Tuesday, July 22, 2014

cerita ari ke 24 puasa : siap sedia raya 4

ada lebih kurang 5 ari lagik nak raya.. skrg ni rasa mcm semua benda nak di buat.. tambah tambah plak mak shin x sehat.. cian dia.. terbaring jer.. dah dkt seminggu lebih dia berkeadaan camtu.. dah suh gi klinik.. tp dia xmo.. kalo hari hari x makan.. acaner nak ada tenaga.. dalam x sehat sehat tu.. arini siap gak dia wat rempeyek.. tu jer la kuih raya yak dia wat tetiap tahun.. maruku ngan rempeyek.. dedua kuih ni shin x minat hehehe.. 

tugas malam ni.. shin besih kan skit skit bekas isik kuih raya.. haa guna setahun sekali kann.. mau berdanau kata org Johor hehe.. kena besihkan skit skit.. walopon nampak mcm senang.. tp lecey.. benda benda lecey ni mmg mak shin x suka wat.. adik shin lagik laaa.. pemaleh.. so nak harap sapa lagik?? huhu #redho

kalo tang biskut.. mmg mak shin x amek port.. kalo ada tu ada lah.. lebihnya nnt dia akan beli jeruk ker.. gegula ker.. kek buah ker.. kengkadang ada gak la dia merungut huhu.. menantu menantu dia xde plak bagi biskut raya.. ish ish.. bila dia dah start cite bab tu.. malas shin nk join borak.. paling tak shin akan ubah topic.. lagipon.. shin mmg ada beli gak biskut raya CNI.. tetiap tahun shin beli untuk mak.. shin lebih prefer beli kat situ.. sedap.. kualiti sama jer.. kalo beli kat luar takot nampak cantik.. tp rasa x sedap.. dalam xde biskut raya.. bila shin kekira kat gobok.. mau dah 10 jenis kuih raya huhu.. ok la tu..

InsyaAllah.. nnt kalo shin dah kawen.. kalo pon wife shin tu nnt xde terfikir atau teringin nak watkan mak biskut raya.. mcm selalu la.. shin sendiri akan buat or belikan mak biskut raya ek..

dari dulu kalo shin beli biskut raya.. mmg shin akan bajet bajet.. kalo leh xmo la belanja lebih sampai Rm100.. cuma skrg ni biksut raya makin lama makin mahal.. kalo satu telap jer dah Rm24.. haaa mmg dpt beli 3-4 jenis jer la.. lg pon org skrg kalo raya dorang x makan sangat biskut biskut ni.. paling tak pon.. kepek ubi pedas.. takpon kepek pisang.. haaa hok tu laku ler..

bekas isik kueh raya dah siap kemas.. nnt malam raya baru isik biskut nyer.. benda benda ni mmg nama shin wanted ler.. pasang langsir ker.. mop lantai ker.. kemas ruang tamu ker.. ganti sarung kusyen.. anyam ketupat.. haaa shin ler.. kat umah ni ada 4 orang jer.. mak.. babah.. shin ngan adik.. 

mak shin mmg dia banyak kat dapo.. babah shin lak.. no komen.. adik shin lak mmg pemalas tahap gaban.. so nak tak nak.. shin buat ler.. tp nnt kalo bab tangkap ayam.. gi anto sembelih.. bersih bersihkan ayam ker daging ker.. haaa tu mmg shin x buat ler.. banyak cantik la kalo semua shin nak kena wat kann.. tu semuaaa.. adik ngan babah shin punya tugas huhu

ni nasib baek shin dah x dok umah bujang.. kalo tak.. nak kemas umah bujang.. nak kemas umah mak.. pengsannnnn #nanges

kejap jer kan dah nak raya!!!


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Sobri Yaacob said...

ar ah shin kalau sob cari kerepek pedas dgn kuih yg ada coklat ye..kalau kuih lain memng x makan sangat.. yg penting tu ziarah menziarahhi..
btw tq kad raya.. mak call ada org bg kad raya.. tkejut jugak dah berpulih tahun x dpat..terima aksih sangat2..nanti balik kmpung baru bka kad raya shin :)

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : alololo sampai mak call bagitau ek hehe