Saturday, January 31, 2009

Australia Open 2009 Part 3


hari ni shin bangun awal.. semangat ni.. kul 7.30 pagi dah bangun.. terus bukan tb... then check schedule perlawan akhir Wanita Australia Open.. cehhhh kul 4 petang... hampeh... then terus masuk bilik semua... golek golek.. guling guling... tau tau jer.. tertido.. terbangun kul 11 pagi hehehe... x sengaja...

nak tunggu kul 4 tu.. bukan seksa lamanya... layan tenet dulu... hadap g4m yg semakin kurang pekdahnya hehehe leh la wat abiskan masa..

kul 3 petang lagi shin dak hadap tb... x sabo.. tetap kul 4 petang sekali lagi rasa hampeh.. perlawanan x start lagi.. ngan ucapan la.. interview la.. perghhh bila lah nak start ni.... dah la petang ni shin ada nak main tennis lagi.. lembab mcm siput... siput pun x lembab mcm diaorg ni



4.55 petang pelawanan start antara Serena William vs Dinara Safina.. utk 1st set .. Serena William menang mudah.. macam main tengah tunggul kayu layaknya.. dalam masa 17 minit Serena menang 6-0. Apa kebenda laaa... rugi jer penonton beli tiket... jadi lauk jer~

2nd set.. baru ada rasa pelawanan.. tp masa tu dah terlambat.. Serena memang layak menang.. dalam masa 59 minit.. Serena bergelar Juara Australia Open 2009... ini kali ke 4 dia menang di Australia dan gelaran Grand Slam dia yg ke 10.. awesome.. TAHNIAH... juara berganda.. semalam juara beregu... ari ni plak single... superb!


mrasa pembukaan tahun 2009.. Serena muncul juara.. mungkin sebagai suntikan semangat untuk dia maintain superb perfomance utk perlawanan yang akan datang.. jangan asyik injured jer.. dan yang paling best.. Serena merampas kembali tittle pemain wanita no 1st dunia dari Jelena Jankovic... yessssssssss! Your deserved that gurl~

Dan esok.. pada waktu yg sama... Rafael Nadal akan bertemu Roger Federer.. Tunggu~


Sekian.



* i'm inesen

Nostalgia : Puan Sri Saloma


Saloma - Salmah Ismail ( 1935 - 1983 )

Salmah Ismail dilahirkan pada 23 Januari 1935 di Singapura. Di atas pentas seni beliau lebih dikenali sebagai Saloma. Beliau meninggal dunia pada usia yang muda.. 25 April 1983.. Saloma meninggalkan kita pada usianya 48 tahun. Beliau bukan saja meninggalkan peminat peminatnya.. keluarganya.. tetiba beliau meninggalkan kesepian dan kesedihan beliau. Lebih lebih lagi setelah suaminya meninggal dunia.

Saloma pernah berkahwin sebanyak 2 kali.. Suami pertamanya pelakon terkenal A R Tompel dan di kurniakan seorang anak lelaki Aramli. Kemudian beliau bercerai dan pada 21 November 1961.. beliau berkahwin dengan seniman Agung P Ramlee. Perkahwinan beliau kekal sehinga akhir hayat beliau.. malangnya..tidak di kurniakan cahaya mata.

Selain terkenal dengan kecantikan dan susuk badan yang ramping... Saloma mempunyai aset yang sangat bernilai.. kurniaan Allah S.W.T.. iaitu suara yang merdu. Lagu lagu dendangan beliau sentiasa menjadi hits dan malar segar sehingga ke hari ini.. Antara lagu paling wajib beliau adalah.. Selamat Pengantin Baru.. dan sudah tentunya Selamat Hari Raya... sentiasa relevan pada kita semua.. Selain menyanyi Saloma juga berbakat dalam bidang lakonan..

Saloma sangat sayangkan suaminya, P Ramlee... kerana baginya P Ramlee seorang lelaki yang baik.. seorang yang rajin berusaha.. seorang insan seni yg memberikan segalanya untuk orang ramai. Idea, bakat dan pengorbanan beliau hanya untuk jadi penghibur. Saloma berkongsi suka duka sewaktu zaman kejatuhan P Ramlee.. lebih malang lagi.. di akhir hayat P Ramlee.. segala hasil karyanya di kritik dan di pandang sepi. Saloma turut merasai kekecewaan suaminya itu..

Pada 1 Jun 1984 bersamaan dengan 1 Ramdhadan 1404, satu wawancara terakhir Saloma dalam majalan Dewan Budaya diterbitkan, waktu itu beliau di temubual oleh wartawan Asiah Sarji seminggu sebelum beliau meninggal dunia. Saloma pada ketika itu sangat uzur dan lemah. Saloma menyampaikan rasa kekecewaannya tetang satu laporan di sebuah majalah hiburan ketika itu. Laporan itu menulis kononnya suaranya sedap kerana Saloma ada memakai susuk dan sebagainya. Antara kata kata beliau dalam responnya :

'' Kalau ikut hati, i nak saman majalah tu ''

Beliau adalahlah lagenda penyanyi wanita tanah air kita.. nama beliau seiring dengan populariti lagu lagu beliau sehingga hari ini.. semoga kita terus menghargainya..

Al-Fatehah

dengarlah keluhan hati Saloma.. di tujukan khas utk P Ramlee.. sajak keluhan Saloma ni diperdengarkan pada tahun 1975.. selepas 2 tahun pemergian suaminya. Sayu sekali suara Saloma melontarkan sajak ini... terasa kita sama sama turut merasakan perasaan Saloma ketika itu.. getaran suara kesedihan dan kesepian..

* untuk lebih menghayati sajak ni.. korang mainkan la video kat bawah ni

Sajak : Keluhan Hati Saloma - 1975


Abang Ramlee
Sejuk Tanah Ampang di redup petang
Rimbun daun tembusu memayungi pusara mu
Germersik bisikannya menyambutku
Seakan terdengar suara abag
Dalam syahdu di sayap angin lalu
Abang..
Ku simpan sendu di lapis hati...

Ku keringkan air mata Kuala Lumpur yang sepi
Piano dan biaolamu tetap seperti dulu
Rumah kita dan alam seni lah duniaku
Tiap pagi Jumaat mengusapi rindu
Membacakan Fatehah di nisan pusara mu

Kenanganku..
Adalah juga kenangan masyarakat
Seniman seniwati dan para sahabat
Yang merasa terhutang budi kerana pimpinan Abang Ramlee..

Melalui sejuk tanah Ampang
Melalui rimbun senyum tembusu
Melalui wangi kuntum kemboja
Hmmm.. berkat keramat selendang putihku
Yang Abang belikan dulu...
Semoga abang mendengar bisikan kenangan
Dari sebuah lagu kesayangan ciptaan Abang Ramlee ku
Dalam rindu kasih suara isterimu..

