Monday, July 7, 2014

cerita ari ke 9 puasa : Tortilla Chicken Wrap

hye kengkawan shin kembali bersiaran dari dapur.. hikk.. terfikir nak makan apa la utk bukak puasa ni ek.. pastu terpikir nak wat Tortilla Chicken Wrap.. try google resepi ngan cari kat YouTube.. hmm aiseyman.. byk gak barang nak kena beli.. malas nak ke bando.. so.. shin wat pakai apa yak ada jer la.. pastu gi kedai dekat dekat kampong ni je beli apa yak bole di guna huhu.. 1st time buat dan utk makan sendiri.. kira halal laaaa..

jom shin nak share resepi Tortilla Chicken Wrap ala ala shin nyer.. mungkin korang yak dah selalu wat rasa yak bahan x cukup.. haa jgn lupa share resepi yak sebetulnya ek #maceh

ni jer bahan yak shin pakai.. mostly lebihan bahan masa wat Roti John aritu.. Tortilla Wrap tu shin beli kat Tesco masa sebelom puasa.. pastu shin guna beger Ayam.. dah pepetang xde nyer nak gi paso cari fillet ayam.. pastu shin guna cheese.. daun salah.. tomato.. bawang merah.. bawang puteh.. mayonis biasa ngan black pepper.. pastu sos cili..

memula shin masak beger ayam tu dulu ek.. paling palingkan dia.. cucuk cucuk skit bagi dia masak kat dalam tu.. xmo garing sgt nnt kering plak..

shin gunting dia jadik camni.. malas nak guna pisau

then shin tumis bawang merah ngan bawang puteh.. masokkan skit serbuk kari.. pastu bubuh daud bawang sama daun sup huhu tu pon belen masa wat Roti John.. pakai je la.. then masokkan potongan beger ayam tadik tu

pastu panaskan tortilla ni.. ekot suka korang.. kalo nak makan time tu gak.. leh la panaskan sampai garing.. so agak ranggup la.. kalo nak makan lambat lagik nk masok waktu bebuka.. panaskan ala kadar jer.. sbb nnt tortilla ni kalo dah sejuk agak liat..

pastu shin sapu skit permukaan tortilla tu ngan sos cili utk rasa skit pedas.. pastu shin bubuh la ayam tadik.. pastu letak mayonis ngan mayonis black pepper.. pastu letak hirisan tomato sama daud salad.. last sekali letak cheese

kalo yak suka pedas.. letak lebih skit sos cili ek

tadaaa.. dah siap ponn.. huhu dah siap utk di telan.. tp kena tunggu azan Maghrib dulu.. huhu.. Tortilla Chicken Wrap ni mmg sesuai utk pembuka selera time bebuka puasa dan time bekpes ek.. selamat mencuba semuaaaaa~

Sabda Rasulullah SAW :
 “Sesungguhnya doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa itu ialah ketika dia berbuka.” 
 Hadis riwayat Ibn Majah

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen


2 comments:

Sobri Yaacob said...

Tortilla Chicken Wrap ..cheff shin..
alamak meleleh ayor liur..mai pos sini sikit :)

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : meh la sini.. shin bikin special