Wednesday, August 8, 2012

cerita ari ke 19 puasa - 10 malam terakhir Ramadhan

makin nak abis puasa ni.. bebuka pon ala kadar jer.. mak pon x rajen dah nak masak yak special special.. makan nasik ngan ikan goreng pon ok jer huhu.. dia pon asyik ngeluh penat dok ngemas itu ini.. babah pon penat ngecat.. shin?? huhu.. tu la baru plan cuti weekend nanti nak ngemas umah.. pasang langsir awal awal kot.. ni la nasib kan.. adik beradik sorang jer pompuan.. tu pon kakak yak sulung.. la ni bizi menjahit org tempah baju nak raya.. baju shin sah sah last minute baru dia bikin.. even umah kitaorg xde la jauh sgt.. tu pon x sempat la dia nak dtg.. abang abang yak laen semua dah bekeluarga.. adik shin plak.. hurmmm susah nak ckp ngee.. shin jer kekadang rajin.. kekadang malash.. tp banyak malash dari rajen ar huhu.. 

mlm ni kita dah masuk malam 10 terakhir Ramadhan.. mcm x sangka jer kan.. pantas masa belalu.. Ramadhan semakin meninggalkan kita.. kalo kita lalai.. perghh rugi la.. tp masih sempat lagik ni.. minggu ni kita try wat yak terbaek utk Ramadhan tahun ni..

kengkawan nak tau.. apa dia amalan amalan yak Rasulullah S.A.W dan sahabat sahabt baginda buat pada 10 malam malam terakhir Ramadan?? haaa 3 amalan tersebut adalah..

pertama : mandi, berpakaian indah dan berharum haruman

kedua : melakukan solat sunat, iktikaf di masjid dan mengaji Al-Quran

ketiga : memperbanyakkan doa

shin masih ingat lagi khutbah Jumaat minggu lepas.. pak imam dok ckp.. doa Rasulullah pada 10 malam malam terakhir Ramadhan berbunyik camni lebih kurang "Ya Allah.. ampunkan dosa dosaku yang telah lalu.. sesungguhnya engkaulah yang Maha Mengampun"

kita bedoa la tetiap malam.. x kesah la kalo pon bukan malam Lailatul Qadar.. bedoa jer bebanyak.. tp kan.. ada jugak doa yak Allah x maapkan.. haa.. ada 3 golongan yak Allah x dengar doa mereka..

pertama : orang yak menderhaka pada ibu bapa

kedua : orang yak meminum arak

ketiga : orang yak suka bertengkar

keempat : orang yg memutuskan silaturahim

adooiii.. takot.. harap harap.. kita semua x termasuk dalam golongan camni ek.. mintak mintak dijauhkan la.. ruginya kalo doa kita tak didengari Allah.. kalo kita rasa kita ada buat dosa ngan mak abah kita.. cpt cpt mintak ampun.. kalo ada gado ngan kengkawan kita.. cpt cpt kita redha.. mintak maap.. semoga kita selalu jadi orang yak pemaap ek..

ok.. jom kita bersiap.. kita pakai lawa lawa.. kita pakai wangi wangi ( org pompuan jgn kuat sangat bau wangi ek.. cukup sekadar bau jer ) jom kita pi solat teraweh ek..

jumpa lagik di entri akan datang.. salam sayangg...

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Aisyah Rafaei said...

thanks for the good info shin..

::FAIZ:: said...

Shin mesti dah tak sabar nak raya kan?

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : sharing is caring kakak #sengih

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : lebih kurang ar huhu