Damai kekasihku di pusaramu
Sejuk tanah Ampang di redup petang
Angin lalu bisikan lah oh rinduku
Dalam lagu kesayangan oh abangku...

video

* i'm shin.. i'm inesen

Friday, January 30, 2009

Australia Open 2009 Part 2


hari ni shin sangat happy... teruja sgt.. seawal jam 11 pagi shin dah hadap tv.. dok tunggu perlawan Final Australia Open beregu wanita.. of course pemain pilihan shin Serena & Venus William dok bertanding... tp sedikit terkilan x dapat tengok sampai abis.. sbb dah time pegi solat Jumaat... balik dari solat game dah habis.. dan resultnya yeah.... Serena dan Venus menang.. Juara beregu wanita.. dok kalahkan Daniela Hantuchova & Ai Sugiyama... puas hati sangat... even Venus kalah untuk acara single.. kemenangan ni dapat mengubati kekecewaan dia dan peminat peminat dia..


mrasa la ko venus.. nasib baik menang... x dpt tittle single.. Juara beregu pun jadi ler kan!

then habis jer training tennis petang td... shin ngan kengkawan lain dok pegi kedai mamak .. selamba suh mamak tu tukar chanel EPSN sbb nak hadap Australia Open sambil ngeteh.. x nak miss perlawanan semi final antara Rafael Nadal dan Verdasco... perghhh sengit sangat.. dalam ramai ramai yg dok ngeteh.. meja kitaorg paling memekak huhuhuu lantak la kan.. x habis kat situ.. shin cecepat rempit balik umah.. sambung tengok kat umah plak.. berbaloi la.. selepas 5 set perlawanan akhirnya Rafael Nadal menang.... superbbb.... mara ke Final ahad nanti utk berjumpa Roger Federer... hahaha dah abis game.. baru shin pi mandi.. perghhh bacin sehh.. dah la bepeluh peluh petang td... dah kul 10 baru nak mandi.. hik hik Rafael Nadal punya pasal!



tu dia... yessssssssss... Nadal mara ke Final.. hope stamina Nadal selaku pemain no 1st dunia cukup untuk dia bergelar Juara Australia Open 2009.. kalah kan Federer.. lanyak dia cukup cukup ek.... do it for me~ huhhuhuu brangan!


dan esok pastinya perlawan Final single wanita... antara Serena William vs Dinara Safina.. shin harap Serena betul betul cukup energy... bersedia fizikal dan mental... u can do it gurl~

ye la tenaga dia sedikit sebanyak dah guna untuk acara beregu kan.. hope masa Final esok.. Serena tetap maintain superb.. shin sokong and awal awal akan hadap tv dok saksikan kehebatan Serena William.. pemburuan untuk tittle Grand Slam dia yg ke 10... harus di ingat.. Serena dah penah jadi juara Australia Open 3 kali.. 2003, 2005 dan 2007. Sapa tau.. utk 2009 dia bakal jadi juara sekali lagi.. woaaaaaa I LOVE THAT!! apapon kita sama sama saksikan petandingan Final esok~


i love Serena emotion... puas ati dapat kalahkan pihak lawan... lantak la masa orang candid pic ni.. nampak buruk ker.. apa ker.. yg penting... yesssssssss i can do it!!! lepaskan perasaan.. berbaloi ngan kerahan tenaga.. skills... shin x sabar nak tengok dia menang.. yess shes will!

apapon... siapa yg menang sapa yang kalah.. semangat kesukanan tu penting... ada aura nak melawan.. xmo kalah... ye la.. sapa suka kekalahan kan... even dalam hidup kita.. x suka perasaan tu.. aim matlamat kita untuk menang.. bermatian matian.. cuba dan cuba buat yang terbaik.. even kita tau lawan kita tu hebat.. kita tak mampu mencipta keajaiban tp kita mampu mengubah keputusan... kejutan... kerana bila ada usaha.. tentu ada harapan mencapai kemenangan... dari situ timbul perasaan kepuasan!

shin harap pelawanan esok akan ada kehebatan.. permainan yang bermutu.. sengit.. saling melawan.. bila peminat tengok puas ati.. even yg beli tiket.. atau yg kat rumah.. masing masing puas ati... yang penting.. dari hari pertama tournament.. shin menepati ramalan pemain pilihan shin untuk ke Final.. yeahhhh... x sabar nak tunggu esok.

sekian~

m(^o^)m
Nadal : sorry la geng... aku terer sangat ari ni.. x pasal pasal ko kalah
Verdasco : perghhh nak wat camne.. xde rejeki... sedey aku beb
Nadal : laaa.. jangan sedey sedey... meh sini aku cium ko..
Verdasco : isk jangan la wey kat sini.. nanti awek aku Ana Ivanovic tau kita ada scandal
Nadal : ek eleh.. takut betina la ko ni.. xper nanti kat bilik kita kiss puas puas nak?
Verdasco : ok jer... tp mcm xde mood la.. sbb ko kalah kan aku.. sedey :'(
Nadal : ler jangan ler camni beb.. ok ok.. apa kata mlm ni turn aku jadi bottom plak.. suka?
Verdasco : suka suka! janji ok! erkk kita dok pelok pelok ni.. stim la plak..
Nadal : tu la pasal... x sabar ni wei... jumpa mlm nanti ek..
Verdasco : ok... ingat.. ko jadi bottom tau Rafa!
Nadal : settttttttttttt!


* i'm inesen

Wednesday, January 28, 2009

panas panas panassssssssssss!


beberapa ari ni.. cuaca sangat panas sehhh... siang malam rasa bahang dia.. kecuali time malam raya cina jer hujan... tp time tido still rasa rimas... mandi ntah baper kali sehari... lebih 3-4 kali.. tu x campur mandi wajib lagik huhuhu


kannnn.. mrasa nak mandi sokmo... kalo bole.. berjam jam mandi pun xper.. lagi lagi kalo mandi berdua.. bertiga atau beorgy hahahaha korang ado?? nak jugek kan!

tekak lak teringin nak minum air yg sejuk sejuk.. huhuhu so tadi pi la beli air tebu.. perghh hampeh.. x rasa pure tebu.. mcm banyak ais jer.. x pasal pasal.. makcik tu kena 'tut' dalam ati.. nak bejual tu biar ler ikhlas... sumpah jadi mesin tebu karang.......... grrrrrr!


hmm minum air kepala muda pun sedap jugak kannn! tp mana lagi sedap.. itu kelapa atau itu lelaki yg sedap hahahaha


bila cuaca panas camni.. jangan la di ajak kuar.. memang malas.. x suka ngan stress panas panas dalam kete.. even air cond tu dah bukak paling kuat.. tetap rasa x selesa.... time camni la mudah nak naik hangin.. pantang silap skit.. huhu muncung jer bibir ni... bole buat sangkut baju.. kalo diam jer maknanya ler yg x kena... sbb tu kalo nak kuar umah.. kalo nak pi jenjalan ker.. shin suka kuar pepagi.. kalo drive shin suka time sejuk-sejuk.. time hujan... bawak slow pun xper huhuh ( slow la sgt kannnnnn )

lepas tu plak... rasa x selesa tido atas katil... bukak baju.. tido atas simen.. x yah lapik apa apa.. perghhh sejuk jer rasanya.... then pepagi terjaga.. kalo dah rasa badan sakit sakit baru pindah masuk bilik heheheh.. kalo x menyedo tu maknanya dah mmg tido mampus la tu...

