Monday, July 20, 2009

acara hari minggu


hye kengkawan... korang wat pe tu??? haaaa.. nak dengar cerita tak??? duduk duduk duduk... cerita nya camni..

mula mula.. shin nak ucapakan selamat menyambut hari yg ke 27 Rejab.. yakni Isra' Mikraj untuk kengawan semua yg beragama Islam.. hari ni bagus kita berpuasa sunat tau... actually dalam bulan Rejab ni.. bukan hari ni jer bagus kita berpuasa... tp hari hari yak lainnya pon bagus gak... haaa kejap jer nak habis daa bulan Rejab kan.. pastu masuk Sya'ban.... habis Sya'ban terus masuk bulan Ramadhan.... besh kan!!!

haa hari ni... shin buzy sangattttt... company tempat shin bekerja ada bikin Sport Day hari ni... di sebabkan shin xmo join acara acara sukanek ngan progam yg di anjurkan hari ni.. so ngan gigihnya shin join bukan gerai.. just suka suka...


hari tu ada la dekat 11 gerai yg di bukak... macam macam ada.... ada gerai bikin game, gerai jual makanan, jual bundle dan macam mana lagi ler.. shin x sempat nak ambik gambo semua gerai.. yer laa.. sbb shin sibuk jaga gerai... dan yg paling hampeh.. x sempat nak jadi paparazi ari ni.. x dpt nak snap snap orang lalu lalang... aishhh ruginya...


haaaaaaaaaa... ni lah gerai shin... cuma x sempat nak pasang tabir jer... sbb takut hujan... cuma bikin apa yg mampu jer... nama gerai shin Idaman Seri Collection.. sempena nama pusat andaman kakak shin.. Idaman Seri Pengantin huhuhuh....

actually shin buka gerai ni just nak tolong promosi adik beradik shin punya bisnes... shin xde ambik upah pon.. just buat untuk tolong dan suka suka... abang abang shin kebanyakkannya bekerja sendiri... so.. pendapatan diorg ni susah nak jangka... so kena ada alternative la untuk promosikan dioarg ni skit skit...


ni shin tolong promosi bisnes abang shin yak no 4... bisnes andaman abang ngan kakak ipar shin... so penat la jugak dok melayan customer yg tanya macam macam.. pakej semua la... kira bebaloi la shin wat promosi ni.. tahun lepas shin tolong promosi gak.. hasilnya bagus... ramai kawan kawan shin yg amik pakej perkahwinan ngan diaorg...


yak ni plak.. hasil kerja tangan kakak ipar shin... wife abang shin yg no 3... ala abang shin yg dok promote awning kawan dia tu... abang shin tu pun pendapatan dia jarang tetap.. yer la.. keje menukang.. bikin rumah.. pasang jubin semua... bila ada kerja.. ada la duit.. kalo xde kerja.. susah la.. nak bayar umah.. bayar kereta.. anak skolah... so kakak ipar shin pun wat la keje sambilan.. ngan bikin kusyen camni... harga dia Rm30 sepasang... kalo yak bersulam jer Rm40 sepasang...


selain tu.. kakak ipar shin tu ada bikin frozen karipap putar.. ngee... 15 bijik Rm3.50.. hmm ntah apa rasanya.. shin pun x penah makan lagik...

haaa.. yak ni pla.. produk kesihatan CNI... bisnes abang shin no 2 ngan wife dia...


yak ni plak.. produk AVON.. shin baru jer masuk ahli beberapa minggu lepas... asalnya shin just nak tolong promosi bisnes kawan shin.. che Lan.. tp dia suh shin masuk ahli la plak... x yakin la sgt nak jual produk ni.. sbb shin xde guna barang AVON.. so camne nak jual.. tp utk 1st jualan shin jer.. dekat Rm 500 bila campur 2 kempen.. tak sangka plak.. tp haritu shin just jual barang barang AVON yg lebih pada produk untuk nak raya.. bekas bekas kuih semua dan yg seangkatan dengannya... bole tahan gak laku... :)

cuma shin kecewa che Am x dapat datang ari ni.. yg tolong bagi semangat.. che Lan ngan che boi.. tu pun diaorg sibuk cuci cuci mata... x tolong cari customer.. siot jer!


pelanggan pertama shin.. che Niza... ngan anak sapa ntah

actually... rata rata orang yg datang acara camni.. diaorg lebih suka pegi gerai makanan... memang diaorg pulun habis... gerai gerai jual air... buah potong.. lebih laku la.. tp sebelum ni.. shin dah bagi tau abang abang.. kakak kakak ipar shin... hmm shin just tolong jer promosi ngan jual barang... berjaya atau tak... laku atau tak.. shin memang x leh nak jamin... diaorg ok jer..

hasilnya Allahmdulillah.. tak lah mendukacitakan.. even tak lah pada tahap berjaya sangat... tp shin tak ralat la.. masa pun terhad.. dari kul 7.30 pagi sampai acara sport day tu tamat jam 12.30 tengah ari... banyak juga barang barang yg terjual.. seronok seronok seronok...


sempat la shin sambung edit gambo sambil tunggu customer.. hari ni due date.. kena serahkan pada abang shin... Alhamdulillah siap jugak akhirnya.. even dah rasa nak muntah dah .. dok hadap jer..

masa tengah ramai orang datang gerai... tak rasa pun badan sakit sakit ker.. penat berdiri ker.. sakit tekak bercakap ker... tp bila dah habis kemas semua.. baru la rasa penat sangat... balik umah... kemas skit skit.. terus tertido sampai petang...

tahun depan.. shin nak buka gerai lagi... sambil promosi barang.. shin nak jual makanan sekali.. atleast.. ada income lain yg masuk huhuhuhu... berangan jer kan!!! hope panjang umo tahun depan..

camtu la kengkawan.. cite hari minggu shin... nanti lenkali shin cite lagi ek... sekian~


ni upah pertama shin dapat... hasil edit gambo orang kahwin.. yeahhhh... even rasa mcm nak demand lebih.. tp 1st job kan... terima jer la.. bole wat tambah tambah beli cat umah nanti


m(^o^)m
* i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

tengku_fir21 said...

owwhh
menarik
mcm ader kt overseas

i'm shin... i'm inesen said...

fir : apa yg kat oversea nyer... meh habaq skit!