Tuesday, May 13, 2014

Trip Ijen & Bromo 2014 - Part 1

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran.. hukk lama x update blog.. lama shin jenguk blog kengkawan.. aktiviti shin padat sepanjang shin jenjalan kat Ijen & Bromo.. so mmg x sempat.. penat.. x cukup tido.. x cukup duit #eh #nanges

shin selamat mendarat balik dari Surabaya malam semalam.. dan shin terlepas flight untuk balik ke Johor.. mmg shin dah agak dari awal lagik shin akan terlepas.. pastu shin dah sesiap apply emergency leave memandangkan arini patotnya cuti tp company shin bawak cuti tu ke time Raya nnt.. then kul 4 petang tadi shin dah selamat mendarat kat umah huhu.. penat masih terasa.. sib baek la mak bebel x lama.. pastu shin dpt rehat kat bilik.. rinduuuu sgt bilik shin.. meow shin huhu

entri utk Part 1 ni belom masok entri begambo ek.. shin nak cite pasal pecutian shin yak penuh dengan liku liku.. onak dan duri.. apapon.. puas dapat becuti ke Ijen & Bromo.. walo pada asalnya yak shin nak pegi sangat Bromo.. tp pegi ke Ijen mmg satu bonus laa..


plan asal shin nak becuti ngan kawan shin.. encik Gavin.. tp sejak awal tahun lepas shin mcm rasa dia x menunjukkan dia berminat untuk teruskan plan pecutian ni.. so shin amek alternative len ngan cari sesapa yak berminat untuk pegi.. shin cari kat forum travel.. kat pesbuk ngan kat mana mana jer la.. Alhamdulillah shin dpt jumpa sorang.. encik Hairun dari Singapura.. rasa lega la shin dpt la kawan.. ringan skit perbelanjaan transport ngan penginapan.. bertambah menarik encik Hairun bagitau kengkawan dia nak join sekali.. well lagi la rasa lega.. makin kurang la belanja.. shin xde masalah sgt join group yak shin x kenal dan x penah jumpa.. sbb ni bukan la kali pertama shin wat camni.. ni kali ke 3.. niat shin nak becuti dan shin takot nak gi sensorang.. so dorang tu nnt la tempat shin mengadu kalo ada masalah ker.. sakit ker.. dll lah

then shin sendiri mengofferkan diri untuk cari travel agent.. memandangkan shin paling cerewet bab harga.. shin nak paling murah dan itinerary menarik.. beberapa travel shin contact utk deal.. agak kecewa gak la memula.. sbb susah betul nak dpt reply.. memula mcm give up jer.. tp lelama dpt gak reply.. dan selepas shin dan encik Hairun berbincang.. dan kengkawan dia setuju.. last last shin pilih Kawah Ijen Tour.. shin berhubungan ngan wakil travel agent tersebut encik Dwif.. sekali lagik shin rasa kecewa bila encik Dwif ni mmg susah nak di hubungi melalui whatsapp.. so terpaksa la menunggu dia membalas email.. 

harga yak di tawarkan betukar tukar.. nak plak dengan kadar ticket yak di kenakan oleh kerajaan Indonesia sgt la mahal.. tp terpaksa la follow.. last last shin dapat harga pakej 4H3M utk trip ni sebanyak Rp1.8juta = Rm520 mengikut kadar pertukaran waktu shin pegi aritu.. dan semua org bersetuju..

shin sampai di airport Juanda Surabaya pukul 19.00hrs waktu tempatan.. dengan rasa lapo giler.. shin dok tercari cari driver yak sepatotnya ambek shin di airport.. lama shin pusing pusing mmg x nampak pon org pegang banner nama shin.. shin try contact nombor driver x dpt.. shin contact encik Dwif x dpt.. masa tu mmg geram giler la.. then selepas 1 jam 45 minit shin tunggu baru la driver transport call shin.. tu pon lama gak nak jumpa.. shin bajet dia ni tetido dalam kete.. dan ni la 1st time shin travel shin yak kena tunggu driver.. bukan driver yak tunggu shin.. lama tu ok.. 1 jam 45 minit.. mmg bebuku jer hati ni..

sampai di hotel.. baru la shin bejumpa dengan group dari Singapura tu tadik.. dan shin di beritahu.. 2 orang kawan dorang x dpt join atas sebab kerja.. lemah dengar.. lelagi dengar harga pakej shin dah jadi Rp2.2juta = Rm640

oleh kerana harga pakej bertambah.. shin jadi larik bajet.. dengan tax balik kat airport pon naek jadi Rp200ribu = Rm58 shin x leh nak salah dorang dan dorang pon x leh nak salahkan shin rasa kecewa camni.. semua on planned.. we should follow.. sib baek travel agent tu x minat dulu duit.. kalo x burn camtu jer.. and tadi petang shin di beritahu.. pakej shin yak betul telah di turunkan menjadi Rp2juta = Rm578 so ok laa.. byk kurangnya.. dan shin dah settle semua tu..  