motippp korang nak skodeng shin tido bogel...!!

time camni la brangan.. beshnya dapat mandi ari terjun ker.. air sungai ker... mesti syahdu rasa.. aman damai sentosa... di tambah plak pemandangan luar biasa.. menarik...kehijauan.. kacak.. ensemmm... hehehe * motip ada agenda tersendirik... kannn takkan la masa mandi mandi korang x cuci bijik mata... tipu la sangatt.....


tu dia... 18sx.. gambo orang mandi bogel... kannnnn tetiba korang stim plak... dasarrrr... ngan budak kecil ni pun korang hadap nak stim stim.. isk isk.. bawak bawak la mengucap...

untuk korang jangan main panas... kang x pasal pasal...hidung berdarah la... pitam la.. dulu masa kekecik.. macam glamer sangat kalo hidung bedarah hahahaha inesen kan.. x tau apa-apa.. tp hidung shin jarang sangat bedarah.. naper ntah.. maybe darah ni cukup cukupjer ada dalam badan.. xde nak membazir sampai kuar lalu hidung kannn hehehehe

dan masa cuaca panas ni gak shin mudah nak kena ulser kat mulut ni.. isk.. gigih ni ari ari shin minum air 'water life' banyak banyak.. sebelum terkena.. better shin elak... kalo dah kena.. perghh sakit siot... nak buat apa2 'job' pon xde mood... hehehehe


makan semangka banyak banyak pun sedap time panas panas ni... nyum nyummmm

harapnya.. jangan la panas berpanjangan.. x larat ni hah... mintak mintak Allah slalu turunkan hujan.. AMIN.. korang jangan lupa.. sediakan payung PINK sebelum panas!!!



sekian ek..
m(^o^)m



* i'm shin i'm inesen

Monday, January 26, 2009

orang bujang ke dapur part 4

hye guys... apa macam cuti korang ari ni? Seronok? Beronok ronok?? huhuhu well shin x de pi mana pon.. dok umah sajok.. sbb dok bajet ari ni mesti ramai orang dok melepek kat ari terjun la.. laut la... kat jalan raya lagi la sure jem giler barbie doll.. better dok umah x stress..

kebetulan ari ni makcik shin sekeluarga dari seremban nak datang umah.. dia dok merayap kat umah anak lelaki dia kat pulai indah.. sambil tu singgah umah family shin plak.. adik beradik shin semua balik ari ni... so kitaorg pakat pakat nak masak ler... shin tolong nyibok nyibok sajok.. sambil tu shin prepare ler spagetti utk semua orang makan hehehe.. mrasa semuanya.. kembang lobang idung dan segala lobang yang ada.. org dok puji sedap sedap.. ngee... kannn.. korang bila lagi nak memuji??

then.. sblm tu kakak ipar shin ni baru mengandung anak sulung.. so dia ngidam nak makan kek asam manis.. kannn mendera tu namanya.. mulanya shin selamba jawab malas nak bikin.. ye la dok pk nak cari bahan2 semua.. then nak hadap panasnya masa nak mengukus kek tu nanti.. mak shin yg beriyer iyer suh bikin... takut kempunan la bla bla bla.. lemah skit la kalo orang dah dok cakap macam macam.. untung la org pompuan leh nak ngidam ngidam pastu dapat kan... kitaorg yg lelaki ni ado dapat??

so.. shin nak tepek la resepi bikin Kek Lapis Inesen kat korang ek.. huhuhu mana tau korang teringin nak makan kek ni.. leh la bikin lepas ni kann kann!

kita start ngan bahan bahan dia k



1 cawan majerin, 1/2 cawan susu pekat manis, satu sudu teh baking powder, esen vanilla, pewarna hijau dan pewarna kuning, telo ayam 8 bijik.. * ingat.. telo selain telo ayam x leh ek



1 cawan tepung biskut ( lebih kan sedikit kalu adunan cair sgt ) uol beli la biskut tawar mcm gambo kat sebelah tu.. blender dia bagi jadi tepung.. ayak utk dapatkan yg halus sahaja



1 cawan gula icing ( kurang kan skit kalo xmo manis sgt ), asam masam manis dalam 3 paket

cara cara membikinnya...



untuk hasil yg lebih mantap, uol kena pukul majerin + gulang icing tadi dan telur secara berasingan... pukul sampai kembang semangkuk.. jgn putus asa kalo lambat kembang. itu menandakan korang tukar la mixer korang tu ek.. ganti lebih berkualiti tinggi huhuhu then lepas dah betul betul kembang, korang mix kan dua adunan ni ok


baru lah masukkan susu + esen vanilla.. kacau rata rata... then masukkan tepung biskut yang di campur dengan baking powder sedikit demi sedikit.. sambil tu.. gaul rata.. x yah guna mixer lagik ek... sebelum tu korang panaskan lah alat kukus ni... 1 jer dah cukup.. shin wat 4 adunan tu pasal la ada 2 kukus huhuhu pastikan air panas menggelegak yer. manakala adunan tadi korang bahagi dalam 2 bekas yer.. satu bekas korang taruk kaler kuning.. satu lagik taruk kaler hijau.. atau korang leh tukar kaler apa yg korang suka...



untuk lapisan bawah.. korang jangan letak asam manis dulu.. just biar kosong.. pastukan korang hanya letak dalam 4-5 sudu utk sekali lapisan.. x nipis x tebal.. pastu korang kukus dalam 5 minit atau agak2 adunan ni dah keras mcm span.. pastu korang baru susun asam manis td seperti dalam gambar k



lepas dah siap susun.. korang lapiskan ngan adunan kaler kuning plak.. pastu korang kukus.. pastu... buat step mcm kat atas tadi.. berlapis lapis sampai la abis adunan tadi.. last skali korang kena kukus lebih lama sedikit.. dalam 15-20 minit... lepas tu.. korang bakar plak dalam oven dalam 10-15 minit.. atau sampai dia kekuningan...garing.. kalo kaler dia gelap dan hitam.. itu tandanya korang telelap.. merasa makan kek hangus... pandai kan!


mrasa korang makan Kek Lapis Inesen lepas ni... selamat mencuba ek~

m( ^o^ )m

* i'm shin i'm inesen

Sunday, January 25, 2009

acara hari minggu

tetiba dah ari ahad kan.. selalunya ramai org dok kuar.. tengok wayang ker.. berfoya foya.. shoping.. santai santai.. shin plak.. biasa ari minggu lepak kat umah... hik hik sedeyyy kan.. xde yg ajak kuar.. ni la nasib jadi gayboi tunggal hehehe

tp seronok gak dok umah.. x stress.. x main panas.. x hadap jalan jem.. x hadap orang ramai... leh layan anime.. main tenet.. la ni musim Australia Open.. layannnnnn~

minggu ni shin x belajo masak.. malas... lagipun bajet duit tinggal ciput.. hehehe brangan lak tu nak belajo masak yg western ajer.. hambikkk sekali beli bahan.. ngeluh mahal.. tp awal2 lagi shin dah plan.. ujung minggu shin nak pi besih-besihkan halaman kat umah bujang shin... dah la pi sana jarang skali uol.. agak semak sedikit ( banyak sebenonya ).. ngee..

