Tuesday, May 6, 2014

entri begambo - Trip Pulau Perhentian 2014

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran ek.. huhu.. lama x jenguk blog.. hmm entri arini entri begambo.. so harap besabo kalo line tenet korang slow.. pastu nak loading pon lambat ek.. huhu.. ni cerita begambo shin masa gi becuti kat Pulau Perhentian aritu #sengih

Alkesahnya bermula ari Rabu 30hb April 2014.. lepas jer menunggu ketibaan encik Leon dari Singapura kat KLIA.. shin terus amek dia kat Pavilion.. then tunggu encik Shamsul ngan encik Zul balik keje.. kul 8 malam kitaorg dah kuar.. tp singgah The Mines utk cari barang skit ngan dinner sekali.. kul 10 malam kitaorg kuar dari The Mines.. tp hazab giler jem kat situ.. pastu otw nak gi hway karak pon jem jugak.. last last kul 11 lebih baru gerak lancar kat highway #nanges

malam tu plan nak wat acara drive beganti ganti.. memandangkan encik Leon x reti drive.. so shin.. encik Shamsul ngan encik Zul jer la yak akan drive.. tp kesian la kat encik Shamsul ngan encik Zul.. dorang baru lik keje.. so.. sebelom sampai hentian Temerloh.. shin tukar drive.. huhu time tu hujan lebat giler.. ngantok la jugak.. mcm mcm la shin wat utk elakkkan ngantok.. hehe.. dorang semua pakat tido.. siap berdengkur lagik.. masih masih berlawan xmo kalah #nanges

Alhamdulillah.. kul 6 pagik kitaorg dah sampai Jeti Kuala Besut.. pastu shin call agent boat encik Hafiz.. sempat la kitaorg gi bekpes kejap.. pastu kul 8 pagik kitaorg dah naek boat.. excited.. sbb 1st time nak jejakkan kaki kat Pulau Perhentian #yeahh

encik Leon.. shin.. encik Shamsul.. encik Zul

pejalanan boat amek masa dalam sengah jam utk sampai ke area Long Beach.. 1st thing yak kitaorg pikir just nak cari chalet utk stay 3H2M.. masa tu ramai gak la shin pasan yak dok sama cari bilik.. kiranya kitaorg ni gamble jer x booking awal.. walk-in jer.. tp hampeh.. mmg aritu banyak bilik dah full booked.. sampai kul 10 pagi kitaorg dok carik x jumpa gak.. last last kitaorg decide tido jer kat mana mana.. huhu.. dah la khemah x bawak.. 

pastu shin bagi idea.. kitaorg gi amek pakej snorkeling full day.. then lepas abish snorkeling kitaorg balik ke Kuala Besut.. pastu gi jalan jalan kat Kota Bahru.. stay satu malam.. dorang pasrah jer la dengo hehe.. setuju pon mcm x berapa redha.. yer la.. kalo leh mmg nak stay sini.. tp bilik dah penuh.. sebelom gi snorkeling.. sempat la shin sms ngadu kat encik Hafiz yak kitaorg xde bilik.. so kena balik aritu gak.. tp xde reply #gulp #nanges

dari Long Beach kitaorg carik sampai ke area Coral Bay.. penat giler.. tp shin rasa kat Coral Bay tu lagik cantik pantai dia banding kat Long Beach.. pastu ada resort yak lawa giler.. Shari-La ngan Ombak.. tp Shari-La bagi shin paling cantik la.. InsyaAllah.. ada rezeki leh stay situ.. dan pasti shin akan booking dulu hahaha xmo gamble gamble berani mati nak walk-in dah #tobat

 acara meredakan perasaan gundah - snorkeling

 ececeh~

 abaikan perot moncit di situ #nanges

 jerenih sangat air dia #nanges

 puas dapat nyelam sambil snap nemo #GoPro

x puas snap gambo penyu pasal ramai dok kerumun #GoPro

masjid baru nak bikin~

masa sesedap snorkeling tu.. tetiba nengok hp ada 8 miss-called .. rupanya encik Hafiz call.. hurmm pastu shin call balik.. xde bejawap plak.. then masa boat begerak time tu la dia call.. sibaek line ok kat tengah laut.. pastu encik Hafiz x bagi kitaorg balik.. dia try carikan hotel.. then x lama pastu dia call lagik ckp dah dpt bilik.. tp bukan area Long Beach.. kat Pulau Besar nun.. kena amek teksi laut..

abish jer trip snorkeling.. terus kitaorg amek taxi laut.. mulakan kena caj Rm25 dari Coral Bay ke Pulau Besar.. tp dpt gak Rm20 sorang lepas tawar harga.. huhu.. kitaorg dapat bilik kat Flora Bay - Pulau Besar.. Alhamdulillah..

sampai kat Flora Bay.. terus check in.. payment semua encik Hafiz dah settlekan dulu.. pas mandi manda dalam bilik air.. memasing dok terlelap.. shin jer yak terkulat kulat tak tau nak wakpe.. mmg la rasa penat sgt sbb x cukup tido.. tp xleh tido plak petang tu.. terus shin merayap cecuci mata kat area Pulau Besar ni..

