Saturday, March 14, 2015

Mabuhay Boracay Part 1

selepas setahun menunggu.. akhirnya.. sampai masanya shin berangkat ke Boracay 9hb March aritu.. mmg teruja gak la.. jenuh study pasal Boracay.. awal awal dah cuba terima kenyataan yak kat Boracay susah nk dpt makanan Halal dan serba serbi mahal.. setahun gak la shin menabung skit skit.. hehe.. sebulan shin menabung Rm50.. semata nk gi Boracay ni.. cuma agak ralat sebab cuma pergi 3h2m jer.. pastu baru tau yak perjalanan ke Boracay tu dari Kalibo Airport agak jauh.. agak memakan masa gak la.. kiranya mcm 1 ari jer bercuti kat Boracay.. adehhh #nanges

trip ke Boracay ni shin travel ngan encik Shamsul & encik Zul.. kul 6.30 pagik kitoarg dah kuar umah.. bekpes jap kat Serdang.. pastu terus gerak gi Putrajaya Central.. park kete kat situ.. rasanya park kete situ sehari Rm4 jer.. then beli ticket ERL.. harga ticket utk ke KLIA2 sorang kena bayo Rm6.20

flight ke Kalibo kul 10.50 pagik.. delayed jap dalam sengah jam camtu.. hampeh.. sibaek kitaorg dah sesiap beli makanan dalam flight.. x de la kebuluran sgt nnt sampai kat Boracay..

sesiap isi masa dalam flight

dalam flight ada la kenal chinese group ni.. kebetulan kitaorg akan stay kat hotel yak sama.. pastu shin tanya la dia.. ader amek pakej ker tak.. dorang pon xde amek pakej.. just gamble.. dorang pon ckp pakej activiti kat sana semua memahal.. hehe..

sampai airport Kalibo dkt kul 3 petang.. airport jer cenonet jer.. sibaek pegawai imigresen xde gangster sgt.. kat luar airport ada ramai pemandu pemandu van yak dok offer bawak gi Caltican Jetty.. rate rata rata 250pesos.. pastu shin try bargain laa.. shin jumpa lagi chinese group tu.. ajak join satu van sbb shin dpt offer murah giler.. sorang kena bayo 150pesos jer.. 

agak huru hara gak la masa nk milih van.. sbb pemandu pemandu kat situ mcm gangster.. berebut customer.. so.. sebagai customer kita kena pilih yak paling munasabah.. dari Kalibor nak ke Calcitan Jetty ni amek masa 2 jam.. lebih kurang la.. nengok gak jalan jem ker tidak ek..

sampai kat jetty.. kena bayo mcm mcm la pulokkk.. environment fee 75pesos + Terminal fee 100pesos + boat 25pesos

wajah riang encik shamsul

utk ke hotel.. kena naek tricycle atau bahasa melayunya mcm beca la.. so piliha la nak tricycle kecik ke beso.. bargain harga utk dpt kan paling murah.. so sumbat 10 orang.. kena bayo 23pesos jer.. murah kannnnn..  dari jetty nk ke hotel amek masa sejam gak ler.. bila la nak sampai ni #nanges

wifi password : lobby6543

sampai hotel terus check in.. masa ni sunset dah nak abis pon.. hampeh tul.. mmg betul lahhh.. sehari perjalanan.. hotel ni kitaorg dah booking sblm pergi.. dah bayo habis.. tp policy hotel.. guest kena bg kad credit + passport utk di copy kalo ada apa apa masalah.. senang dorang nak caj or handle.. bukan tu jer.. kena bagi 2000pesos sebagai deposit.. byk tu.. korang len kali bagi duit RM jer.. dah la tukar duit pesos skit kannn.. pastu nk kena bagi deposit lg.. pastu bagi kad kedit lg.. byk songeh tul laaa.. dah la wifi kejap ada kejap xde #mencik

segala kepenatan hilang kejap nengok hotel yak comel ni.. suka nengok dia nyer kolam renang.. mcm memanggil manggil utk cecepat terjun huhu harga bilik kitaorg utk 3h2m Rm1185 dah siap masok tax..

posing skit #hikk

actually masa booking bilik ni.. utk 2 org guest jer.. tp sbb kitaorg pilih grand room.. ada katil queen ngan katil single.. leh la muat 3 org kann.. tp xde la bagitau org hotel tu.. memula takot gak kantoi.. tp lelama ok jer.. encik sham sekatil ngan encik zul.. shin golek sensorang kat katil single.. yer la.. katil single utk org single kannnn #sengih

bilik mandi leh nampak luar.. perghhh #malu

makan malam kitaorg hehe.. shin dah sesiap bawak megi cup.. makan dulu wat alas perut sebelum cari kedai makanan halal..

