Tuesday, February 25, 2014

cerita pasal meow 1

nengok la budak kecik ni.. sebok nk guling guling ngan shin.. pastu tido terbongkang camtu.. x sakit agaknya batang leher dia.. sok kalo sakit salah bantal ker jgn nak nanges udah ler.. kalo dah kenyang ato penat memaen.. mmg sesuka ati dia jer nk tido #sayang

haa kengkawan nak tau tak kenapa kuceng ni tak menjadi najis pada manusia.. yer la.. penah shin dengo dulu bulu kuceng ni najis kalo dah tanggal tanggal.. haa ni Nabi Muhammad s.a.w ada gitau yak kuceng ni x jadi najis pon pada manusia.. haa nak tau kenapa.. 

camne plak Rasulullah s.a.w tahu yak badan meow ni xde najis ek.. siap baginda penah kata kita leh amek air semayang guna air belen dari kuceng minum.. haaa camni citenya..

kalau kengkawan nak tau.. kulit kuceng mempunyai otot oto yak berfungsi untuk melawan sel bakteria.. otot otot dorang ni boleh menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia..

pada permukaan lidah kuceng ni plak di lapisi dengan pelbagai benjolan kecil yak runcing.. benjolan ni berbentuk bengkok menguncup seperti gergaji atopon kikir.. bentuk bentuk ni la yak sangat beguna utk membersihkan kulit..

ada lagikkkk.. masa kuceng minum.. tidak ada setitik pon air yak akan jatuh dari lidah dorang.. kalau kengkawan nak tau.. lidah kuceng sendiri merupakan alat pembersih yak paling canggih.. permukaan lidah yak kasar boleh membunag bulu bulu mati dan membersihkkan bulu bulu yak tersisa di badan dorang.. 

ada beberapa kajian dan penyelidikan telah di buat ke atas kuceng mengikut pelbagai perbezaan usia.. posisi kulit.. punggung.. tapak kaki.. bibir dan ekor.. pada part badan dorang ni telah di ambil contoh sample dan di letakkan kuman.. di ambil jugak air liur dalam mulut dan lidah kuceng utk di buat kajian..  hasilnya... jeng jeng jeng #soundeffect

1. takde kuman kat kulit kuceng.. tempat yak sengaja di letak kumen pon hampir 80% bersih kuman.. bermaksud.. lidah kuceng mampu melawan kuman kuman tersebut..

2. takde kuman kat air liur kuceng.. air liur kuceng tu sendiri membantu untuk membersihkan diri dorang..

3. kuceng mempunyai peranti pembersih yak bernama lysozyme

kengkawan nak tau tak.. naper kuceng ni x suka air.. haaa sebabnya.. air adalah tempat yak subur untuk pertumbuhan bakteria.. sebab tu kuceng lebih suka berjemur dari dok dekat ngan air..  ini adalah satu sebab kenapa kuman tak suka melekat kat kuceng huhu..

hmmm baru plan nak beli shampoo utk mandikan meow shin gaji ni.. sekali sekala mandi x pe kot.. hehehehe..

ni la wajah sugul meow masa dia baru baru kena buang kat belakang umah shin.. x tau baper umo dia masa ni.. shin bajet dalam 2 bulan kot.. betul betul nak new year 2014.. x sangka lak adik shin ada snap gambo budak kecik ni.. mmg sian sgt muka dia.. mesti dia ngah keliru.. yer la masa tu baru kena buang.. mesti dia trauma.. takot.. hukkk cian sgt #nanges

masa kitaorg jumpa.. budak kecik ni sangat ganas.. asyik nak marah jer.. x bagi dekat.. mungkin dia x kenal lagik kot.. skrg ni.. melebih plak manja dia.. asyik nak geget kaki org.. pantang org gi dapo dia ngejo sampai tegolek golek sbb x sempat break.. comel sgt.. skrg ni mmg dia la penghibur kat umah ni.. kalo x nampak mmg kitaorg akan cari.. even shin gi keje pon rindu nak balik umah memaen ngan dia.. huhu.. hope x yah beso la.. kecik jer cam sekarang.. nnt dah beso takot ngandong luar nikah ker.. x pasal pasal kannnng kitaorg kena jadi pak sanggup bela anak anak diaaaa #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

12 comments:

luddin said...

shin...hak tino ke kucing tu??

tiket belum sambar lagi laa shin...

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : aah.. gugurl.. huhu alahai syg la.. abish byk dah ticket tu.. teringin nk gi Pulau kat Thailand.. yok huhu

Chot said...

cantik marking dia shin. rugi sape yg buang.. Sama macam dedet dan hero..dua2 orang buang masa tecikkk..but now, diorg la intan payung ucuk manja kitaorang. Kalau diorang tak sunyi sgt kot hidop..pastu boleh teman kalo takut antu mlm2.. :p

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : hahaha.. kalo antu dtg dorang leh rescue.. kasi cakor ek

Anonymous said...

Cantik kucing ni,.coraknya ala2 bengal (jenis mahal)..shin kalau taknak dia bunting..boleh gi klinik haiwan untuk mandulkan...tapi kalau nak zuriat dari dia ..toksah buat. kucing ni kalau meningkat dewasa dia akan on-heat nak cari pasangan..

t.a.t.a said...

Budak kecik? Mana budak kecik? Tak ada pun gambar budak kecik kat sini?

Sobri Yaacob said...

owh rupanya byak juga kbaikan dan klebihan kucing ni ya sihin..pembersih rupanya :P

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : mmg ada plan nk mandulkan.. tp bg dia merasa jd mak sekali..

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : tuuuuuuuu ada

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : tu la.. setiap makhluk kejadian Allah.. byk rahsianya kita sendiri kengkadang tatau

Aisyah said...

shin...biler bela kucing..depa ibarat terapi jiwa dan minda..masa usap2 rasa ada aura positif dan kasih sayang..sejuk hati..i love cats tp akak suka kucing kampung..kucing yg pandei buru..kuat main..berak kambus kat luor umah..kucin bulu labuh akak tak minat..pemalas pun yer..tidor makan je manjang..hee

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : tu la kak.. sibaek meow shin pandai buang najis kat luar umah.. tp dia suka kalo org dok tunggu