Wednesday, May 28, 2014

bila masok minggu awal gaji ni mmg agak bizi untuk shin.. bukan bizi keje la.. tp bizi kutip hutang.. bizi jual benda benda yak leh di jual.. ngee.. mmg dari dulu lagik shin suka jual benda benda yak leh dpt untung sesikit.. dapat upah skit pon xde.. janji puas dapat habiskan bebarang dagangan dan dapat hasilnya..

ingat lagi zaman dulu dulu.. era tahun 90an.. masa tu baru tau becinta.. kekasih hati nun jauh kat UTM Skudai.. shin amek upah jual dadih.. satu mangkok dapat upah 20sen.. hari hari shin jual semata nak dapatkan duit utk isi duit minyak.. hampir hari hari lepas balik keje shin jumpa buah ati shin tu kat UTM Skudai.. tp last last.. kantoi dia ada org len.. frust giler.. mcm x bebaloi shin berpenat penat utk dia.. sedih giler time tu.. huhu.. dah lama kejadian tu.. penah skali dia tepon tanya khabar.. masa tu dia dah kawen dah.. hurmm kenapa ntah dia tepon.. mungkin rindu? mungkin dia saje teringat.. ato mungkin dia nak rasa megah yak dia dah kawen.. wallahualam~

kalo shin  nak jenjalan atau nak beli something.. biasanya kalo boleh shin xmo usik duit gaji.. sbb kalo terusik skit for sure akan larik bajet.. so shin terpaksa berpenat penat dulu.. cari duit ngan wat overtime ker.. atau jual jual benda yak leh dapatkan duit.. mmg desperate giler laa sblm dapat kumpulkan duit secukupnya huhu.. ada jer benda yak shin akan pikir untuk dapatkan duit tu #sengih

sejak awal tahun 2014.. shin dah start jual benda benda frozen.. dpt la upah skit.. ada makcik kat area umah shin ni dok bikin.. pastu shin tolong jual kan.. permintaan biasa laku time gaji jer.. so kalo time gaji ni mmg shin promote abis abisan hehe.. Alhamdulillah.. so far sambutan mmg besh.. kadang kalo time belom gaji.. time ada kengkawan nak wat kenduri.. dorang akan oder.. so dapat la shin duit upah skit.. simpan dalam tabung..

40bijik karipap frozen Rm12 je

5keping roti canai segera Rm3.50 jer

 maruku Rm3.50 

biasanya kalo time gaji camni dah mcm pasar borong.. nnt kengkawan laen pon ada jual benda laen gak.. so kita pon sama sama gak beli barang dorang.. ala ala sistem barter la hehe.. time gaji camni la bayo duit kutu.. kutip duit hutang Avon.. hehe

shin ingat nak beli beg duit yak leh letak passport ngan wallet + powerbank semua haha.. tp xde rezeki plak.. sbb ada benda lagik penting nk beli.. lens camera shin tu dah x leh guna.. x pepasal nak kena ganti.. kalo x ganti nnt camne nak amek gambo time raya kannn.. x seronok laaa #nanges



harga kalo seploh doploh hinggit xpe la gak #nanges

semoga kita semua sentiasa di murahkan rejeki yak halal dan di jauhkan dengan rezeki yak haram ek.. selagi ada usaha.. pasti ada habuannya InsyaAllah~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

12 comments:

Chot said...

Sikit2 lame3 jd bukuittt..bagus smgt tu. Abg shin. Boleh tiru :)

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : jd bukit nk wakpe.. sikit sikit lelama jd banyak ar

Sobri Yaacob said...

sabar la shin..tu kisah lama,,shin pun apalgi cari le buah hati baru :)

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : ngah usaha la ni dok belek belek buah mana yak elok dan sedap di makan haha

Amin A. R said...

saya dah tak boleh nak mengumpul sangat sekarang ni.. duit sentiasa habis membayar hutang... yang ni memang nangessss laaaa.. huhuh

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A. R : x pe.. hutang tu lg afdhal di jelaskan ek

Sobri Yaacob said...

ha..ha. kalau dah jmpa mana yg bkenan..trus masuk meminang takut dikebas orag ..kalau tung lama2 mcm lgu iwan dandut ha..ha

Aisyah said...

Kalo dekat mau akak beli karipap sejuk beku tuhh..huhu..

Sylarius Yusof said...

Gigih betul Shin menambah pendapatan. Baguslah macam tu dari sesetengah orang nak desperate nak membeli sesuatu barang, terus gi ke along untuk dapatkan pertolongan. Hhaha

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : hehe yak berkenan ada je.. tp x tau la dorang bekenan kat shin ke tidak #hukk

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : jauh la pulak kannn kak #ngee

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : dah di biasakan dari awal.. mau x gigih huhu