Sunday, March 8, 2015

setahun kemudian..

tak sangka dah setahun tragedy MH370 ni ek.. cam sekejap jer masa belalu.. ramai gak yak takot nek kapal terbang sebab incident ni.. shin pon sekejap trauma la.. sekejap jer pastu shin xmo pk sangat.. 

ingat lagik.. hari ke dua shin kat Bali.. 8 March 2014.. mangon tido jer.. nengok banyak msg masok dari kengkawan keje.. dorang dok ckp pasal MH370.. pastu shin baca berita online.. tau la skit kesah kesah kehilangan MH370.. time tu cuak giler.. dan dan teringat family kat umah.. sibaek la shin masa tu x gitau pon parent yak shin gi Bali.. kalo tak mesti mak risau.. tp balik dari cuti kena gak la bebel.. 

rasanya banyak sangat spekulasi pasal MH370 ni.. shin just doakan yak terbaek jer kepada mangsa mangsa MH370 terutamanya yak berugama Islam.. kalo hidup Alhamdulillah.. kalo meninggal semoga roh kalian di cucuri rahmat #ameen

:'(

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Gibb Sulaiman said...

Bagi aku kan shin, kes mh370 ni tak penting pun dalam hidup aku.

bagi aku kan shin, aku rasa kebanyakan rakyat Malaysia ni tak peduli pun pasal bende2 ni, dorang peduli pun sebab tranding je dan konon nak tunjuk prihatin.

Kalau kau tak percaya, sebulan dari sekarang, kau pegi tanya sesape yang sibuk post pasal MH370 ni bila terikh kapal ni hilang, aku yakin 99% tak dapat jawab.

Pendapat aku lagi, rakyat Malaysia ni just obses je dengan bende2 kematiaan ni. Contohnya hari ni harun salim bachik meninggal, rata2 sume sibuk nak post pasalnya kat laman sosial. Aku rasa kan, perasaan simpati tu macam dah tiada originaliti, macam buat sebab orang lain buat.

Ada baiknya kita berdu'a pada Allah dan sedekahkan al-Fatihah kepada mereka yang telah pergi. Aku rasa itu je jalan yang terbaik untuk menunjukkan kita ikhlas da simpati pada keadaan.

(ini hanya sekadar pendapat. Lain orang lain pandangannya. sekian)

i'm shin... i'm inesen said...

Gibb Sulaiman : mungkin ya dan mungkin tidak.. semua depend pada niat org tu camne.. kalo shin plak.. benda ni terjadi masa shin travel kat tempat org.. so sedikit sebanyak memberi kesan traumatic.. tp xde la sampai x nk nek flight lg..

begitu jugak incident yak pernah berlaku kat Malaysia ni yak agak mempengaruhi emotional shin.. mcm ke Nurin Jazlin dan Mona Fendy.. kes kematian Sharifah Aini.. setiap yak tertulis mewakili perasaan peribadi shin..

sbb tu x semua benda yak berlaku kat luar sana shin share kat alam maya.. mcm blog.. sbb shin x active FB.. mcm kamu ckp.. rasa x begitu penting.. shin pon rasa camtu gak..

Gibb Sulaiman said...

bagi i la shin, itu lah gunenye blog. blog ni nampak ikhlas sbb penulisan kita datang dari hati...

i'm shin... i'm inesen said...

Gibb Sulaiman : yerp.. shin x sorok identity shin.. shin menulis apa yak berlaku dalam kehidupan shin.. x bermaksud semua pasal diri shin akan di sharekan..

Ghazali Aziz said...

Sedih kan kejadian tersebut ...

Hingga kini menjadi misteri yang belum terungkai ...

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : misteri dan terus menghantui

Kamen Shinobi said...

pantasnya masa berlalu..rasanya macam baru semalam kejadian ni berlaku..

takziah buat keluarga mangsa.

i'm shin... i'm inesen said...

Kamen Shinobi : mmg sgt pantas.. x terasa berlalu begitu laju #trauma