lantas shin pi kedai hardware semalam untuk beli peralatan yg selalu orang gunakan utk besihkan halaman umah.. perghhh untuk gunting rumput jer RM 45.. adehh then pengaut sampah Rm12... Tempat letak sampah Rm 5.50.. sarung tangan subsidi.. heheheh then mcm cangkul.. parang.. other else shin rembat kat umah mak shin.. pinjam kejap sajokkk huhu


tu dia.. merasa korang dpt saksikan peralatan peralatan yg shin baru beli ni.. korang adoo?? hah bukan senang tau dpt tengok.. VIP sajok ocaay.. betuah kan korang.. ( Very Important Ponen )

yang penting yer.. sarung tangan mesti kalernya sedondon... terer x terer guna lain cite

pagi td shin bangun kul 7.30.. awal uol... gigih ni.. kalo bangun kul 10 alamatnya.. punah plan la jawabnya.. sebenonya tersedar sbb parent shin nak pi Pahang ari ni.. dengo bising bising.. tu pasal la bangun hehehehe pastu dok guling guling atas katil.. golek golek... kejap kejap bangun.. pastu baring semula.. hehehehe berlarutan sampai pukul 8 lebih.. hehehe terus bukan tv jap.. tengok Australia Open.. layan... puas gak dapat tengok satu game.. Jelena Jancovic kalah.. yessss suka sgt... ada harapan Serena akan jadi Juara kalo dia maintain superb..

lepas mandi mandi.. shin prepare apa yg patut.. perghhh xde sarapan.. camne nak ada tenaga ni!! aper la.. terus kuar umah... jarak antara umah parent ngan umah bujang shin x ler jauh.. 7 minit dah sampai.. singgah gerai jual sarapan.. huhuhu sib baik ado jual.. cuma fed up skit.. sbb karipap kentang dah abis.. aper la... len kali ari ahad bikin la karipap tu banyak banyak... kan dah tau ramai org akan beli sbb cuti ujung minggu.. tp shin x berani nak cakap kat kakak gerai tu.. beso tapak dia tangan jer muat muat muka shin yg bersaiz ' kiut' ni.. x pasal pasal kalo dia lempang ICU nanti...

lepas bekfes, tepat jam 9.32 minit pagi shin mulakan tugas petama ari ni... GUNTING RUMPUT.. huhuhu yeahh mrasa pakai gunting baru kan.. so mood tu lain macam.. semua benda nak gunting.. even dahan pokok hahaha kang ada jangka hayat gunting ni x sampai setahun dah padam.. actually shin ada gak upah orang mesin rumput.. tp tu la... kekadang rumput cpt panjang sgt.. pasal kebau x makan rumput.. kebau oh kebau naper x makan rumput.. sebab apa x makan rumput... perut kebau sakit, perut kebau sakit hahahaha tetiba nyanyi la lagu rumput oh rumput la... mrasa kannn... lagi plak.. upah mesin rumput jer dah Rm20 - Rm 25.. perghh takkan la sebulan nak 2 kali.. bengkok la.. better touch up touch skit.. sbb tu shin beli gunting rumput.. ratakan skit.. buang rumput jenis mak janda gatal nak mampus.. asal tumbuh jer.. mesti melekat kat suar.. haremmm tul... tp sbb tumbuh kat halaman umah shin... tukar nama rumput tu.. rumput gayboi gatal nak mampus hahahha... agak lama la dok menggunting.. lenguh gak mencangkung.. orang lelaki x baik mencangkung lelama.. nanti buasir haaa.. sib baik shin bukan posisi 'B' sepenuh masa.. hahaha kalo x.. lagi senang kena buasir kan kan kan... * hello.. i'm 'F' occay.... korang gelak plak... nak kena toron!?



ini la gambaran rumput mak janda.. atau nama barunya rumput gayboi gatal nak mampos.. asal benda alah ni ada.. perghh abis jahanam suar dia nak melekap.. even masuk washing machine pun xleh tanggal.. betapa kuatnya cengkaman rumput gayboi ni..


lepas dah puas ati.. agak2 rumput dah rata semua.. shin besihkan longkang plak... mula mula area longkang kecik.. kelililing umah.. pastu.. area longkang tepi jalan besar lak.. perghhh nak muntah sehh.. x suka main main longkang ni... sama gak tensen kalo ada kawan kawan yg mulut lazer tahap longkang hahaha x suka x suka.. * motip jiran sebelah shin dok perati??

pastu turn dok sapu daun daun kering yg berguguran di halaman yg tandus kekeringan dek kemarau yg panjang... cewahhhh cuaca skrg kan musim panas uol... so.. daun kering byk skali yer.. rumput2 pun x hijau sgt... jenuh la dok ngumpul daun daun tadi... * sambil tu shin dok jeling jeling jiran sebelah.. wahh xmo kalah.. dia pun dok ngemas halaman dia gak.. motip??

lepas semua dah habis.. turn kumpul sampah sampah. rumput rumput... daun daun td then ngan bangganya shin bikin pembakaran terbuka ari ni hehehe hambekkkk asap banyak skali uol.. melitupi umah sebelah.. mesti shin kena maki kan... x pasal pasal dpt makian percuma ari ni hehehehe.. ouh.. jiran belakang umah shin pun nak join.. diaorg anak beranak nak bakar sampah gak... sambil anak pompuan dia tengok tengok kat shin... erkk motip? ko hengat ko chantekkkkkk?? kalo ko chantek skalipun ado masa aku melancap aku ingat kat ko?? hahaha sampai mcm tu skali uol... maklumlah tengah penat kan.. rasa stress.. x suka kalo ada orang pandang pandang.. dalam ati ni rasa mcm dia tengah nyumpat or keji jer.. hehehe kannn mrasa meronyan ari ni... buruk sangka la kann.. mmg la salah.. tp ado aku kesahhh?

yg x sedapnya.. masa dok ngemas2 tu.. sampai 2 kali tukar sarung tangan.. pasal kena air longkang hahahah najisssssssss.. mencik.. padahal shin dah cukup berhati hati.. kena gigit semut kerengger jgn cakap ar.. tadi pun shin bentindak kejam.. marahkan kerengger.. shin amik sarang dia.. shin bakar.. hah.. ko geget aku kan..... wahh bedosa sgt kan... abis tu.. geram.. dah la sakit kena geget.. grrrrr grrrrrrrr pastu bacin lak tu air kencing dia...

dekat pukul 1.. siap semua.. shin dok tengok tengok api .. kalo melarat x pasal pasal kang.. umah terbako.. bila api dah kurang skit.. shin masuk umah mandi mandi... sental sental badan... rasa selesa sgt... terasa perut lapar... terus besiap.. kunci umah then cabut pi umah kakak shin.. dekat jer ngan umah bujang shin.. makan tgh ari... nyum nyum... makan pun x byk sbb penat.. selera kurang...

