Monday, March 16, 2015

Mabuhay Boracay Part 3

ini adalah last entri shin pasal Boracay.. yerp.. ari terakhir shin kat Boracay.. selepas setahun menunggu.. rasa mcm kejap bebeno shin kat Boracay.. x puas kot sebab x maen laut.. x gi island hopping.. tp kalo pk serba serbi mahal dan x halal.. xper la.. balik jer la cecepat hehehe.. 

cam biasa.. shin paling awal mangon.. pas sesiap mandi shin terus kemas beg sambil kejut encik Shamsul ngan encik Zul.. encik Shamsul xmo gi bekpes.. so shin ngan encik Zul jer yak gi bekepes.. kemaen banyak buah mangga shin makan hehe.. menu sama jer mcm semalamnya shin makan.. 

kul 9.30 pagik kitaorg dah siap check out hotel.. pastu nek tricycle utk ke Caltican Jetty.. selamat tinggal Boracay huhu hmm kena bayo 150pesos #grr

sampai kat jetty kena bayo 100pesos utk Terminal Fee ngan 250pesos utk van dan boat.. tp utk korang yak nak pegi kann.. better bayo je boat dulu x yah amek van.. 25pesos.. nnt sampai kat darat.. baru amek van.. tanya dulu.. van gerak bila.. kalo tak.. korang tunggu sampai van penuh.. kalo x penuh penuh mmg berejam la korang tunggu.. kul 11 make sure korang dah gerak gi airport Kalibo ek.. kalo tak mmg rushing ler gamoknyer..

sampai jumpa lagi #takkot

bayo 500pesos utk airport terminat fee

kemaen pungut terminat fee.. tp airport nyer mcm station bus sajokkk.. huhu.. masa ni terasa bersyukur airport kat tempat kita agak selesa ler kann.. 

masa ni mmg agak lapo ler.. flight agak lewat skit dari jadual asal.. shin risau gak.. takot x sempat kejo flight balik ke Johor.. kul 3 lebih baru nek flight.. meals dah sesiap order awal.. perghh leganya dapat makan #nanges

sampai KLIA2 kul 6.50petang.. shin x sempat nk lelepak ngan encik Shamsul ngan encik Zul.. pintu kapal terbang bukak jer shin terus begegas gi menuju ke connecting flight.. lega bila dah masok departure hall.. kul 7.30 mlm shin dah sesiap masok flight utk balik ke Johor.. huhu then gedebuk gedebak kul 10.22malam shin selamat sampai umah #Alhamdulillah


Tricycle 23pesos (Rm1.90)
Terminal Fee 100pesos (Rm8.35)
Van & Boat 250pesos (Rm20.90)

Airport Terminal Fee 500pesos Rm41.75

Meals dalam flight Rm15
Ticket flight JB-KL-JB Rm55

Jumlah belanja kasar Rm142.90

lega dah settle trip ke Boracay ni.. akhirnya dpt gak jejakkan kaki ke Boracay.. kalo sebelom ni shin just nengok gambo ngan baca baca cerita ni kat tenet ngan blog org len jer.. tp tu la.. kena nengok ngan mata sendiri baru puas ati hehe.. betul ker best ato indah kabo dari rupa.. 

bagi shin Boracay mmg indah rupanya.. cuma waktu camni laut lom betul betul bersih kot.. byk alga hijau kat tepi laut.. agak geli nak mandi hehe.. susah nak dpt makanan halal tu bukan jadi masalah bagi shin kot.. sbb shin awal awal dah siap sedia bawak makanan segera.. yak jadi masalah bagi shin hanya segalanya serba mahal kat sana.. standard pulau la kann.. mana mana kita gi pulau mmg harga dia mahal belaka.. 

silapnya shin.. shin dah awal awal abiskan hampir semua duit tabung Boracay shin utk hotel.. Rm400 utk hotel.. ada belen Rm200 utk belanja selebihnya.. mmg x cukup la.. sbb tu shin standby tukar duit pesos lagik Rm300..

shin tanya gak encik Shamsul ngan encik Zul.. seronok tak gi Boracay.. hehe.. dorang ok jer.. walopon dorang x dpt maen apa apa aktiviti yak dorang plan nak maen kat sini.. sbb mahal kot.. tu yak dorang cancel..

kalo tanya shin plak.. mmg x puas.. tak tau la ek.. mungkin sbb tak dpt gi island hopping.. leh jer nk gi sensorang aritu lepas encik Shamsul ngan encik Zul xmo gi.. hehe.. tp shin sendiri decide x mo gi gak..

kalo nk ckp pasal kepuasan travel ni mmg agak subjective la.. ada org kepuasan dia atas macam macam sebab.. mungkin puas sebab tempat tu mmg kena ngan jiwa dia ker.. mungkin puas sebab tempat tu lawa giler.. atau puas sbb seronok travel ngan kengkawan.. atau puas sbb ada local people yak tolong puaskan dia.. perghh sempat travel sambil cari jodoh ek #eh #haha

rasa x salah kot kalo shin nak wat perbandingan.. shin rasa shin lagi puas pegi Pulau Rawa yak 100% xde tempat hiburan atau aktviti permainan macam kat Boracay.. pulau nyer lagi bersih dan cantik.. hehe.. so far shin rasa Boracay ngan Phuket bukan la tempat yak sesuai utk shin.. shin kena pegi pulau yak tak terlalu commercial kot.. 

pasni shin nak focus menabung dan study utk Karimun Jawa plak.. hope kalo ada kengkawan yak dah penah pegi leh bagi tips ek.. baru study skit.. pakej kat sana jer mau juta juta hukkk #nanges


Budget Boracay
Flight JB-KL-JB Rm55
Flight KL-Boracay-KL Rm122
Insurance Rm25
Meals dalam flight Rm27
ERL Rm6.20

Hotel Hennan Garden Resort Rm395

Boracay Day 1 Rm48.50
Boracay Day 2 Rm94.35
Boracay Day 3 Rm72.90

Airport Kalibo Terminal Fee Rm41.75

Jumlah belanja bersih RM887.70

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Nu'man Qatadah said...

Nak ikut shin ke karimun jawa ..
Bawa la orang same .. :p

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : alolololo meh la mehhhh..

Ghazali Aziz said...

For me , I ambik gambar and ambik gambar ...

Then ... lama lama , bila tgk gambar tuh balik, muncul ler memory indah di sana ...

So berbaloi ler Shin dah invest camera cantik tuh !


Hehehheee

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : hikk.. walopon shin x pandai sgt amek gambo.. tp mmg gigih dok heret camera sana sini.. snap byk byk.. mmg la shin bebaloi beli camera tu.. ni cari jalan utk settlekan balik duit tabung yak shin guna utk beli camera tu.. loan sekejap then ganti balik #ngee

My Existence said...

Thank you Shin for portraying your journey beautifully. Should be in bucketlist already. U boleh jadi travel agent ni. :))

i'm shin... i'm inesen said...

My Existence : shin just share je huhu.. travel agent tu idok ler.. shin baru belajar travel

My Existence said...

Shin boleh bagi details siap dgn harga lagi, dah cukup bagus apa. $$ ahaha

Nanti kalau nak keluar nak itot! Nak duduk sebilik n make sure katil double. *customerowezri8!*

i'm shin... i'm inesen said...

My Existence : ouhhh.. just sharing info.. leh wat reference jenis percutian low budget.. jom la!