Friday, May 23, 2014

Trip Ijen & Bromo 2014 - Part 3

di hari Jumaat yak mulia ini.. shin nak sambung entri sebelom ni.. trip shin ker Ijen & Bromo.. ngee.. kesahnya bermula lepas shin dah habis tour kat Batu Malang.. melihat kecantikan air terjun di Coban Rondo.. dan melawat kebun apple.. pastu pejalanan ke Ijen pon bermula.. dari Batu Malang ke Ijen mengambil masa 8 jam.. memandangkan ada berhenti makan.. solat semua.. lewat skit la sampai ke homestay.. di tambah plak pejalanannya penuh mencabar perot huhu.. belok belok.. dalam hati mmg ada rasa nyesal skit la gi Ijen.. jauh yak amat dan sangat pening kepala.. nak plak shin mmg susah nak tido dalam kete #nanges

kul 7 malam shin dah sampai kat homestay.. driver turunkan betul betul depan bilik.. bersebelahan ngan ruang cafe.. baru la nampak ramai pelancong asing.. kalo sebelom ni mmg shin x nampak pon pelancong asing gi melawat air terjun.. ladang apple lagik la xde hehe.. tempat dorang lagik meriah kot.. mungkin dorang lebih berminat nak nengok gunung merapi gamaknya..

homestay ni adalah mangonan lama peninggalan Belanda masa dorang dok gigih nak jajah Indonesia.. mangonan nyer lebih kurang mcm rumah melayu lama.. cantik.. terbayang kalo malam raya dok pasang pelita keliling sini.. mesti meriah hehe

tp bilik dia agak sedih #hukk

bowl nasik mcm bekas pukul telur nak wat baulu

lepas jer letak beg.. terus gi makan.. baru la terasa lapo yak amat.. makan kat sini adalah secara buffet.. ingatkan stay situ terus dpt makan free.. cehh.. kena bayo asing.. Rp50ribu per kepala.. pastu buffetnya bukan la leh tambah tambah sesuka ati.. rupanya.. dia mcm complete set jer.. ada nasik.. mee.. ayam goreng.. sup sayur.. keropok.. bergedel.. telor dadar.. hurmmm siap bertambah lagik ayam goreng hehe.. mmg sedap laa.. walopon shin x berapa minat makanan Indonesia.. tp kalo takat nasik puteh.. telo goreng ngan ayam goreng.. mmg leh masok lagik laa huhu

lepas dah kenyang melantak.. tetiba pakcik driver datang kat kitaorg.. ingatkan dia nak briefing utk trip esok pagiknya.. nengok blue fire kat Ijen.. tp.. pakcik tu datang dok gitau yak trip tu cancel.. atas faktor keselamatan.. dia ckp laa ada gas beracun la segala.. adusshhh.. kitaorg datang jejauh semata nak nengok blue fire tu.. tetiba cancel plak.. hampeh tul..

tp dalam ati shin dah besangka tak baek.. shin bajet pakcik ngan driver yak len mesti malas nak gi pepagi.. ye la.. dorang penat drive.. pastu kul 2 pagik nak kena mangon bawak kitaorg gunung.. tp itu bukan alasannya la.. kita dah bayar kann.. berbuku gak la hati ni.. terus bawak gi tido.. mmg tak ingat apa la..

kul 4 pagik shin dah gerak mangon.. malas nak mandi.. sejuk amat.. terus sesiap packing back utk check out.. nak start mulakan mendaki Ijen.. pihak homestay just sedikan roti ngan telo rebus jer.. hukk makan jer la.. sib baek shin ada beli pisang.. lepas dah breakfast terus begerak.. sebelom tu pakcik driver mintak Rp30ribu tuk sebijik camera yak kitaorg bawak.. haa kalo bawak lebih kena bayo lebih la.. katanya kalo bayo ngan dia murah skit.. kalo bayo kat Ijen mahal.. yer la tu #grr


terpaksa la redah lagik jalan belok belok.. sibaek x makan banyak masa bekfes.. mau terkeluar balik gamaknya.. dekat sejam bertarung nyawa.. akhirnya sampai gakk.. masa tu gelap lagi.. sejuk tak terkira.. cakap mmg berkepul kepul asap kuar dari mulut.. feeling oversea sgt hehe