group dari Singapura pon baek baek orangnya.. shin pun selesa dengan dorang.. xde masalah apa pon.. cuma biasa lah baru baru kenal shin agak malu juga.. lelagi time shin nk mintak snap gambo.. shin mmg x puas kalo snap sekali jer huhu.. dorang pon x lokek bab makan ker apa.. walopon shin dah prepare bihun segera pasal shin tak berapa leh masok ngan makanan Indonesia.. tp mmg x sempat nak masa bihun segera tu semua huhu..

ok abis bah masalah duit dan travel agent #nanges

masalah lain datang menepek plak bila Air Asia dah wat rescheduled flight.. masa shin beli ticket asal dulu.. flight shin balik dari Surabaya ke KL adalah pukul 1510hrs dan di jangka sampai KL pukul 1845hrs.. so shin pon beli connecting flight utk balik ke Johor pukul 2050hrs.. shin bajet ada gap la utk rehat sekejap dan tunggu flight balik.. 

2 hari sebelom shin flight.. Air Asia anto sms mengatakan timing utk balik telah di rescheduled dari 1510hrs ke waktu baru 1645hrs.. dan  akan sampai ke KL pukul 2020hrs.. so mmg x sempat utk shin kejar flight seterusnya.. 

masa shin nk fly ke KL dari Johor aritu.. flight shin delay dekat sejam lebih.. pastu bila shin sampai kat KLIA2.. shin rasa mcm bola plak time tu.. shin cuma nak cari kaunter ticket Air Asia.. tp shin x dpt direction yak betul dari staff Air Asia kat sana.. mungkin ari tu hari pertama dorang kat sana.. so sama sama dalam learning mode laaa.. 

bila dah jumpa officer Air Asia yak betugas.. shin mmg xleh dpt refund duit ticket.. shin pon x nak tukar flight utk hari lain.. so shin bajet shin nak balik naek bus jer.. 

then sekali lagi shin kena tunggu fly delayed ke Surabaya.. kali ni dekat 1 jam 45 minit.. ada masalah kargo plak.. adehhh penat sehhh.. Tuhan je yak tau

then akhirnya.. shin beralah dengan Air Asia.. shin dpt flight lain utk balik ke Johor.. F.O.C shin berterima kasih kat encik Shamsul sebab amek shin kat KLIA2.. tumpang tido umah dia.. then siang tadi pon dia anto shin gi KLIA2 semula.. sambil dia pon wat lawatan sambil belajar kat KLIA2..

shin pon berterima kasih kat Air Asia.. sbb bagi shin duduk kat hot seat.. no 1E huhu.. 1st time tu dok kat hot seat.. tp bau kat depan tu x selasa.. mungkin byk makanan kat depan.. and banyak lalat huhu..

trip kali ni banyak bedepan masalah dan semuanya dah selesai.. cuma masalah yak satu ni wat shin sedih.. shin tercicir cermin mata shin.. hukk.. sedih.. sbb shin syg cemin mata tu.. selalu bawak gi memana.. lagi time drive.. skrg ni shin rasa susah plak xde cemin mata.. x pepasal nak kena wat baru nnt hukk.. selagi x wat baru.. selagi tu shin rasa masalah lom selesai #nangeskekuat 

camtu la entri part 1 shin pasal trip ni.. penuh berliku kannn.. tp shin rasa seronok dpt becuti walo duit abis.. hukkk pening gak nak cover balik.. ada trip laen menunggu lepas raya nnt.. hmm dpt kawan baru dari Singapura.. thankz guys.. mintak halal apa yak patot.. thankz layan shin baek ek.. so sehingga besambung di lain entri ek.. selamat mlm semuaaa..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Sobri Yaacob said...

entry pertma bayak juga cabaran yg ditempuhi..bgus shin repect actually p dengn org xknal lagi best...mke are new frends bukan.. ye la stngah org mknana indon bkan bleh telan sngat so meggi memang le kena bawa stock byak2.. waiting next entry!!!

bukankosong said...

rajinnya berjalan shin

sy lately xde masa

fokus tang kerja

tp pah raya rasa nk cuti lama

tgkla nntiii

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : itu la cabaran yak shin tempoh sepanjang merealisasikan impian shin utk menjelajah dan menikmati keindahan Indonesia.. Bromo mmg antara yak shin nk sgt pergi..

i'm shin... i'm inesen said...

bukankosong : xde la rajin sgt.. shin xmo lepaskan peluang ni je..

Sylarius Yusof said...

Belanja kat Indonesia ni semua main juta-juta je. Tapi nasib baik rupiah la kan, kalau ringgit mau kopak wallet nak belanja. Heheh

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : ni pon dah lebih dari kopak.. mcm nk roboh dah hukkk tp puas gak laaa.. celik bijik mata

Anonymous said...

shin boleh tanya..shin pergi bromo n kawah ijen je ke? ada gi bali x?

Anonymous said...

Shin, mcm mne nk cari group travel mcm tu kalau kita sesorang..??