wahh lama kannn dok besihkan halaman umah.. patut la kalo mak shin dok bebel bebel penat kemas umah... xde orang tolong dia... shin masa tu wat muka seposen jer.. bila dah ada umah sendiri.. semua keje kena wat sendiri... rasa nak pengsan.. hahahaha.. rasakan ko! yang penting yer... cuaca ari ni dari pagi td.. sampai sla ni... sgt redup yer.. Alhamdulillah... x macam semalam... panas yg amats... rasa mcm nak bebogel seharian kan kan kan!

ok lah guys.. selamat berhujung minggu ek~

hmm kalo xde aral melintang ker.. aral terlentang ker.. start bulan dpn shin akan memelihara sorang tukang kebun baru.. hah mrasa korang dpt tengok gambar ekslusif tukan kebun shin.. syhh jgn bagitau sesapa k.. tp tugas dia... memilhara rumput.. jadikan mcm kota sesat.. kot2 nanti kalo ada 'acara luar' nanti orang x nampak kannn.. korang jangan stress plak nyot..


m(^o^)m


* i'm inesen



Saturday, January 24, 2009

bila cerita pasal duit part 2


Korang ada pakai kad kredit? Sapa ada angkat tangan!!! Hehehe Biasanya sorang tu adalah satu atau dua keping kad kredit yang belaian cawangan bank.. contohnya kad kredit maybank dan ambank.. dan ada jugak yang berani mati, bekeping keping kad kredit dia ado.. motipp.. chantekk ker korang nak pakai kad kredit banyak2..

Uol... kad kredit dalam bahasa mudahnya dipanggil kad hutang yer. Pemiliknya boleh membuat pembelian dan pembayaran tanpa menggunakan wang atau berhutang. Ia memberi peluang pemilik kad kredit berbelanja lebih walaupun tunai dimiliki sedikit pada ketika itu. Jangan berangan korang nak sedap sedap pakai pastu xmo bayar.. kannn korang la pondan berangan x sudah... nak menunjuk nunjuk yg korang ni gahhh.. diva antara diva yg ada kat muka bumi ni.. tp diva non ado.. diva kad plastik.. mrasa la korang dok berpindah randah.. asyik tukar no tepon sbb dia kejar hutang.. di kejar bank... rasakan!







Kalo uol nak tau golongan kaya menggunakan kad kredit bukan bertujuan mengambil hutang. Kad kredit digunakan untuk kemudahan pembayaran sesuai dengan konsep awal kewujudannya diasaskan oleh Frank MacNamara pada 1950. Pada ketika itu hanya golongan jutawan dan ternama mampu miliki. Ye lah.. diaorang banyak duit kan, dapat bill terus settle semua.. korang ado?? Terkial kial nak bayar.. kalo bole bayaran yak minimum tu pun korang nak minimumkan lagi... kann!


Sebaliknya pemilik kad kredit dari golongan berpendapatan menengah mcm we all dan iol termasuklah skali hehehe kita gunakan kad kredit sebagai sumber hutang mudah atau dipanggil ceti moden. We all hanya perlu membuat permohonan atau hakikat sebenarnya adalah ditawarkan, dan boleh berbelanja sesuka hati selagi tidak melepasi had ditetapkan. Bank plak macam2 hadiah dia bagi sbb nak tarik pelanggan.. yg kita kita plak.. seronok dpt hadiah x seberapa tu.. hakikatnya... bebanan yg menanti.. bagai nak rak kita tanggung.. huhuhu.. kannn nak sgt katanya.. org lain ada kad kredit.. kita pon xmo kalah... nak jugekkkkkkk... hambikkkkkkk...

We all tau kan.. kalo x bayar hutang kad kredit.. bakal di saman.. bakal dicrownkan korang ni diva muflis.. hina di sisi bank... korang papa kedana.. nak bikin apa pon susah uol... tp masih ramai yg x hambek pusing... tetap nak menjahanamkan masa depan memasing.. bila dah tertekan dengan kegagalan melunaskan hutang kad kredit kita terdedah melakukan perbuatan menyalahi agama dan undang-undang like rasuah, menipu, pecah amanah dan melakukan urus niaga haram, melachur, mencopet, menipu dll. Kehidupan sosial.. keharmonian rumahtangga tergugat hanya di sebabkan hutang.. perghhh shin pun takut bab hutang hutang ni.... semoga kita semuanya selamat uol.. bersederhana dalam apa jua keadaan... yg penting.. chantekkkkkk di sisi masyarakat.. chantekk di sisi agama.. kann tp kalo uol mmg x chantekkkkk perlu ker nak salahkan org laen.. huhuh x perlu!~

TIPS penggunaan Credit Card


Ok meh kita baca tips penggunaan kad kredit.. ado skit ni hah.. kalo nak byk2.. uol tambah la sendirik yer...

1. Anggap credit card tu macam duit yg di pinjam dari AH LONG. Lagi byk diguna, lagi byk hutang dgn Ah Long, dan lagi byk risiko akan kena kejar dgn Ah Long

2. Walaupon ada credit card, JGN BOROS. Ramai yg boros SEBENARNYA takde duit, tapi BERLAGAK ada byk duit dgn menggunakan credit card. DISIPLIN, kenalah pandai CONTROL DIRI SENDIRI kannnnn.. tekena batang batang dan hidung sendirik... well kebenaran memang agak pahit di telan..

3. Kalau urgent sgt nak guna duit nak beli peti ais ke, TV ke, tapi takde duit, maka gunalah credit card tu. Dan kalau anda terpaksa berhutang dgn credit card, try la buat INSTALLMENT dgn kedai selama 12 bulan INTEREST FREE (0% interest). Sekarang ni byk kedai yg offer. we all jer malas nak carik.. kekdah nya malas nak kuar merayap dok surver.. tp merayap cari jantan xper.. kannn...

4. Kalau kedai tu tak offer installment, cuba2lah tanya CREDIT CARD CUSTOMER SERVICE anda kalau dia ada offer INSTALMENT / EASY PAYMENT / ETC selama 6 bulan,12bulan,24 bulan atau 36 bulan. Check berapa HANDLING FEE :- 3% (12bulan),4% (24 bulan) atau 5.5% (36 bulan).

5. Katakanlah kalau anda ada byk baki tertinggal dlm credit card tu, maka, trylah usha2 credit card lain yg OFFER BALANCE TRANSFER yg interest RENDAH malah 0% interest pon ada. Ada byk, tinggal nak carik aja… Carik smpai jumpe, then apply credit card tu, then terus buat balance trnsfer. Tapi dgn SYARAT, JGN APPLY CREDIT CARD LAIN PASTU DITAMBAH HUTANG LAGI.

6. Cubalah BAYAR IN FULL the STATEMENT BALANCE setiap bulan utk avoid interest, sebab setiap credit card offer about 20 days interest free period. Kekadang.. kita dok tangguh.. bayar minimum saja... sampai bila la nak abis.. interest makin lama makin banyak dowh..

7. Kalau apply CreditCard, apply la yg takde ANNUAL FEE. Ataupon yg ada first year NO ANNUAL FEE ke, etc. Masuk tahun kedua, langsaikan hutang, dan tutuplah credit card tu, …Atau, masuk tahun kedua, call and minta WAIVE annual fee.