memula mmg tak ramai masa daki tu.. tp sebab asyik berenti duduk rehat kepenatan.. dari gelap x pasan plak dah siang.. makin terang.. huhu orang pon dah ramai manjat.. energy kurang.. badan x fit.. mmg men redah jer mendaki.. itu pon ada hati nak manjat gunung kinabalu.. rentikan la niat suci tu.. pancitttt #nanges

lepas sejam lebih mendaki.. ada la check point utk semua org berehat.. minum minum kopi ker apa.. kat sini gak nengok pekerja sulfur ni dok timbang sulfur yak dorang kutip utk di jual.. sian sehh.. kemaen jauh dorang gi kutip sulfur ni.. berat la tu.. shin yak jalan lenggang kangkung pon sempot.. dorang steady jer.. masa ni dok pk.. syukurkan shin lahir kat Kulai.. xde la parent shin semua kena angkut benda ni utk cari rezeki hukk #nanges

ada lagik sejam nak manjat tau #hukk

sulfur yak dorang ukir utk di jual sebagai cenderamata

port sementara dorang kutip lagi sulfur

bila semakin nak ke puncak.. pokok pokok dah x banyak.. so baru la terasa panas skit.. walopon still lagi sejuk.. erkk.. camne tu??

subhanaAllah view dia.. santek #nanges

bau sulfur semakin kuat.. mmg awal awal dah standby mask.. huhu dah macam ninja la pulak kannn huhu #haiyaaa

see.. nampak mcm panas kann.. tp sejuk tau

akhiranya.. lepas 2 jam lebih mendaki.. akhirnya sampai gak ke puncak.. bila sampai sini.. mcm hilang kejap penat.. mcm rasa nyesal gi Ijen begolek golek jatoh terlebur dalam kawah tu huhu.. rasa amazing sgt dpt nengok depan mata.. cuma x dpt sentuh jer huhu masa ni la shin rasa bebaloi beli camera GoPro shin.. senang dok selfie selfie.. letak jer camera tu kat memana.. pastu shin snap guna wifi remote kat hp.. mudah.. so kalo travel sensorang mmg xde masalah nak amek gambo cecantik.. yak nak suruh sesapa amekkan gambo.. kita leh amek sendiri kannnn.. belilah GoPro #promote

sibaek bawak cemin mata tahan silau hukkk

tu diaaa.. seram ok!

bayangkan ler.. pakcik tu kutip sulfur jejauh kat sini.. berangkut nak bawak turun.. x ker penat ulang alik.. kann #nanges

x lama pastu.. asap dari kawah tu berkepul kepul naek memperkosa lobang hidung.. memasing dok pakat blah.. adehh x puas lagik kat situ actually.. cam saje halau kitaorg turun lak hampeh.. hukk.. sempat la tanya pekeje kat situ.. pagik tadik ada ker org nengok blue fire.. dorang ckp ada.. tp xde la sampai turun bawah.. dari tempat shin diri sini dah nampak..

see.. maksudnya.. driver tu saje x mo bawak kannn.. tp shin dok bayangkan.. ngan cuaca terang pon rasa semput nak mendakit.. ni kan plak gegelap gulita jam 2 pagik.. ko mampo???


cabaran turun lagi mencabar banding masa mendaki.. byk kali rasa nak tergelincir.. kalo korang ada rejeki gi sini.. pastikan.. pakai kasut yak sesuai ok.. bawak tongkat sakti utk menahan dorang dari tergelincir masa turun.. InsyaAllah.. selamat

selamat tinggal Ijen.. semoga bertemu lagi di dalam mimpi.. nak pegi lagi in reality mmg tak ler.. cukup la sekali shin pegi huhu.. mesti mat salleh tu nyampah nengok shin posing selfie hehe.. giler agaknya budak ni pose sorang sorang.. dia x pasan kot shin selitkan GoPro shin kat celah batu hukkk.. 

bersambung entri yak seterusnya nnt ek.. daa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

No comments: