Monday, May 26, 2014

Trip Ijen & Bromo 2014 - Part 4 (LAST)

hukkk kejap jer abis cuti sabtu ahad.. dah kena gi keje lagik.. rasa cam lama jer nak ngabiskan 5 ari merengkok kat tempat keje.. baeklah.. arini shin ngabiskan entri trip Ijen & Bromo shin huhu.. 

dari Ijen nak ke Bromo ni amek masa dalam 6 jam pejalanan.. kul 6 lebih shin dah dah sampai kat tempat penginapan malam tu.. hotel Bromo Permai.. dari hotel dah leh nampak pemandangan Bromo.. tp masa tu mmg dah nak gelap.. sejuknya jgn ckp laa.. compare ngan Ijen.. Bromo lagik sejukk..

 sempat la shin berselfi kejap 

tempat tido kat hotel Bromo Permai ni selesa skit banding ngan kat Ijen.. lagi satu ada water heater.. walo x baper panas sgt.. dah 2 ari tak mandi huhu.. akhirnya malam tu puas dapat mandi hehe..

sebelum tu.. pakcik driver dok pesan.. kitaorg kena mangon 3 pagi.. nnt ada pemandu jeep akan bawak kitaorg gi nengok sunrise.. seterusnya bawak gi kawah Bromo.. then kul 11 pagi dia akan amek utk hantar shin gi airport.. bebudak Singapore tu flight dia malam.. so shin jer la yak kena anto kat airport #ngee


bersiap untuk gi makan malam #ngepose

nak cari kedai makan kat sini mmg x susah.. banyak sangat pilihan.. menu beso mmg terpampang kat luar kedai.. siap ada harga lagik.. pilih je mana yak suka hehe.. malam tu shin makan dalam Rp48ribu.. haa kalo kat Malaysia makan malam Rm48ribu makan pebenda la tu kannn berpuluh ribu tu huhu

xde aktiviti nak buat kat area sini memalam buta.. just balik hotel rehat & tido.. pasal kul 3 pagik dah nak kena mangon.. tetau jer shin dah tetido..

tetiba dengok org ketok pintu bilik.. nengok jam baru 2 lebih.. sekali nengok driver jeep yak ketok.. dia dok nunggu kitaorg bersiap.. uiks.. awalnyerrr.. x puas tido #nanges

so mmg x mandi la jawab nyer.. terus sesiap pakai baju semua.. sejuk sangat sangat kat luar.. dah la xde sarung tangan.. hukkkk so korang kalo gi sini sesiap bawak sarung tangan ek

masa shin sampai kat tempat nak nengok sunrise dah ramai gak orang yak sampai dulu.. sekali nengok port best dan kena chop ngan pelancong Thailand.. semuaaaaaa org dia ngan tripod memasing.. hampeh tul.. org len nak masok pon dia x bagi.. padahal bukan semua pon yak amek gambo.. last last ada sorang mat salleh ni bengek.. dia masok je.. bebudak tu semua bising.. terus dia ckp "you own this place?" hahaha padan mukaaaa


 
dari kul 4 pagi dok nunggu sunrise kuar.. ngan cuaca sejuk sampai gigil gigil hukk.. last last kuar gak dia huhu.. mmg cantikk #nanges

#subhanaAllah

penjual cenderamata

kul 8 pagi dah turun bawak untuk gerak gi kawah Bromo.. sempat la benti minum air panas kejap untuk kurangkan sejuk huhu.. lepas dah minum terus pakcik driver bawak kitaorg gi area Bromo.. 

sampai jer kat area Bromo.. dah ada kuda kuda yak dok menunggu.. bayaran Rp125ribu pergi balik.. memula shin mcm x mo amek.. tp nengok mcm penat jer kalo jalan kaki.. amek jugak laa #nanges

 pilih kuda puteh konon feeling mcm Gandalf hehe

cian kuda ni bawak sampai kaki gunung.. penat dia

250 anak tangga kena daki untuk sampai puncak

bila dah sampai puncak ni.. mmg rasa lemah lutut.. gigil jer.. takot.. gayat.. lagik la dengo bunyik dari kawah tu mengaum.. memang seram lah.. rasa macam nak turun balik jer #nanges

tak lama shin kat atas tu.. sebab rasa gayat.. cecepat la shin turun ke bawah huhuhu.. pastu x sempat nk gi ke savanah.. pasir berbisik.. takot terlambak.. dah la tu.. pakcik driver mintak xtra bayaran #cehh

 yak kecik kecik tu la jeep shin #perghh

 tu dia.. begambo sebelom balik

sampai jer kat hotel terus gi bekfes.. buffet bekfes.. xde pe benda sangat yak menarik menu dia.. makan untuk isik perot..  pastu terus bersiap utk check out.. dari hotel nak gi airport dalam 3 jam kalo x jem..

masa dah nak balik tu la pasan duit shin betul betul tinggal ciput jer hukkk.. sedihnya.. mungkin larik bajet sbb kena tambah Rp400ribu utk pakej sebab ada group yak x jadi dtg.. ngan Rp125ribu sebab nek kuda hukkk.. shin mmg xde shopping la..  dah la tu sampai kat airpot kena bayo tax Rp200ribu.. shin bajet dalam Rp100ribu jer.. rupanya dah naik tax.. hampehh.. semuanya naek.. tp Alhamdullah.. semua settle dah.. xde pening pening lagik.. dah dpt pon pegi Ijen & Bromo..

shin rasa kan.. kalo pegi travel yak mmg banyak abis masa kat dalam kenderaan ni.. xperlu la nak stay kat hotel yak memahal.. korang leh tido kat guesthouse yak memurah yak hanya utk tido jer.. mungkin korang leh ckp kat agent kalo ada gunakan perkhidmatan agent..

hurmm pasni.. nak study lagi tempat tempat besh kat Indonesia.. InsyaAllah.. kalo ada duit lebih.. nk gi lagik jenjalan.. Indonesia mmg cantik.. shin suka sgt.. sbb tu shin marah sgt kalo ada baca baca forum atau berita org kita dok kutuk Indonesia.. org Indonesia dok kutuk kita.. hurmm kita kan berjiran.. pastu saling paham memahami.. kannn #peace

ok lah.. tamat sudah entri trip shin.. semoga bertemu lagi di entri trip yak akan datang.. selamat berkerja semuanya ekk.. tata titi tutu...

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Sylarius Yusof said...

Peh dia punya scene, memang mengagumkan. Kalau buat shooting filem ala-ala LOTR pun sesuai jugak. Haha. Tapi memang untung betul Shin dapat jejak kaki ke tempat yang cantik macam kat Bromo ni.

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : Alhamdulillah.. merasa nengok dpn mata.. ni gi sekali je la.. jauh.. xmo return #nanges

Sobri Yaacob said...

ya allah cantiknya bromo ni..
s sangka lawa bebenor tempat ni..
dgn gunung berapi dia. pemandangan sunsset terbaik! memang fefeling LOTR

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : mmg terpegun nengok cantikknya Bromo.. tu lom gi area lain lagik.. Sameru.. Pasir Berbisik.. Savannah.. byk tempat cantik cantik kat Indonesia