Thursday, July 23, 2009

langkah kanan


hari ni kita dah masuk ke bulan baru dalam kalender Islam.. bulan Syaaban yer kengkawan... hmm.. kengkawan nak tau tak.. apa cerita disebalik bulan Syaaban ni... haaa nak tau!!? duduk duduk duduk... ceritanya camni...

maksud Syaaban ialah berpecah-pecah atau berpuak-puak. Masyarakat Quraiysh pada waktu itu terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir. Apabila Rasulullah SAW datang, beliau mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang.

Rasulullah SAW bertanya kepada sahabat-sahabatnya, “Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?” Para sahabat menjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui”

lalu Rasulullah SAW bersabda, “Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.”

so.... kita disuruh perbanyakan berselawat pada Rasulullah, berzikir, berpuasa sunat, bertaubat dan melakukan amalan amalan yang baik... camtu la kaedahnya... selamat menyambut bulan Syaaban yerk kengkawan..

oklah... sambung citer pasal entri kali ni plak... '' Langkah Kanan ''...haaa... nak tau cerita seterusnya... jom shin cerita sekarang...

mula mula shin citer pasal kuih raya shin tu dulu... hmmm nampaknya.. persaingan dah ada... orang tu jual murah seringgit dari shin.. kalo kuih tart shin tu Rm18... dia jual Rm17.. ececeh... tp dia punya xde bagi tester pon.. shin punya ada.. huhuh... dengar gak suara suara '' nakal '' yg dok cakap pasal harga kuih tu... sentap ok kalo dengar lama lama... yer la.. takkan shin nak paksa lak kan... kalo nak cancel oder.. shin x leh nak cakap per...

ni baru sorang pesaing yang shin jumpa... lom lagi ada persaing yak lain kannn.. kena tabah.. huhuhu... takut gak ni... mana la tau customer larik.... huhuhu.. tp shin confident.. kuih tart shin.. sodappppppp! korang x caya??? cuba try beli dulu sebalang dua.. huhuhuhu

haaa... smlm shin jual benda baru lak... baju yg x berapa bundle hehehe... actually ni baju mak shin... dulu.. sebelum dia pi Mekah.. dia memang suka beli baju ntah apa apa.. pastu tak pakai... yang ada.. baru pakai sekali dua... hmm mebazir kan... sib baek.. penyakit membazir tu tak menurun kat anak dia yg inesen ni.. huhuhu skrg dia dah insap katanya.. takmo pakai baju camni.. yer la.. biasa orang kalo dah jadi mak hajah.. mmg camtu la patternnya.. takkan nak pakai baju fancy fancy plak kan... tp kan.. as long as menutup aurat.. tak nampak bentuk badan.. ok wut!

so shin pon tolong pack bebaik... pastu try jual kat kengkawan... kot kot diaorg nak bagi mak mak diaorg ker... nenek ker... jiran sebelah umah ker.. murah jer shin jual ek..

yak ni Rm7

yak ni plak.. Rm6

hmm.. tak sampai sejam... shin dpt jual 9 helai baju.. wahhh berjaya jugak.. even ada yg cakap nak try dulu... hmmm xper la.. beli x beli belakang kira... baru la ada semangat nak jual lagi... banyak baju yg akan shin jual.. tunggu jer la..

yang penting.. lepas diaorg semua dah bayar.. baru shin kuarkan yak lain.. selagi lom bayar.. shin stop dulu... yer la.. kang kuar yang baru... nanti diaorg mintak tukar la.. apa la.. kannn... so better bayar dulu yak lama..

lepas penat dok menjual baju.. tekak haus.. perut lapo... huhuhu.. then ada plak kawan tempat kitaorg.. Elly nama dia... dok belanja kitaorg makan nasik kaler kaler... tak tau apa nama nasik nik.. rasa mcm nasik minyak... semua orang dapat.. sambil makan ramai ramai... sangat la berselera.. memang langkah kanan kannn huhuhu

macam macam ada.. kopok leko ada... tauhu panas ada.. air cikong ada.. huhuh meja keja dah macam meja kantin... mampos kalo bos nampak.. ngee~

nyum nyum... gambo close up~

camtulah cite shin ari ni ek kengkawan... semoga betemu lagik di lain siaran ngee... jaga diri bebaik... sekian~

p/s : simpulan bahasa Langkah Kanan bermaksud bernasib baik


m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

naqiubex said...

Mari kita menyambut bulan yang penuh barakah ini dengan perbanyakkan ibadah...

tengku_fir21 said...

huhuh
nasi yg nampak warna-warni

i'm shin... i'm inesen said...

naqiubex : hope sihat sihat semua..... selamat sejahtera..

fir : tu ar.. kaler kaler.. sedap tau!

Suf Steve said...

nyeh

ko tak citer ngan mek naper ko meroyan tempoh hari....?

muahhh i'm here with stev

Zampeada said...

rajin tul ko ni niaga yek... bagus!

i'm shin... i'm inesen said...

zampeada : dpt untung sikit sikit.. leh wat beli cat ker.. barang2 utk umah bujang.. dah nak raya dah ni huhu