Monday, January 26, 2009

orang bujang ke dapur part 4

hye guys... apa macam cuti korang ari ni? Seronok? Beronok ronok?? huhuhu well shin x de pi mana pon.. dok umah sajok.. sbb dok bajet ari ni mesti ramai orang dok melepek kat ari terjun la.. laut la... kat jalan raya lagi la sure jem giler barbie doll.. better dok umah x stress..

kebetulan ari ni makcik shin sekeluarga dari seremban nak datang umah.. dia dok merayap kat umah anak lelaki dia kat pulai indah.. sambil tu singgah umah family shin plak.. adik beradik shin semua balik ari ni... so kitaorg pakat pakat nak masak ler... shin tolong nyibok nyibok sajok.. sambil tu shin prepare ler spagetti utk semua orang makan hehehe.. mrasa semuanya.. kembang lobang idung dan segala lobang yang ada.. org dok puji sedap sedap.. ngee... kannn.. korang bila lagi nak memuji??

then.. sblm tu kakak ipar shin ni baru mengandung anak sulung.. so dia ngidam nak makan kek asam manis.. kannn mendera tu namanya.. mulanya shin selamba jawab malas nak bikin.. ye la dok pk nak cari bahan2 semua.. then nak hadap panasnya masa nak mengukus kek tu nanti.. mak shin yg beriyer iyer suh bikin... takut kempunan la bla bla bla.. lemah skit la kalo orang dah dok cakap macam macam.. untung la org pompuan leh nak ngidam ngidam pastu dapat kan... kitaorg yg lelaki ni ado dapat??

so.. shin nak tepek la resepi bikin Kek Lapis Inesen kat korang ek.. huhuhu mana tau korang teringin nak makan kek ni.. leh la bikin lepas ni kann kann!

kita start ngan bahan bahan dia k



1 cawan majerin, 1/2 cawan susu pekat manis, satu sudu teh baking powder, esen vanilla, pewarna hijau dan pewarna kuning, telo ayam 8 bijik.. * ingat.. telo selain telo ayam x leh ek



1 cawan tepung biskut ( lebih kan sedikit kalu adunan cair sgt ) uol beli la biskut tawar mcm gambo kat sebelah tu.. blender dia bagi jadi tepung.. ayak utk dapatkan yg halus sahaja



1 cawan gula icing ( kurang kan skit kalo xmo manis sgt ), asam masam manis dalam 3 paket

cara cara membikinnya...



untuk hasil yg lebih mantap, uol kena pukul majerin + gulang icing tadi dan telur secara berasingan... pukul sampai kembang semangkuk.. jgn putus asa kalo lambat kembang. itu menandakan korang tukar la mixer korang tu ek.. ganti lebih berkualiti tinggi huhuhu then lepas dah betul betul kembang, korang mix kan dua adunan ni ok


baru lah masukkan susu + esen vanilla.. kacau rata rata... then masukkan tepung biskut yang di campur dengan baking powder sedikit demi sedikit.. sambil tu.. gaul rata.. x yah guna mixer lagik ek... sebelum tu korang panaskan lah alat kukus ni... 1 jer dah cukup.. shin wat 4 adunan tu pasal la ada 2 kukus huhuhu pastikan air panas menggelegak yer. manakala adunan tadi korang bahagi dalam 2 bekas yer.. satu bekas korang taruk kaler kuning.. satu lagik taruk kaler hijau.. atau korang leh tukar kaler apa yg korang suka...



untuk lapisan bawah.. korang jangan letak asam manis dulu.. just biar kosong.. pastukan korang hanya letak dalam 4-5 sudu utk sekali lapisan.. x nipis x tebal.. pastu korang kukus dalam 5 minit atau agak2 adunan ni dah keras mcm span.. pastu korang baru susun asam manis td seperti dalam gambar k



lepas dah siap susun.. korang lapiskan ngan adunan kaler kuning plak.. pastu korang kukus.. pastu... buat step mcm kat atas tadi.. berlapis lapis sampai la abis adunan tadi.. last skali korang kena kukus lebih lama sedikit.. dalam 15-20 minit... lepas tu.. korang bakar plak dalam oven dalam 10-15 minit.. atau sampai dia kekuningan...garing.. kalo kaler dia gelap dan hitam.. itu tandanya korang telelap.. merasa makan kek hangus... pandai kan!


mrasa korang makan Kek Lapis Inesen lepas ni... selamat mencuba ek~

m( ^o^ )m

* i'm shin i'm inesen

6 comments:

Wai said...

wah...!!
menjadi terlalu eksaitet nak buat kek nih.
dulu kalo nak makan slalu upah org lain buat, RM35 tu sebijik!
akan dicuba, insyallah.
=)

Anonymous said...

tunjuk lah gambar bungkusan biskut tu... kang beli yang lain tak jadi pulak...

madz38 said...

shin pun boleh baca blog saya http://madz38.wordpress.com/

i'm shin... i'm inesen said...

cakap jer biskut tawar.. kalo orang kampong sini panggil biskut mayat huhuhuhu kalo pegi kedai jual barang bikin kueh.. depa tau pasal biskut tawar ni.. dont worry.. apa2 jenis bole.. cuma jgn beli biskut merry ker.. biskut lemak ker ek

AzAz said...

dengki lah, tgk ko blh masak dgn baek... manisan masam manis tu... hari2 pun mkn... favorite tuh... tu ari msak macaroni, pas tu spaghetti... pas tu kek lapis, pas ni hapa plak! dengki... dengki... nyer!!!! Opss... sy tau potong/sediakan bahan2 dan makan sajork Opsss....

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : tengok mood ngan tengok bajet ler.. kalo semua ada.. anytime!