Sunday, January 18, 2009

orang bujang ke dapur part 3

heyyo minna sama~ assalammualaikum ek

apa macam ari minggu korang? besh x? cukup berehat? cukup ker berfoya foya.. kannnnn x cukup katanya... isk isk.. kalo bagi hari cuti 4 ari seminggu pun lom tentu cukup ek..

ari ni shin x de plan apa pon... bangun pun lewat.. kul 10 pagi reti nak bangun.. kebetulan air xdek.. apa la xde bagi notis tetiba air xde.. camne nak mandi wajib ni.. ops! mrasa la x mandi pagi ni.. pastu.. siap siap breakfast shin rempit balik umah bujang shin.. hah kat sini ada air.. ngee~

smlm lepas jer chef Hookies @ Lolita Lempicka Aloya komen yg masakan shin tu menjadi.. wahhh terus tarik balik perasaan frust tu.. so ngan inesen lagi gigihnya.. ari ni shin masak lagi utk santapan diri sendiri.. sentap kan.. nan ado nak teman shin makan.. hik hik.. tp xper.. at least shin membuzy kan diri la di ari minggu ni.. xde la nak melayan perasaan ngan hati yg cedera bagai tu..

so ari ni shin dok masak spageti.. jom makan makan ( mati lah tarik rambut nak hambek tagline maria tungku sabri punya pasal ) m(^o^)m

resepi ni shin dok mandai mandai nokok tambah. sebenonya.. smlm punya lada benggala ngan cendawan shitake ada lebih.. so dari membazir.. x buang begitu saja.. shin letak skali ler.. jom kita tengok bahan bahan dia dulu yer puan puan..

tu dia kita ada spageti, tomato puri ( x kesah la apa brand ), bawang merah, cendawan shitake, meat ball, sosej, buah tomato, oregano, black pepper dan daun basil

memula skali.. puan puan rebus spageti dulu yer.. then panaskan kuali.. letak sedikit butter, tumis bawang merah sehingga wangi.. kendian masukkan cendawan shitake, sosej dan lada benggala yg di hiris... tumis sehingga masak yer...

kendian.. baru masukkan tomato puri, buah tomato yg di potong dadu. then biarkan mendidih.. kendian masukkan sedikit sos cili.. skit jer.. oregano, black pepper, garam dan daun basil.. biarkan semua bahan ni masak yer puan puan


nah.. dah siap pon.. mrasa la korang makan yer.. nyum nyum... sedap tu x gereti tp ada rasa yg tersendiri.. xde macam kat kedai occay~


korang leh letak ayam cincang gak.. x yah letak macam.. tomato puri ngan ayam jer pun dah sedap... ( gambar arkib hik hik.. lama sudah )


kan.... mudah jer kan... x yah korang nak pegi secret resipe ker.. pizza hut ker.. korang leh bikin sendiri.. makan sendiri... lagi puas.. lagi besh masakan utk orang tersayang? ado ker?? shin pon nan ado.. hik hik ( matilah pomote diri ni single n available.. )


selamat mencoba ek~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen


1 comment:

CapTaiN HooKeD said...

Mak suka nok, lepas nih boleh la mak jadikan uols assisten mak plak!!!