Monday, August 6, 2012

cerita ari ke 17 puasa : Nuzul Al-Quran

Assalammualaikum kengkawan yak shin kasihi semuaaa.. apa macam kenyang tak ni lepas bebuka?? haa jgn sampai x larat nak solat Maghrib ngan Isyak plak ek.. solat teraweh jgn lupa ngee.. haa hari ni kita menyambut hari Nuzul Al-Quran.. kengkawan tau tak apa tu hari Nuzul Al-Quran?

camni..  peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa penting dalam hidup kita umat Islam.. di mana.. pada hari tersebut merupakan pertama kalinya ayat Al-Quran di turunkan kepada Nabi Muhamaad SAW oleh malaikat Jibrail.. peringkat demi peringkat sehinggalah adanya Al-Quran yak complete skrg ni.. 

"Nuzul" maksudnya turun atau berpindah dari atas ke bawah.. so.. "Nuzul Al-Quran" tu maksudnya turunnya Al-Quran.. hurmm kalo kengkawan nak tau.. lima ayat Al-Quran yak pertama di turunkan adalah dari surah Al-Falaq.. yg bermaksud "bacalah" so.. dari situ kita kena tau.. kena baca Al-Quran.. walau x lancar.. kena baca gak ek...

haaa kebetulan pasal baca-baca Al-Quran ni.. meh shin nak tepek something utk kengkawan.. kot kot lepas ni kengkawan leh cari.. bukan apa.. utk membudahkan lagik kita memahami isik Al-Quran dan melancarkan lagi bacaan kita ek..

ni diaa... Quran Digital #senyum

pen penunjuk yg leh kuarkan suara bacaan dan terjemahan BM & BI

selain Al-Quran.. Muqaddam pun di sediakan

korang leh adjust la bunyik dia.. nak kuat ker nak slow ker.. atau nak bacaan tu perlahan atopon laju.. korang just tunjukkan pen tu kat buku adjustment yg disediakan dalam kotak.. atau korang leh adjust kat batang pen tu sendirik..

yak shin beli ni keluaran CNI.. kat luar pun banyak Quran digital yg di jual.. korang leh beli apa jer brand.. yg penting tujuaannya sama.. utk memudahkan kita mengaji.. masa shin beli ni pon sbb utk kegunaan shin sekeluarga.. Alhamdulillah.. banyak kelebihannya.. harga? ada yak murah.. ada yak mahal.. itu terpulang pada kemampuan kengkawan.. masa shin beli ni pun skit skit bayar.. ngee.. alaa.. kalo pakaian memahal kita leh beli.. henpon canggih manggih kita sanggup beli.. makan angin jejauh kita sanggup berhabis duit.. takkan la beli Quran digital xleh kot #sengih

just nak ingatkan utk diri shin dan kengkawan sekali lagik.. banyak kelebihan kita membaca Al-Quran sepanjang bulan Ramadhan ni.. kalo bulan laen kita x jenguk langsung.. apa salah bulan mulia ni.. kita baca skit skit ek.. InsyaAllah.. nnt esok kita mati.. Al-Quran ni yak akan membantu kita.. wallahualam..

ok lah.. jom kita sesiap pi solat teraweh.. jumpa lagi ek.. syg semua~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Aisyah Rafaei said...

shin, mcm dah kurus sket..kuat buat amal ibadat sepanjang bln pose ni ek?

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : hak hak.. wahh mekaceh sbb ternampak kekurusan shin.. shin ingat shin jer yak perasan kurus.. lagik time nengok cermin.. nampak muka semakin membujur sireh #eh