Pulau Besar x happening mcm kat Long Beach.. sini senyap sunyi jer.. sesuai untuk family.. hurmm rugi la x dpt bilik kat Long Beach.. kalo tak.. mesti boleh bejimba jimba malam tu hukkk #nanges

 termenung mengenangkan nasib #nanges
 
lepas dinner malam tu.. shin flat terus.. tido x ingat dunia.. tejaga pagik tu.. nengok encik Leon dah xde.. dia pegi jogging sensorang.. pastu shin terus lompat katil gi kuar sbb nak nengok sunrise hehe.. ngan x gosok gigi.. x sempat sarung suar.. hehe.. pastu encik Leon join sekali bila nengok shin kuar gi pantai.. sempat la snap gambo sunrise yak terlindung di sebalik bukit tu.. hukk jadi lahhh

 sibaek pakai boxer hehe

kul 7.30 pagik kitaorg dah sesiap pack barang.. hurmm dpt stay 1 malam jer.. pasal arini dah ada org booking.. hmm nasib laa.. sibaek dpt gak tempat bermalam.. hilang kisah nak becuti 3H2M kat Perhentian #nanges

selamat datang ke Flora Beach Resort~

 bersih dan selesa.. tokey dia pon friendly

kul 8 pagik kitaorg dah naek boat utk ke Jeti Kuala Besut.. pastu shin contact encik Hafiz utk amek kete.. gi bekpes kejap.. ngah jenjalan kat area jeti.. ada org tego.. erk.. anjat boboi.. encik Aman ngan bff dia dok perati shin jer dari tadik.. huhu.. dorang baru nak pegi Perhentian.. sempat la borak kejap.. pastu dorang terus gi naek boat...

kepada sesapa yak nak gi becuti kat Pulau Perhentian.. leh la contact encik Hafiz kita ni ek.. baek budaknya.. bertanggungjawab.. sentiasa membantu di kala susah.. x rugi gunakan perkhidmatan dia ek.. sbb takot gak.. ada agent masa berurusan dan masa nak dpt payment jer dorang baek.. pastu.. kalo jadi apa apa.. dorang mcm xmo layan dah.. hampeh.. tp encik Hafiz kita ni laen.. so.. apa lagikk.. jom la becuti ke Pulau Perhentian ek~

Budget Pulau Perhentian
minyak kete KL - Kuala Besut - KL = Rm128 / Rm32sorang
boat transfer Kuala Besut gi balik = Rm70sorang
duit tol pegi balik = Rm58 / Rm14.50sorang
trip snorkeling = Rm30sorang
taxi laut ke Pulau Besar = Rm20sorang
chalet Flora Bay 1 malam = Rm185 / Rm46.25

Total : Rm212.75sorang

p/s : bajet x termasok belanja korang makan kat pulau ek.. ekot tahap pemakanan korang acaner.. huhu.. kalo gi reramai mmg jimat la.. rasa macam nak gi lagik jer huhu

video
video
 bideo #GoPro

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

14 comments:

luddin said...

bila laaa luddin nak start berjimba balik nie....sob sob sob !

Sobri Yaacob said...

wah lamanya x singgah sini..
dah balik melancong ke..
gambar nampak happy semua.. nice shot tambah dlm air.. g-pro katakan.. wah encik samsul loking nice..tapi shin much btter la..nampknya kena godek2 balik la entry lama.. takut ada yg miss :P

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : pasai pa x leh berjimba jimba? hukkk kalo x tahan gi la dedekat dulu.. bila nk ajak shin berjimba sama ek #sengihtakmalu

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : aah baru balik bercuti.. kamu pon lama menghilang.. pi mana? huhu..

t.a.t.a said...

Abg shin, badan tanned tak? hehee.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : x pon.. pasal all time lomor sunblock

t.a.t.a said...

alaa.. tak dapat la badan tanned macam tu. nanti orang tak tahu pulak abg shin pi holiday.

i'm shin... i'm inesen said...

t.a.t.a : shin lebih rela org tatau dari menanggung rentung sunburn kat muka ngan satu badan.. tidakkkk sama sekali

Lizzie Yasmin said...

Aku dah lar, nak mood holiday tak dapat. Tengok pic ko, rasa dengki plak. heh.

i'm shin... i'm inesen said...

Lizzie Yasmin : laaa apesal lak x dpt.. leh jer nk gi holiday.. cpt gi kekemas barang..

Sobri Yaacob said...

ada je..x de ideanak updte entry

Sylarius Yusof said...

Cun betul gambor bawah laut tu, rasa macam tengok dokumentari National Geography. Hehe

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : cite la apa apa.. shin sudi dengar

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : geram nengok ikan kaler warna warni huhu