8. Kekadang ada orang bagi alasan.. guna kad kredit utk isi minyak kete.. kannnnn malas nak bawak cash katanya.. tp lepas tu... buat buat lupa.. x ada kira bajet utk duit minyak yg kita dahulukan guna kad kredit tadi.. mana pegi duit tu?? hah... pikir pikirlah kan...

banyak lagi kot.. tp shin x leh nak tulis panjang panjang... jap lagi nak kuar.. camni la.. shin sambil tulis ni pon.. shin dok belajar skali gak.. camne nak manage guna kad kredit.. di samping tu share kat kengkawan yg nak belajar manage sekali.. kalo yg IQ tinggi... bijak bebelanja tu.. good for you la.. keep it up.. bagi chance orang lain nak belajar.. tak semua orang bijak cam uol la kan... x gitu

motip korang nak buat camni... hutang korang still berlambak gak.. yg paling ponting.. how to manage... try solve it ngan cara bijak sekali.. kannnn

sekian





* i'm inesen

Friday, January 23, 2009

bila cerita pasal duit...

Salam Jumaat kengkawan... m(^o^)m

ngan perasaan inesen dan sedikit bangga... di hari Jumaat yang mulia ni.. shin dah settlekan pembayaran cukai Pintu utk penggal pertama... kelmarin .. kebetulan ari Jumaat jugak.. shin pi settlekan cukai Tanah huhuhu ( utk 2 thn sbb thn lepas x bayo hik hik )

selalunya... bila awal tahun camni banyak benda orang orang 'dewasa' dok pikir.. migrain dok pikirkan bajet manjang... mana bajet utk anak anak skolah.. bajet utk yang wajib... rumah, kete.. keperluan harian, bayar penjaga anak anak.. kadang kadang belanja untuk diri sendiri pun x lepas... nak pi keje pun kena pikir gak.. duit minyak kete.. minyak moto.. duit makan lg... mana yg merokok... kena bajet rokok plak.. huhuhu kannnnnnn sapa suruh!

huh kejap jer leh habih.. cukup makan untuk 2 org kat restoran kedekut resepi..


bila cerita pasal duit.. masing masing dok congak, tiap awal bulan dah mcm acountant berkaliber.. huhu mana yg dah berkeluarga fomula nya lain.. mana yg bujang macam shin ni fomula nya lain.. tp semuanya bermotipkan benda yg sama... nak settle hutang.. nak bayar tu.. nak bayar ni... sesak napas bila tau bajet larik... rasa nak pitam bila kenangkan hutang lama x settle lagi.. interest makin bertambah.. betul lah.. bila hidup di kejar hutang.. hati kita jadi kalut, otak berserabut... x ceria.. serba serbi buntu dok kenang hutang...

kenapa kita berhutang.. adakah sebab kerperluan atau kehendak kita yg bukan bukan.. gaya hidup kita yg biar papa asal bergayer atau sebab lain yg memaksa kita berhutang.. ada masa memang kita perlu berhutang... contohnya pembelian rumah... pembelian kereta.. aset penting yg memaksa kita berhutang.. lain la kita ni golongan kaya raya yg mampu beli cash.. ko mampo??? adooo! nan ado kan.... so kita membayarnya pelan pelan... bebeza kita berhutang sebab kad kredit, pinjaman peribadi ( utk kawin, utk enjoy dll ), pinjam duet kawan, pinjam duet isteri... dan sebagainya... itu mmg cari penyakit kan...

mcm shin bagitau tadi... sebut pasal hutang.... masing masing akan mula mengeluh.. rasa migrain.. huhuhu tp itu kan kenyataan kan.. cuma jangan kita biasakan meminjam kawan kawan... apatah lagi ALONG... buruk padahnya.. kerana duit.. sesama keluarga pun sanggup bermusuhan.. ini kan plak ngan orang yg xde pertalian ngan kita.. setakat kawan biasa.. kawan sekerja.. kenalan chating.. ish cuba lah elakkan..

ok.. skrg ni shin nak sebut pasal kengkawan yg dah ada membeli rumah.. so, korang dah bayar ker cukai tanah.. cukai pintu segala... kadang kadang.. cukai mcm ni sering kita dok abaikan.. bila dah sampai surat peringatan baru kita dok kalut nak pi bayar.. masa tu.. bayaran dah berganda sbb tertunggak.. dah pula kita rasa amountnya banyak.. cuba kita awal awal bayar.. jumlahnya sedikit dan kita mampu utk bayar... so.. better korang cepat cepat bayar k..

di sini shin ada tips camne nak settlekan cpt pembayaran rumah. shin copy dari buku yg ditulis oleh Sdr. Azizi Ali. jom kita sama sama baca.. ambik point tersebut kalo kita rasa bersesuaian. Antara pointnya adalah :


1. Bayar loan setelah dapat wang

Apabila kita kena bayar loan rumah setiap 30 hb setiap bulan... tetapi gaji masuk 25 hb contohnya... tak perlu tunggu sampai 30hb baru nak bayar, sebaliknya bayar terus bila dapat gaji... Ramai yang tak tahu anda boleh bayar sebelum due date... dengan cara ini interest dapat dikurangkan dari 30 hari interest ke 25 hari... Jimat untuk 5 hari...

2. Bayar lebih sikit setiap bulan

Sekiranya kena bayar RM 725.78 setiap bulan, jadikan ia nombor bulat seperti RM 730.00 ataupun RM 750.00. Lagi bagus bayar RM 800.00.. jangan terkejut kerana dengan cara ini anda boleh mengurangkan tahun bayaran secara signifikan.

3. Bayar dua minggu sekali

Kita boleh bahagi dua bayaran itu daripada RM 800.00 sebulan kepada RM 400.00 setiap 2 minggu sekali. Ini kerana di dalam kalendar Gregorian - setahun ada 12 bulan tetapi ada 26 forthnights (2 minggu). ia boleh mengurangkan tahun bayaran sehingga 3 tahun! (bergantung kepada bayaran)..

4. Bayar lebih kalau ada tunai di tangan

Kalau ada duit lebih daripada keuntungan perniagaan, bonus gaji, wang pusaka dan wang lebihan cukai boleh dibayar untuk pinjaman rumah.

5. Teruskan bayaran yang sama walaupun interest rate jatuh

Pada kebiasaannya apabila BLR jatuh, bank akan kurangkan bayaran bulanan. Ini kerana bank tak nak kita bayar lebih - kerana lebihan akan mengurangkan principal - so bank rugi dari segi interest... Oleh itu adalah penting kita mengekalkan bayaran untuk mengurangkan bayaran principal dan sekaligus mengurangkan interest.

6. Bayar lebih sekiranya naik gaji

Kalau gaji kita naik, kita boleh naikkan bayaran rumah sesuai dengan kenaikan gaji. Point Azizi Ali ialah... kalau selama nih kita boleh hidup dengan gaji sebelum ini, apakata kita maintain dengan cara hidup yang sama dan lebihan gaji boleh dibayar kepada bank.