lepas kenyang makan.. rilex jap.. sebelom turun mengolamkan diri.. celup skit skit sbb sejuk sgt huhu terus naek bilik bersiap utk cari kedai makan halal

wifi password : psj0705m

masa jalan jalan kat white beach tu ada nampak makcik makcik pakai tudung jual ole ole.. pastu shin tanya la kat mana kedai makanan halal.. pastu ada budak pinoy ni tolong bawakkan.. kat sini xde kedai makanan halal local food.. yak ada ala ala arab gitu.. telan jer laaa walo x kena ngan selera.. harga bapak mahal #nanges

mango shake 180pesos

 chicken kebab 160pesos

chicken kabsa 390pesos

leganya dah dpt makan.. lepas makan terus kitaorg cuci cuci mata kat white beach dan pastu lik bilik membongkang huhu.. esok x tau lg plan nk wakpe.. kalo encik shamsul dia nk zip line.. shin plak nk island hopping.. encik zul dia follow encik shamsul.. hurmm malas nk pk.. terus masok tido

bakal bersambung..


Ticket Flight Rm122
Insurance Rm25
Meals dalam flight Rm12
ERL ticket Rm6.20

Van ke Caltican 150pesos (Rm12.50)
Environmental Fee 75pesos (Rm6.30)
Terminal Fee 100pesos (Rm8.35)
Boat 25pesos (Rm2.10)
Tricycle ke Hotel 23pesos (Rm1.90)
Dinner 210pesos (Rm17.50)

Hotel Hennan Garden Resort Rm395

Jumlah belanja kasar Rm608.85

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Nu'man Qatadah said...

Memang 3 hari 2 malam tak cukup Shin .. sebab dari airport sangat jauh nak sampai .. #nanges juga la ..kehkeh ..

Bestnya dok hotel kat station 1 ..orang hari tue, mampu dok station 2 jer ... nak kena saving macam Shin juga la ..haha

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : shin stay kat station 2 ler ni.. station 1 bosan je masa org lalu.. station 3 byk pub&bar.. dah ada station 4.. tempat happening gak..

tu la.. 3h2m x cukup.. actually bukan x puas sbb sekejap je.. tp x puas sbb langsung x mandi laut #nanges

tp rugi stay tempat memahal.. byk kuar dari dok hotel.. mentang duit tabung ada.. next time shin xmo mcm ni lg #nanges

yok menabung.. nnt kita leh travel sesama.. nk bawak Nu'man bebulan madu di awan biru #sengih

Nov Collins said...

Ohh ingatkan shin stay kat Chalet. Btw lawa hotel, sesuai buat tempat memadu kasih. Hehe.

Amboi toilet boleh nampak dalam. Jeng jeng jeng. Hahaha. Tp tak best sebab takde privasi. Nak melabur ngn shake2 pun takleh. #sedeh

i'm shin... i'm inesen said...

Nov Collins : leh jer.. ada tirai hehe.. situ chalet mcm xde je.. byk hotel ngan motel ngan apartment.. ker shin x pasan chalet ada situ huhu

Kamen Shinobi said...

1st time tengok Shin..sekali imbas macam shahrol shiro..dua kali imbas baru macam Shin..hehehe.

biasanya kalau travel jauh2 3h2m mana cukup..tak puas jalan-jalan.minimum 7h7m baru puas..ekeke

i'm shin... i'm inesen said...

Kamen Shinobi : erk sapa sahrol tu.. adehhh sorry shin x mengikuti sgt dunia hiburan masa kini hehe.. kat umah mmg jarang nengok tivi..

kalo honeymoon.. jgn kan 7 mlm.. 7 purnama pon lom tentu puas hehe.. jadi la 3h2m hukkk

Ghazali Aziz said...

#nanges sebab Shin tak kenal Maharajalawak !!!!

Shin;

As for me, makanan HALAL tak jadi issue sangat, sebab usually kalau pergi mana mana , mesti bawak periuk nasi letrik ... lepas masak nasi, boleh goreng ikan / atau telur atau ikan sardin .... di mana, ikan tlur dan sayur memang senang dapat di mana mana ....

Tapi kalau senang dapat makanan HALAL, memang makan kat kedai jer ler ...

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : kalo rancangan lawak lg la shin x minat hehe.. hmm shin pon xde rasa masalah beso sgt bang.. tp masalah la juga hehe.. tu la nnt gi Ho Chi Minh mmg nk kena masak sendiri la gamaknya