Friday, February 7, 2014

gangguan tidor


kengkawan nak tau.. haa ada kajian megatakan.. ada 3 sebab utama kenapa orang susah nak tido.. COLI ketat, Makan Malam dan Telefon Bimbit.. sebelom tu.. korang ada masalah susah nak tido malam tak?? haa.. shin xde sangat.. biasa kalo weekdays.. kul 10.30 malam shin dah golek golek standby utk tido.. ngantok atau tak mmg shin try tido #sengih

berbangkit pada kajian di atas.. shin lebih pada terjerumus ngan masalah telefon bimbit jer la.. masalah coli tak la kot.. sbb shin mmg x pakai coli.. huhu.. makan malam plak.. shin makan malam sebelom kul 8 malam weekdays.. kalo weekend jer makan x tentu hala..

selalunya orang susah tido sebab tekanan keje.. stress katanyalah.. pastu lik umah plak asyik hadap henpon jer.. lagi la susah nak tido.. menurut kajian yak di lakukan oleh Universiti State Michigan.. sesapa yak dah penat bekerja.. pastu dorang still lagik godeh henpon selepas 9 malam.. tidor dorang akan terganggu dan rasa letih pada keesokkan harinya..

bebanding penggunaan komputer riba atau bukan riba hehe.. penggunaan henpon lagi menggangu orang len utk tido lena.. sebab henpon ni kecik.. senang di bawak ke sana ke mari.. leh letak bawah bantal.. pastu lampu kat henpon yak setiap kali menyala kalo ada msg masuk ker apa.. lebih menggangu utk orang tu terus bejaga bebanding tido.. kannn! lelebih lagi kalo henpon tu kuar lampu kaler biru.. haa kaler lampu biru tu leh merangsang sebahagian besar kebanyakkan warna dan menghalang pengeluaran melatonin iaitu sejenis bahan kima yak mendorong seseorang itu untuk tido..

hurmmm mmg betul la.. ada org kalo tengah tido bunyik jam loceng bedering pon x mangon.. tp kalo bunyik hp ada org call/msg senang plak mangon #hampeh

shin kalo tido mmg akan silentkan hp.. tu pon kekadang terjaga pasal kuar lampu lip lap lip lap kalo ada org call.. kalo matikan hp takot plak.. kalo sesuatu emergency ker apa kann.. lebih bagus jauh jauhkan skit hp tu dari bantal..

smlm dapat bungkusan pos laju huhu.. encik shamsul pos kan bateri henpon HTC shin yak baru.. yak lama tu dah kong.. patotnya masa dia cuti raya cina aritu dia dah bawak balik utk bagi shin.. tp tetinggal katanya.. hukk.. x pe la.. so pasni x de la hp shin asyik nak kena cas jer #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

10 comments:

t.a.t.a said...

Abg shin, menunggu aweks atau balaks tak call atau sms pun gangguan mental juga kan?

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : haha boleh jadi sasau.. pk naper senyap.. dating ngan org len ker.. pastu meroyan

t.a.t.a said...

Abg shin as lelaki pun fikir macam tu juga?

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : setiap makhluk bernyawa yak bernama manusia bejiwa sensitip akan merasa camtu huhu..

Tok Rimau said...

Go Pro kat JB cari kat kedai Foto angsana. Tkt bawah.

t.a.t.a said...

Abg shin sensitip eh? Hehehe.

i'm shin... i'm inesen said...

Tok Rimau : terima kasih ek.. nnt shin gi usha

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : aah ler hehe

Sobri Yaacob said...

ya.ganguan tido ni memang slalu terjadi..slalu stress kera.. time nak exam..student..last skalu mestilah ganguan gajet tambah2 telifon he..he.. ")

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : haha.. nasib la student.. bersengkang mata utk masa depan xpe.. jgn dok gayut ngan marka