Friday, February 5, 2010

yak mana satu ek??


hmm baru baru ni.. parent shin ada panggil shin dok bincang something la.. pasal depa nak bikin renovation bahagian dapur kat umah kitaorang... hmm memula risau gak.. kot kot depa nak shin kuarkan duit utk renovation tu.. hmmm bukan apa... sejak shin beli umah bujang 4 tahun lepas.. shin memang x dak menyimpan lagi kat bank tu.. hik hik... makin kuarkan dividennya ada lah.. ngee~

sib baek.. depa cuma nak shin jadi penjamin saja... depa buat loan FELDA.. hmm Alhamdulillah.. hampir dapat dah.. sebab babah shin dah pergi matikan setem.. dia kill kill setem kat mana ntah ngee~

pasal loan loan ni.. shin x tau la ek.. bila depa bikin.. hmm kalo buat personal loan kat bank.. sure x dapat.. pasai babah dah 70 tahun.. mana lepas kann.. sib baik la kami dok FELDA.. tp x tau la depa buat loan berapa.. kang shin tanya lelebih.. naya ja.. hehehe.. baik x yah amik tau..

cuma lepas tu.. babah shin dok kata.. dia nak beli keta.. aishhh.. tetiba plak kan... sebeleum ni shin dok ngecek suh babah beli keta.. tp dia xmau... nyusah nak pi bayar dia kata.. la ni x tau pasai apa dia berubah ati.. ntah la.. lagik sekali dia mau guna nama shin untuk beli keta...

adoiii... sblm ni abang shin dok beli keta pun pakai nama shin.. kerap la kelahi.. sebab dia bikin rosak nak nama shin kat bank.. asyik kena tepon suh pi bayar.. baru terhegeh hegeh nak bayar.. aishhh.. la ni satu bala lagi... shin x rasa.. nama shin dak buleh lepas kat bank negara.. pasai ada tangguagan keta ngan rumah.. tp lama lama shin pikir.. bole juga la try kan.. kot kot sangkut.. keta abang shin tu pun.. habis tahun 2010 ni...

cuma la ni.. shin dok pikir.. kete apa patut babah shin tu beli.. hmm aritu shin dah bagi suggestion kat dia sama ada Alza atau Exora hmmm tp tetiba dia ckp.. Persona kot.. aishh shin dok pujuk beli Alza atau Exora jer.. kalo time raya senang leh angkut satu family hehehe.. dia still dok pk pk...

korang rasa... kete apa yg bagus utk di beli ek.. samada Alza ker, Exora ker atau pun Persona.. mungkin korang ada pakai kete jenis ni, atau family korang.. atau scandal scandal korang.. bagitau la.. pro and kontra nyer sekali ek...


pilihan babah shin


pilihan ke2 babah shin


pilihan shin ngee~


seat exora luas.. kalo ratakan.. leh ehem ehem


dashboard exora.. hmmm

wahhh best best best... yak mana satu ek!!! shin nak beli sendiri x mampu.. so.. harapkan babah shin beli jer la huhu.. x kesah la apa kete.. sebab.. mak shin dah sound awal awal.. dia x bagi shin bawak... asihhhhhhh.. dekut!!! mencik!!

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Terry said...

beli la keta ... beli la ketaaa~~
ngeeeee~ nanti terry tulun bayar skali.. bleh kita drive sesamerrr

Kaleidoscope said...

ok shin...this is my 2 cents.

Alza - 3rd row seaters terlalu kecik...tak sesuai utk teenagers ataupun adults...so, if ada adik2 kecik atau anak2 buah i.e 5 years old, 10 years old, 7 years old mungkin ok...tapi long term thinking, takkan depa tak besaq2? so, better not. Most of Alza users complained that bila depa bawak keter 80km/j, dah dengar bunyik angin kat tingkap, maknanya something wrong dengan getah kat tingkap2 tuh...Bila bawak pergi service centre, depa tak tau nak fix benda alah tuh even kereta still under warranty. Weird isn't?

Exora - When it comes to spacious thingy, this might be the one that u need. But when it comes to a performance, ada yg tak berapa suka sebab kereta ni considered under power, which means badan besaq tapi cc kecik. Handling might be good and the best part, despite of 3rd row seaters yg agak comfy compared to Alza, passenger belakang ada aircond jugak. Aku rasa ni ko kena refer yg full spec kot. Baru satisfied. FYI, 3rd quater of the year (kalau aku tak silap) akan ada Exora Prime which is much more better than the existing exora i.e bodykit cantik, engine 1.6 turbo..etc etc...This one pls refer to news update

Persona - Anak neighbor aku ada sorang baru pakai persona. According to him and his mother, handling dia agak bagus and fuel consumption jimat. Aku tak tanya in details, tapi so far tak ada plak dia complain apa2. Spacious jugak utk kereta sedan yg sama level dgn dia, kalau jenis family yg kecik, ini mungkin sesuai.

So, ini jer yg dpt aku kongsi for the time being.

AzAz said...

bapa sedara sy pki exora, dia kata nyesal bli sb xde pick-up, kete besar x padan dgn saiz enjin yg kecik rasa berat kaedahnya

tapi hiasan dlaman mmg chantek ikut citarasa, tepuk dada tanya selera

ayapan said...

beli saja toyota innova, mahal sikit pun xpa asalkan jimat minyak, ruang pun ada luas ayo yo

itu exora minyak ayo yo byk makan minyak serupa sama itu persona

alza luar nmpk besar msuk dlm ayo yo byk kicik, cit podah, jgn beli rugi besar nnti

i'm shin... i'm inesen said...

terry : hmmm xmampu lagi ler.. aishh xmo pening2 nak bayar

kaleidoscope : mekasih ek.. la ni babah ckp nak beli BLM proton la.. kalo nak pon special edition kot..

azaz : thankz info

ayapan : thankz info