7. Jual barangan terpakai untuk bayar pinjaman rumah

Cadangan yang pelik tapi praktikal. Adakala banyak barang2 lama tetapi berharga yang kita boleh jual. Hasilnya kita boleh bayar kepada bank.

8. Refinance pinjaman rumah ke Bank lain yang menawarkan interest yang lebih Rendah

Sekiranya ada bank yang boleh menawarkan interest yang lebih rendah misalnya dari 8 percent sekarang ke 6.5 percent, apa salahnya kita ambil peluang itu. Walaubagaimanapun setiap kiraan mestilah termasuk charge-charge seperti MRTA, moving cost, lawyer fee dan sbgnya (hidden fee).. Silap-silap... bayaran bulanan boleh lebih tinggi pula..

mungkin kita juga bole create cara bagaimana nak settlekan cepat pembayaran rumah. banyakkan bertanya dan kita rajin rajin search kat internet pasal interest in property..

shin tulis takat ni dulu.. petang ni ada men tennis.. nanti shin sambung balik k..

sekian.




* i'm inesen






Kerana Kau - Misha Omar

video
Kerana kau ku masih di sini
Kerana kau ku bisa menangis
Dan kerana kau yang menghancurkan
Ku tiada berteman
Terkenang wajah mu aku pilu

Selangkah ku tersebut nama mu
Tak terasa jiwa ku dipalu
Oleh rindu dan dendam pada mu
Dan ketika ini dan di saat ini
Dimanakah dikau

Kau puja bulan yang mengambang
Kau pinta bunga yang di taman larangan
Kau sendakan ku punya perasaan
Dan kau menyatakan bahawa cinta ini
Hanyalah permainan

Mengapakah tak kau rasa
Bukan paras supa yang sangat ku pinta
Ohh... ohh
Tapi hati yang dapat merasa
Yang kesedihan ini tak lain hanyalah
Kerana mu

Mengapakah ku diluka
Mengapakah harus ku tanggung semua ini
Tidakkah kau merasakan
Kesedihan ini tak lain hanyalah
Kerana mu


* tetiba nak feeling feeling di pagi jumaat ni... huhuhu


* i'm inesen



Wednesday, January 21, 2009

luahan hati budak inesen

korang penah x rasa diri korang ni menarik?? huh x penah? hauk sgt ker korang ni.. ops! budak inesen x baik mencarut kan... menarik di sini bukan bedasarkan rupa semata sama yer.. mungkin kita tidak bernasib baik dari segi rupa... tp menarik dari sudut lain.. contohnya.. senyuman, tingkah laku, gerak gaya, budi bahasa dan yg sewaktu dengannya.. cermin cermin la diri kita kann..

kekadang shin terpikir.. apa yg org len cari dalam diri seseorang tu untuk jadi pasangan dia.. apa yg dia nak sebenarnya.. apa kriteria sebenar yg dia nak bagi memenuhi keinginan.. kehendak dia dalam mencari pasangan hidup... apa lagi yg dia nak?!!! motip *sentap

bila kita ni betul betul menarik perhatian dia.. sure la dia berusaha utk menangi hati kita.. setiap masa ada jer plan dia bikin utk kita... kadang kadang sampai kita plan utk diri sendiri pun x bole.. apatah lagi utk kawan kawan kita.. sbb kalo bole bila ada masa free dia nak bersama ngan kita.. perghh hebat penangan daya tarikan diri kita..

tp bila kita jer yg banyak plan.. si dia plak mcm x bersungguh sungguh, setiap kali kita plan ada jer alasan dia.. bila sama sama plan.. last minit ada jer yg bikin tergendala.. seolah olah dia sengaja nak elak.. bila kita suruh dia cuba... tiba waktu dia bagi alasan terlupa. hah terlupaaaaaaaa?? very the &*(@$%... kenapa baru skrg... kenapa lepas dah suka kat dia mesti dia buat macam ni?? apa yang bikin kita dah x menarik perhatian dia??

kekadang bila shin tanya.. sama ada org tu memilih bedasarkan rupa, harta, status atau sebagainya.. memasing x mengaku.. rata rata memilih jawapan hipokrit.. x kisah semua tu.. asalkan baik dan boleh membahagiakan.. kannnnnnn pirahhhhhhh! semuanya penipu.. even orang tu hauk tahap jamban tak siap.. muka berkawah.. attitude tahap longkang sekalipun tau nak taste yg lawa lawa saje.. nak yg ada kete saje... nak yg berstatus saja... nak yg tu nak yg ni.. ni kan plak.. org org yg ada rupa skit... ada kete.. ada pangkat.. mula lah demand.. nak yg up skit.. nak yg sama level.. atau lebih lagik...

habis tu... yg ko terhegeh hegeh sms.. rindu rinduan.. sayang segala tu haper... setiap kali msg bagitau x sabar nak jumpa... rasa sunyi bila x bersama... perghhh mcm bagus ayat... haprak sgt... kalo awal awal jadi gayboi dulu bole la cair.. tp la ni.. ado?? piiiirahhhhhh nan ado.. nyampah nak baca sms mcm tu.. buat donno jer... sakit ati pun ada.. mcm hadap sgt semua tu..

well, shin tau.. shin bukan la terbaik.. i'm not perfect man.. and i'm not trying so hard to be perfect.. bila dah suka, i'll treat him bebaik, shin pakai elok elok bila keluar bersama, shin jadi diri sendiri.. shin inesen.. shin mmg x akan buat benda yg memalukan dia.. then bila dia datang rumah semuanya akan shin bikin yg termampu dan terbaik.. tapi.. naper bila sampai waktunya, tetiba dia pilih orang lain sebagai pasangan hidup dia?? apa kah shin ni x cukup menarik? apakah shin x cukup baik? apakah shin ni x cukup inesen? apakah shin ni kurang segala galanya??

perghh.. shin yang selalu mengalah, shin selalu cedera hati, shin selalu yg jadi looser, shin selalu yg sedey sorang sorang... shin yg selalu ketinggalan.. shin yg selalu jadi bahan, shin yg selalu x dapat apa apa... mesti apa apa.. shin yg kena...

apapon.. sedey memang sedey.. tp buat apa lama lama... try bz kan diri.. try menerima keadaan seadanya... try memaafkan.. try tak berdendam.. try berkawan.. try jadikan keadaan mcm sediakala... tp sorry la.. no more 2nd chance..

shin xde apa yg membanggakan.. shin xde kete.. shin xde harta, shin xde kerjaya, shin xde yg mampu menarik perhatian.. tp shin ada ada hati dan perasaan.. shin ada keinginan utk bahagia dan membahagiakan.. kalo awal awal rasa shin x menepati cita rasa.. jangan la sekali kali mulakan perhubungan.. x perlu berpura pura.. bercerita pasal kekecewaan kisah silam utk pancing simpati dan hati shin.. kalo hanya sementara sajok sebelum jumpa orang yg betul betul memenuhi kriteria.. back off.. and get lost...

