Wednesday, March 23, 2011

Macina oh Macina

mata Macina terkebil kebil bila ada nurse bagi dia minum air gula.. orang laen nak minum air gula punya la susah.. tp dia tiga kali teguk jer dah abis.. Macina mcm belum tau apa yang berlaku.. dia masih lagi berkhayal ngan dunia dia sendiri... muka dia sendikit berubah bila nurse mintak dia masukkan air kencing kat dalam botol.. dia wat muka macam tak selesa...

'' Macina boleh tak masukkan air kencing dalam botol ni?? Macina boleh buat kannn!! '' nurse tu mengulangi ayat tu beberapa kali.. lembut nyer nada dia...

Macina yg agak keberatan pada mulanya tadi.. akhirnya akur.. dia segera ke tolilet.. orang orang yg ada kat sekeliling saling pandang memandangan.. mula becakap sesama sendiri...

kat Bandar Tenggara ni sapa tak kenal Macina.. pagi pagi dia keluar rumah.. sambil bawak bakul berisi kueh karipap.. dia akan bejalan kaki lebih 10 kilometer.. dari rumah ker rumah dia cuba untuk menghabiskan jualan.. selagi tak habis.. Macina takot nak balik rumah.. kalau tak abis jualan.. teruk Macina kena pukul ngan ayah dia nanti...

'' Kueh.. Kueh! ''

''Kueh.. Kuehhh ! '' jerit Macina

sesekali dia bermain pasir utk hilangankan bosan...

saiz badan Macina mcm budak berusia 12 tahun.. tp sebenarnya umur Macina tahun ni genap 34 tahun.. tp orang tau.. dia budak pompuan Istimewa.. lembam.. dalam adik beradik Macina.. 2-3 orang juga tak bernasib baek.. kakak dia yg sulung dah berkahwin.. ayah dia plak.. tak kerja.. gemuk.. perut boncit.. kepala botak.. memang sesuai la ngan watak jahat dia tu... mak Macina plak berjual pisang goreng kat tepi jalan... adik beradik dia ramai yg x bersekolah...

shin pernah la lalu umah Macina.. dah malam.. tetiba ada budak lelaki duduk kat tengah jalan.. diam jer.. aishh sib baek x kena langgar.. budak tu adik Macina.. agak kurang cerdas otaknya.. ntah apa la dia buat malam malam kat situ..

arini.. shin lepak lepak minum ngan kengkawan sekerja.. tetiba timbul cerita pasal Macina ni.. Puan Sue ngan Puan Noni yg mulakan cite.. setiap minggu.. ada satu hari dorang kena minum air gula kat klinik.. pasal dorang ni pregnant la.. satu hari dorang terperasan la si Macina ni ada skali amik turn minum air gula..

risik punya risik.. rupanya si Macina ni pregnant.. dah masuk 4 bulan.. camne la plak si Macina ni boleh prengant.. sedangnya semua org tau dia ni mmg bukan mcm orang biasa..

then sorang lagi geng kak 6 kitaorg.. Puan Elly bagi tau.. yg si Macina ni kena rogol ngan Bangla.. mula mula si Macina bagitau.. abang kandung dia yg rogol.. pastu bila di soal siasat.. si Macina bagitau yg ada Bangla yg rogol dia.. aishhh susah la kan.. sbb Macina tu kurang cerdas.. camne la dia nak ingat...

p/s : Puan Elly jiran sebelah umah Macina

yg shin pikir.. kot kot ayah Macina yg rogol dia... selalu kan cite drama melayu camtu.. napsu bukan kira kan.. semua hentam.. kurang ajar!

shin rasa kasihan plak.. si Macina tu x tau apa apa.. ntah ntah dia x tau apa ada dalam perut dia yg makin hari makin membesar.. keluarga dia dah jenis camtu.. camne la masa depan dia.. masa depan anak yg bakal lahir tu...

kejamnya orang yg rogol dia tu.. kalo Bangla.. mesti dia dah aim lama Macina ni masa jual kueh.. camne la dia paksa Macina tu.. sorang ker Bangla yg rogol dia?? atau begilir gilir.. jahatnyaaa... mesti Macina tak tau apa.. atau dia meronta ronta.. atau dia menangis??? x sapa yg tahu... Allah jer yg tau!

sekarang ni.. Macina tak tinggal ngan family dia.. Macina di bawah perlindungan Kebajikan Masyarakat.. diaorg sediakan tempat tinggal.. dan pantau la si Macina ni hari hari.. dia still lagi kat Bandar Tenggara...

cuma yg buat shin terpikir.. camne la tergamak orang amek kesempatan kat orang yg kurang upaya mcm Macina tu.. ni baru kat tempat shin.. kalo kat tempat laen lagi ntah ntah ada banyak lagi kes camni..

family shin yg xde ahli keluarga cam Macina ni sure la tak memahami... tp bagi orang yg ada ahli keluarga yg kurang upaya, kurang cerdas, sindrom down.. mesti terasa susahnya nak menjaga dan memahami dorang ni semua.. pastu senang senang orang jahat nak buat x baek.. perghh kejam...

apapun.. shin doakan.. Allah permudahkan segala urusan orang orang yg teraniya mcm Macina ni dan juga kat luar sana... dan kita yg sihat ni.. jangan la buat mcm tu kat sesapa pun ek.. baik yg sihat atau yg x berapa sihat... kesian~

sekian dulu ek.. jumpa lagi~

:'(

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Kesian. mintak Allah lindungi orang kurang upaya amin....

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : amin

luddin said...

TQ Shin for sharing the story...

imaz said...

thank u for the story.. sedey.
syukur dgn apa yg kita ada, hargai mereka yg kekurangan.jgn dianiaya