Tuesday, May 20, 2014

Trip Ijen & Bromo 2014 - Part 2

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran untuk nak nyambung entri begambo episode shin becuti ke Surabaya itu ari ek.. ngee.. asyik x nyempat jer.. 

itu ari shin sampai airport Juanda jam 7.00 malam waktu tempatan.. kalo ekot schedule asal  shin fly jam 3.10 petang.. dan sampai Surabaya jam 5.45 petang camtu.. tp memandangkan ada re-scheduled.. flight shin dah di tukar time ke pukul 4.45 petang.. x cukup ngan dulu.. ada masalah kargo.. delayed plak dkt sejam.. tu pasal sampai lambat kat Surabaya.. tp sempat la shin whatsapp agent kasi tau yak shin akan lambat sampai.. 

bila sampai airport Juanda.. shin tercari gak la driver driver dok tag nama shin.. hampeh xde.. perot lak lapar.. sib baek shin ada sim card Indonesia.. contact agent x dpt.. anto whatsapp x delivered.. call driver lagi la hampeh masa voice mail.. ngan perot lapo ni shin dok heret beg.. pastu terpikir la nak makan kat airport.. sekali nengok kat kedai makan area situ byk sangat lalat.. natang dok dok hinggap kat makanan.. pekerja nyer plak leh plak borak borak.. x nengok nengok pon.. pastu shin selamba jer bagitau.. dorang ingat shin nak oder.. tp shin dok bagitau banyak lalat kat makanan dorang.. pastu shin blah.. 

dekat sejam lebih shin tunggu.. kul 8.45 malam driver call.. hmm baru nampak batang hidung.. rasa marah tu mmg berkepuk kepuk dalam ati.. 1st time gi travel shin yak kena tunggu driver.. hampeh tul.. pastu shin terus letak beg dalam mpv dia.. then kitaorg gerak.. x byk ckp.. shin cuma mintak dia turunkan shin kat tempat makan.. sbb dah lapo giler..

untuk sampai ke Batu Malang.. amek masa lebih kurang 3-4 jam.. shin mmg susah nk tido dalam kenderaan.. so x nampak apa.. gelap jer kiri kanan.. takot gak mana la driver ni bawak shin.. dan terpikir gak camne la group dari Singapura tu ek.. leh ker dorang berkawan ngan shin.. 

nama tempat penginapan shin utk malam De Daunan..  masa shin sampai group dari Singapura tu kuar pi makan.. dkt 40 minit shin tunggu kat guard house baru la dorang sampai.. pastu shin nengok dorang bertiga jer.. mana lagik 2 orang.. hurmm pastu baru la dpt tau.. pasangan suami isteri tu x dpt dtg pasal ada masalah kerja.. erk.. pastu dorang akan discuss pasal harga pakej sbb ada perubahan.. orangnya dah berkurang hukk #nanges

Alhamdulillah.. malam tu xde masalah pon nak tido kat tempat asing.. selalu susah gak la nak sesuaikan diri.. mungkin penat kot.. kul 5 pagik shin dah mangon.. tp kat sana kul 5 pagik dah terang benderang huhu

selamat datang~

office De Daunan~

 bilik tempat shin tido~

menariknya kat sini dorang tanam sayur.. mmg xde tempat kosong.. semua dorang tanam sayur.. ngan keadaan cuaca dorang yak sejuk.. mmg sesuai la.. sayur ni mmg subur.. mmg redup mata memandang.. ngan view bukit bukit kat belakang tu.. menarik sangat

dapo~

kolam renang.. x sempat nak mengolam pon #nanges

buffet breakfast kat sini simple jer.. ada gado gado.. pastu ada roti bakar.. dahhh.. makan la sampai korang muntah.. xde guava juice #nanges

rate bilik.. shin nyer bilik satu malam Rp350ribu

kul 10 pagi dah sesiap utk check out.. nk kena tempoh 8 jam perjalanan utk sampai ke Ijen.. hukk tp sebelom tu sempat la singgah ke air terjun dan ladang apple..

Coban Rondo.. Coban ni maksudnya air terjun.. Rondo plak janda.. ada kesah di sebalik nama air terjun ni.. konon ramai janda dok kat sini.. termasok la ada sorang janda raja ni.. so dorang percaya kalo janda janda ni mandi kat sini.. dorang still leh bertemu jodoh.. huhu... kaedahnyalah~

dari jauh dah nampak air terjun.. cantik #nanges

 besh besh~

 ada nampak pelangi lagik tau!

 memperkenalkan.. ni la kengkawan baru shin

x lama kat air terjun Coban Rondo tu.. shin gi plak ladang apple.. hurmmm x menarik sgt pon kat sini huhu.. hanya tengok buah apple.. makan la pepuas.. 

bagus kan cuaca kat sini.. pokok apple pon idup

sempat la shin singgah beli buah pisang.. sbb shin takot lapar masa hiking nnt.. mmg shin suka makan pisang kalo ada aktiviti lasak skit.. dapat la beli seikat Rp15ribu tp x baper cantik buah pisang nyer #nanges

tetiba ternampak anak ayam berkaler hukkk #comel

lepas dah lunch semua.. terus bergerak pi Ijen.. dari kul 10 pagi kuar.. kul 7 malam baru sampai Ijen.. ngan jalan dia berkelok kelok.. kalo org tak tahan mau muntah hijau tau #nanges

nnt shin sambung lagik ekkkk.. tungguu!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen



4 comments:

Aisyah said...

wahhh...indahnye nama..De Daunan...shin..cantikk ropenye endonesia ni..ri tu malam selase..kat ntv7..ada program budget travel ke ape tajuk dia..pukoi 9 mlm..depa pegi surabaya..cantekknye ada satu tempat nama savanah tu...

Sobri Yaacob said...

seronoknya baca entry ni..tambah kalau bleh p sendiri..mungkin satu hari nanti doakan ya shin :)

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : shin mmg lom puas meneroka kecantikan Indonesia kak..

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : InsyaAllah.. ada rezeki tu nnt ek