2009.. shin dah awal2 habaq kat diri sendiri.. control perasaan.. jgn cepat hanyut kalo ada org ajak feeling feeling.. motivasi diri sendiri... biasa lah.. kalo hati ni cedera parah sekalipun.. orang len x leh tolong.. kalo setakat kata bagi perangsang.. ado pulih?? nan ado kan.. lain perangsang nafsu.. bole la buat bahan sangap... tuan punya badan ni juga kena pulihkan sendiri.. hah.. pastu jgn gatai gatai merenyam... xde lagi dah melayan sms, ko nak rindu ker.. ko nak syg ker.. ko nak ajak becinta.. ko nak pergi jauh jauh.. buat la apa yg ko nak... i'll not cair mair.. lantak la... skrg ni nak sgt jumpa.. meh dtg umah... xde nye sms sms tahap memukau tu.. bole blah! sorry dear.. try kat orang lain... kalo ada org lazer.. ONS ja kah? Xmo berkapel? wahhh sedap bunyiknya kan.. pasalll la.. aku punya k***k... apa ngko kesah? nak ONS ka.. nak 2NS ka... 3NS skalipun.. yg sedap aku.. ngko apa dapat? hah kann... kapel sgt.. ntah2 ngan kapel ko skali aku ONS kan... ops sapa tu uol... hahahaha.. adalahhhhhhh... masa skrg bole la dia ckp kan... nak lazer lazer orang.. cuba satu hari nanti turn dia plak.. hah hambik... masa tu baru tau langit tu tinggi ker rendah..

wahh panjang beno entri ni.. kang muntah hijau plak korang baca.. renung renunglah kengkawan.. kalo korang rasa diri korang menarik sgt... alhamdulillah.. jgn sebab itu korang nak riak.. korang nak kenakan orang lain... sbb benda ni x lama... bagi yg x menarik plak.. terima la seadanya kita ni mmg x menarik.. so.. jgn plak korang meroyan.. try terima kenyataan walau payah.. jangan terlalu mencuba kalo x mampo.. try jadi menarik ikut kemampuan.. kalo x boleh juga.. ada aku kesahhhhhhhhhh? life shin sendiri kelam kabut... hahahha..

tp sapa tau kan.. satu hari nanti... jumpa gak yg betul betul serius nak diri shin ni.. masa tu lah.. shin akan berubah hati.. sama sama cuba cari bahagia kann.. brangan sgt.. dan mungkin masa ni ada orang tu tgh happy ngan bf dia.. xper lak.. nanti kalo dah break jangan lupa datang kat shin.. leh shin dok rakam cerita sedih dan segala esak tanggis.. hah hambik.. turn ko plak.. tunggu je la kan... bahagia x datang begolek.. jantan x datang begelek.. motip korang x berusaha nak carik.. korang ingat korang chantekkkkkkk?

chantekk kah korang?



sekian uols.... salam


* i'm inesen

Tuesday, January 20, 2009

benda alah yang budak inesen tak bikin

yeah.. i'm inesen... even x semua yang percaya kalo shin bilang shin ni inesen.. well nak wat camne kann.. yg penting.. sifat inesen shin tu sejak azali lagi.. mana bole nak belakon jadi inesen.. isk isk semula jadi maa... so korang jangan la stress plak hehehe

biasanya budak inesen mcm shin ni x kan bikin benda benda yang bole melanggar tata tusila sebagai makhluk inesen kat muka bumi ni..

erk.. shin x kentut merata rata tempat.. sama ada di tempat awam atau di tempat tempat yg bole di dengari oleh org lain.. biasa nya shin akan kentut senyap senyap.. tu pun time orang dah xde... yg paling inesen adalah.. shin elak cium bau kentut sendiri.. apatah lagi kentut orang lain hik hik.. yekkkkkkkk~

budak inesen mcm shin ni.. x akan sekali kali korek lobang idung sesuka ati jer.. perghh tempat awam?? oh tidakkkk! even dalam toilet awam pun shin cukup berhati hati... mana la tau.. tetiba ada orang curi rakam.. ye la.. dioarg asalnya nak skodeng.. tp terskodeng skali masa tgh korek lobang idung.. isk isk.. haru.. ada satu insiden masa shin ngan kawan shin (ichigo) dok driving pi bandar JB.. kenderaaan kami stop kejap sbb traffic ligth dok merah.. pastu ichigo pi teriak.. kete kat sebelah pemandu dia dok sedap korek idung.. ngan penuh perasaan lagik.. lama occay.. dia x pasan kitaorg dok perati jer.. masa lampu dah hijau...kitaorg lambai sambil pandang kat driver kete tadi tu... dia pasan.. pastu kitaorg bikin aksi korek idung kat dia....... kejar kete dia sambil korek idung.. pastu driver tu segan.. dia pecut lelaju.. kita org gelak gelak dalam kete heheheh... tp shin dok bz drive masa tu.. so shin x bikin aksi korek idung tu la.. ichigo ngan adik dia jer... shin kan inesen.. shin takkan bikin benda benda yg memalukan diri sendiri @ org lain... kannnn!

erk... shin kalo bole elak lama lama dok dalam toilet awam... hehehe.. bukan apa.. shin xmo tetiba ada orang len dok tunggu kat luar.. mula mula senyap.. then agaknya sbb lama sangat depa mula besuara dok ckp awat lama sgt.. bera* batu ker haper hik hik... pastu nanti bila kuar jer.. orang tu dok pandang pandang.. lagi haru kalo yg tunggu tu hensem yg amat.. isk.. kurang daya tahan inesen shin nanti.. mana nak sorok dalam sinki jer.. lagi pun x elok dok lama lama dalam toilet.. then.. paling paling ponting.. shin akan bukak air.. atau flush byk kali.. yer la.. tak mo la ada bunyi mcm batu jatuh dalam air.. cempelunnnnnnng!

seperkara lagi.. shin pun cukup cukup elak dok sangap beso beso kalo kat tempat orang ramai.. sangap kecik kecik udah ler.. paling penting.. time sangap tu dok tutup mulut.. as a muslim mmg kita di sarankan tutup mulut time sangap kan.. ni tak.. kekadang pasan gak.. mamat tu ensem bukan main.. tp spoiled bila dia sangap sebeso yg boleh... bughooooooookk terus muka.. isk isk.. terus x minat tengok dia ( dalam masa 5 minit ja.. pastu minat balik ) hehehe

budak inesen akan elakkan diri dari benda benda yg bole membikin orang ramai tetumpu kat dia.. not attention seeker la senang ckp.. bersederhana.. bukan pendiam sgt.. dan bukan peramah x tentu tempat.. bukan birah dan bukan spesis gedik hehehe.. apa dapat kalo dok birah birah.. nanti org len meluat lagi ada lah.... baik dok dendiam..

budak inesen mcm shin.. x stylo.. mungkin ada budak budak inesen lain yg stylo.. tp shin tak.. kalo bole.. kalo kuar umah tu.. simple simple jer.. selamat... xde ler org len dok pandang sajok.. dah mcm apa plak.. bebaik nak berstylo jadi mcm badut... xmo ler.. man man sudah la...

korang lak camne??

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen