangunan produk yang kurang sempurna dan tidak menyeluruh apabila diukur berdasarkan ekonomi syariah, tegasnya.

Mengenai buku itu, Tengku Razaleigh berkata ia adalah koleksi esei berdasarkan penyelidikan dan amalan kewangan Islam di negara ini.

"Saya pasti ia amat bernilai dan amat membantu bagi pengamal dan pelajar perbankan Islam," kata beliau.

Buku itu diterbitkan bersama oleh IAIS dan Malaysian Current Law Journal Sdn Bhd. Salah seorang daripada penyusun buku ini ialah Sheila Ainon Yusoff. - BERNAMA

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

12 comments:

Sobri Yaacob said...

bgus shin..muda2 dah ada rumah :)
nanti p johor jalan2 bleh tumpang.. *muka x malu* ha..ha..

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : huk oloh.. muda kebenda.. umo 36 dah.. patot dah ada 2 bijik umah hahaha.. tamahak.. meh la dtg umah

Sobri Yaacob said...

serius shin 36..i thing umur shin dlm 29..wah..awek muda betul muka.. ha..ha.. ni ajak2 betul2 ke ajak2 ayam..ha..ha.. untung tket flight murah..pgi balik 55..ish...susah nak dpat tu

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : alololo mudanya 29 hahaha.. ajak bebetul ler.. nnt leh makan ayam ek.. masa tu ngah murah ticket.. ada beli beberapa ticket utk becuti selain KK #sengih

azieazah said...

Awak dok Johor. Bayar di KL. Beli rumah di Bangsar kah?

i'm shin... i'm inesen said...

azieazah : itu alamat CIMB beso kot.. tercatat kat penyata baki yak Bank Negara kuarkan.. shin amek kat CIMB Kluang smlm..

Aisyah said...

shin..bln 3 gi kwsp lg print penyata tahunan lps dpt dividen nnti..ada chance jumpe lg..hee

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : semata kann.. tp mesin kiosk tu xde sapa jaga.. so x dpt la nk menyapa dia

t.a.t.a said...

See.. abg shin. Ramai ingat abang muda belia lagi. Hahaha.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : dorang nengok sekali imbas kot huhu

Sobri Yaacob said...

terima kasih abg shin #tetiba..nanti klau saya p sana ..kita contact la.. bkan apa nak tuntut ayam free..ha..ha.

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : meh la jgn memalu